Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Уникат в Rmania Style - 8.9-инчов IPS таблет с Core 2 Duo (Made in Japan)

Скоро ви показахме материал къде се произвеждат истинските компютри и че такива машини все още има. Тяхното място обаче не е на бедния български пазар, където в най-добрия случай циркулират среден клас тайвански OEM/ODM продукти. Затова много хора грешно смятат, че всичко вече е Made in China, евтино и некачествено.

Най-истинското място за проектиране и производство на лаптопи е Япония, от където вероятно все още имате вечен и ненадминат като качество касетофон Hitachi.

Японският Fujitsu Lifebook P1630 е нещо като Hitachi, но в много по-късни от "Кореком-ските" години . За по-младите напомням, че Кореком бе верига магазини по комунистическо време, в която се продаваше само и единствено истинска техника, предимно внос от Япония, която по един или друг начин даваше напътствия на индустрията в България.
От дънната платка, през корпуса, та чак до батерията, микро таблетът Fujitsu P1630 с изцяло японска сглобка. И като стана въпрос за батерия, това са истинските японски батерии - 6 години след производството си, те все още осигуряват над 6 часа автономна работа.
Това бижу е доста екзотична машинка не само за България, но и за Европа, защото е скъпо удоволствие, както всеки уникален технологичен продукт.

Къде ползват такава специфична и на пръв поглед имиджова техника?
Вижте прадядото на този модел от официалното представителство на Mercedes Benz в Италия. Древният мини таблет на Fujitsu също е японска сглобка и над 15 години след производството си работи перфектно, даже и от оригинална батерия.

Уникален, та уникален, и какво му е толкова уникалното, ще попита ехидно зевзек с първични хардуерни знания. И какво като е японски? Японското грозде и техника за мнозина са "кисели" .
Това е 8.9-инчов мини таблет с Core 2 Duo процесор, което му осигурява мощ и стабилност. И не какъв да е Core 2 Duo, а SU9300, тоест 9-тата серия, голямата работа, в случая нисковолтов (1.2GHz) процесор с 3MB кеш.

Хардуерът
Хардуерен лаик веднага ще преброи ядрата и ще възкликне, че новите и евтини Intel Atom Bay Trail с 4-ри ядра са по-мощни, по-икономични, по-нови и т.н. Само, че това е истински процесор от премиум клас и въпреки ниската си честота премазва всеки Atom, доказателство за което е например резултата му от 37 секунди в Super Pi.
Хора с отрицателни хардуерни знания пък ще сметнат, че 4/8-ядрен ARM базиран Android Tablet е по-мощен. Нека си инсталират Windows 7/8/10 на анемичните ARM калкулатори, зрели операционни системи, с които тази машинка лети.
Като мощ на процесора в GFLOPS, Fijitsu P1630 е десетки пъти по-мощен от Android Tablet и 2-3 пъти по-производителен от Intel Atom машина.
Друга уникална особеност на свръхкомпактния таблет е тач-скрийн дисплеят му с IPS панел. Отлично цветопредаване, контраст, ъгли, перфектна отзивчивост на тач-скрийн покритието.

Има ли ШИМ? 
Има, защото трябва да се осигури максимална работа от батерия, а дисплей без ШИМ разходва доста енергия.
И все пак, тук нямаме LED (ех, каква прелест за окото е широкия и мек спектър на CCFL), сравнително висока честота на модулацията, поради което умората за очите е минимална.

Толкова малък лаптоп възможно ли е да има удобна клавиатура? 
И още как - японските лаптопи като Toshiba Tecra/Portege, ThinkPad T/W-series и Fujitsu Lifebook/Celsius винаги са имали най-удобните клавиатура, trackpoint и touchpad. Тук клавиатурата не е жертвана в името на touchpad, а навигацията по дисплея се извършва от перфектен trackpoint.
Дизайнът е традиционен и много симпатичен. Всъщност точно по ретро-дизайна ще познаете истинските лаптопи, които са толкова малко през последните години. По ретро-дизайна ще познаете и истинския Mercedes, за разлика от сериите за простолюдието с лъскав и евтин вид.
Fujitsu P1630 е премиум клас имиджова машина, с която може да изумите всеки и да направите страхотно впечатление даже в компанията на снобари с Apple Macbook или Alienware. Всъщност само лаик може да се впечатли от Foxconn (Apple) или Compal (Alienware) продукт повече от Fujitsu, Japan машина.
Освен за перчене, ще останете изумени как машина с тези размери предлага мощта и удобството на в пъти по-големи лаптопи. Големи лаптопи, които не са с IPS дисплей, нямат тач-скрийн и не могат да осигурят и наполовина толкова дълга автономна работа.

Размери и тегло

Тестови резултати и изпитания
В 3D синтетичните тестове Fujitsu P1630 се представя изненадващо добре. Причина за това е нелошата графична система Intel GMA 4500, която може да се справи с повечето базови и даже средно тежки игри. Графичната система има DX10 поддръжка, както и възможност да декодира хардуерно всеки HD формат.
Едно от малкото слаби места на японската машина е слабият сензор на камерата. Всъщност колегата от сервиза ми напомни, че камерите снимат много по-добре, когато им се махне защитното найлонче от "окото". Нашите лаптопи са такъв внос, че статусът им често е Like New и по тях все още са останали фабричните опаковки, изолация и стикери. Много вероятно е след махането на това защитно фолио от камерата картината значително да се подобри :)

Видеопрезентация
 

Цена и параметри на Fujitsu LifeBook P1630.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни