Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Игрови компютър под 140лв.?

Невъзможно ви се струва нали, очаквате някаква уловка или рекламно изхвърляне?
Fujitsu Siemens Scenic E620 е здрава, направо вечна машинка на неубиваемата LGA775 платформа. SFF компютърът е въоръжен с Intel Pentium 4 2800MHz с Hyper Threading. Пъргав и надежден процесор, каквито вече не се правят.

Айде, бе - бил мощен и пъргав? - ще подскочат като ужилени повечето лаици, въобразяващи си, че разбират от компютри.

Но който наистина ги чува компютрите и има богат опит от реална работа с тях, знае че новите процесори са смъртни и то с кратък живот, искат постоянни грижи и профилактика, често се ошашкват заради множеството екстри като вградени контролери, интегрирана карта, "интелектуално" управление на честотата, броят на активни ядра и т.н. Затова и всяка година им сменят ревизиите и поколенията, няма да се учудя, ако скоро и по два пъти годишно започнат да го правят.

Някогашните LGA775 са вечни и това е факт, доказан от много години експлоатация. Машини като това Fujitsu, че и доста по-стара маркова техника ще видите на много места от държавни учреждения до големи корпоративни клиенти като MTel и IKEA.
Защо работят с тях ли? Защото не са глупави, суетни и склонни да дават пари за боклуци като същите тези лаици, които нервничат при демонстрация на възможностите на тази машина.
Играли сме си с много различни нови процесори, но докато се забавлявахме с този компютър изпитахме deja vu по отминалите времена на яките машини, които не клякат пред никакви натоварвания и изнасилвания.
А машината бе "изнасилена" (всъщност лесно прелъстена и оплодена) със сравнително нова за платформата видеокарта NVidia Quadro NVS 300, която е аналог на GeForce 210/220.
Видеокарта с 512MB GDDR3 памет, DX 10.1, OpenGL 3.3 и поддръжка на резолюция до 2560x1600!
Памет 2GB DDR2, твърд диск 80GB.
И всичко това - Made in Germany!
Всъщност асемблирана в Германия, иначе си е японска платка, проект и дизайн. И американски CPU и GPU, разбира се.
Чрез Old School машинката си припомнихме и какво невероятно бързодействие, стабилност, тънки настройки, приятни шрифтове и интерфейс предлагаше Windows XP.

Германо-японската машина е истински красавец. Вижте сами:

Тестови резултати
3DMark 2001 с вградената видеокарта Intel GMA 900

Мощен скок с игровата (някога) ATI Radeon HD 2400XT

Още по-голям скок в 3DMark 2001 с Quadro NVS 300

Същата последователност в 3DMark 03. NVS 300 просто отвява конкуренцията

3DMark 06. NVS 300 гони 3000 точки, което е страхотен резултат

Виждате на какво е способна Quadro NVS 300 в сравнение с вградената Intel GMA 900 и с ATI Radeon HD 2400XT.

Явно е, че на Fujitsu E620 RMania Edition могат да се играят по-стари игри (преди 2008г.), но и по-нови и тежки като Crysis/Crysis Warhead, FIFA, NFS (преди 2012г.), Seroius Sam 3 и стотици други заглавия. Почти всичко, което играете на лаптоп, тук ще играете много по-комфортно. И всичко това на невероятни ниска цена. Цена, която към края на 2014г. е двойно по-ниска от цената на видеокартата Quadro NVS 300, която е актуален пазарен модел.

Цена и параметри.

Това е почти всичко от такава машина, нейният оптимален капацитет. Възможна е работата е малко по-високочестотни Pentium 4 5xx-series, като за всеки от тях е необходим микрокод към BIOS. Следващо поколение машина лесно се ъпгрейдва с Intel Dual-Core Pentium D 3.40GHz, NVidia GeForce GT 640 GDDR5 Low Profile, с което имаме много приличен компактен гейм компютър, с който може да подкарате даже Crisys 3, NFS Rivals и много други топ игри.
Тествали сме подобна машина с още по-мощни видеокарти като Radeon HD 6570, Radeon HD 7570.
Ако имате интерес към такива експерименти, може да ги пожелаете в коментарите тук или в нашата Facebook страница. Ще изпълним вашите желания с тестове и демонстрации в игри.

Защо бе тази Old School демонстрация? За разлика от производители и търговци, ние в Retro-PC-Mania никога не изоставаме поддръжката и ъпгрейда на старите, качествени компютри. Не изоставяме и вас, фенове на истинската компютърна техника.

Само при нас, огромен асортимент от ретро компоненти за всички поколения компютри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни