Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Измерване на ШИМ и яркост на челник за бягане

Малко или даже николко са местата в света, които могат да тестват и изследват пълноценно осветителните тела, които използваме във всякакви ситуации и от които зависи здравето и безопасността ни.
Челникът е осветително тяло за странна за повечето хора ситуация, тъй като той ползва при активни занимания на тъмно като бягане, колоездене, катерене или туризъм.
Ако автономната светлината не е качествена и пълноценна, то тя може да застраши здравето и живота на ползващия такова изкуствено осветление.
Звучи ви конспиративно и нереално, нали?
Но точно пулсациите на светлината в следствие на ШИМ (регулация на яркостта с широчинно импулсна модулация) води до нереална преценка за движещите се обекти.
Даже в древни времена на комунизъм, диктатура и укриване на истини, трептящата светлина бе забранена в промишлени производства с движещи се обекти, за което не е трудно да проверите в Интернет. Използваше се трифазно свързване, където всяка от трите лампи имаше различна фаза на трептене и съответно по този примитивен, но хитър начин пулсациите се изглаждаха. Иначе хората се нараняваха и осакатяваха, поради стробоскопичния ефект на пулсиращата светлина, който не позволява например да видите, че стругът работи.
 
Наша демонстрация на пулсациите на флуоресцентна с и без ел. баласт
 
В по-развитите страни от Запада, трептящата светлина от флуоресцентното (някои го наричат луминесцентно) осветление се изглажда с електронен баласт, който повишава честота на пулсациите много над удвоените мрежови 50-60Hz.
При трептяща светлина, преценката ви за движението на вашите крайници и околни предмети е нереално, което е предпоставка за риск и злополуки.
Вероятно сте чели наши материали за интересите ни към спорта? Точно бягането вечер е едно от любимите ни занимания.
Знаете, че винаги избираме най-добрата техника, и поради това за нощно бягане се доверихме на продуктите на една от най-добрите компании за челници - американската фирма Black Diamond.
При експлоатацията на техният продукт опитните ни очи към всякакво изкуствено осветление забелязаха странни аномалии като:
  • насечено движение на крайниците при намалена светлина, което няма как да не е в следствие на използване на ШИМ при регулация на яркостта; 
  • лош, студен спектър на светлината, която особено при дъжд и влага не може да осигури светлина на далечно разстояние. 
Поради тези предположения и наблюдения се възползвахме от нашите тестови уреди, с които измерваме параметрите на дисплеи, лампи и проектори.
Подозренията ни се оказаха оправдани. Наистина има ШИМ при регулацията на яркостта. При максимална яркост на основната и периферните лампи няма ШИМ, но при намаляването им, съществува ШИМ с честота 490-500Hz, което за LED е доста агресивна за човешкото зрение модулация (трептене).
При максимална яркост на основната лампа няма пулсации

Всяка яркост под максималната предизвиква сериозни пулсации

Пулсациите при минимална яркост

Аварийната светлина няма регулация и съответно няма ШИМ

Модулацията от 490Hz на основната лампа при 60% яркост

Основна лампа при минимална яркост (модулация от 490Hz)

Модулация (трептене) на страничните лампи (светодиоди) при 50% яркост

Страничните светодиоди при минимална яркост

Няма ШИМ и при аварийното, червено осветление, което не подлежи на регулация.
В интерес на истината челникът на американският топ-производител Black Diamond е добре реализиран като платка и компоненти. Корпусът е качествен и здрав.
Но все пак е необяснима липсата на по-добрата защита от проникване на вода. Въпреки, че водо-защитата е евтина за реализация, немалко компании с голям асортимент от артикули предпочитат да я предлагат като прекалено скъпа екстра за други свои модели, които се водят по-защитени. Просто едно уплътнение за няколко цента в повече, за което се искат още десетина долара отгоре на цената спрямо базовият модел.
Челникът на Black Diamond се захранва с три батерии, формат AAA. Интересна екстра е индикаторът за заряд на батериите, който свети в зелено, ако батериите са в добра кондиция.
Яркостта е огромна от основната лампа и с нея може да осветявате на десетки метри пред вас. Мощността на двата периферни светодиода е достатъчна за осветяване на пространство около 3-5 метра пред вас, но светлината е прекалено студена и не ви дава пълноценна картина на обстановката. И основната, и периферните лампи се регулират чрез ШИМ като задържате основния бутон за пуск. Аварийното, червено осветление не се регулира, тоест няма ШИМ. 
Започваме изследвания на други фирми за челници, включително и китайски, които вероятно използват регулация без ШИМ и по твърдения на производителя лампи с топла (естествена за човешкото зрение) светлина, която би трябвало да осигурява много по-широк спектър и по-далечен обхват в сложни метеорологични условия.
При добри резултати от тестовете на елитните китайски производители, които не са принудени да налагат програмирано остаряване и умишлено вредни параметри, ще предложим добрите модели в нашият сайт.
Видео-демонстрация на тестовете на челника от Black Diamond:
 

Съвет от Retro-PC-Mania. 
За избягване на риск от злополуки и травми поради лоша светлина (трептене и непълноценен спектър), която не ви дава нереална представа за обстановката около вас и за движението на околните обекти ви препоръчваме да ползвате подобни източници с ШИМ на тяхната максимална яркост и да използвате източник с топла светлина, какъвто в случая е по-скоро основната лампа, отколкото периферните свето-диоди с много студена светлина.
Тест за ШИМ можете да направите и без осцилоскоп. Ако имате камера на смартфон, пулсациите лесно се засичат, ако махнете отметката за компенсация на трептенията при 50-60Hz.
Ако размахвате бързо издължен предмет, писалка или даже пръст и следата от него е насечена (ветрилообразна), тогава пред вас е трептящ източник на светлина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни