Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Електромагнитното облъчване от лаптоп и смартфон!

Отдавна отминаха времената на електронно-лъчевите монитори, които облъчваха своя потребител с поток от електрони. Настанаха времена обаче, в които потребителят вече е жертва на електромагнитна атака от страна на своя лаптоп, таблет, смартфон, рутер. Атака с ниска мощност, но с много вредна за биологичните тъкани честота от 900MHz - 2.4GHz - 5GHz. Лесно може да проверите, че точно на най-използваната  безжичната техника честота от 2.4GHz се загряват (опичат) органичните тъкани в микро-вълновата печка.
Случайно ли е подбрана точно тази опасна за живите тъкани честота в лаптопи, таблети, телефони, безжични камери и др. техника се питат мнозина потребители с по-буден ум?
Не толкова умните хора смятат това за екзотична конспирация и въображаема опасност. Не много умните хора са жертва на официалната пропаганда и медицина, те не живеят нито дълго, нито щастливо.
Естествен подбор? Не - тук става въпрос за изкуствен подбор, в който на глупавите им се предлага вредна храна, доброволно се облъчват и съответно живеят по-малко, отколкото имат потенциал като дават всичките си спестявания за поддръжка на здравето.
Електромагнитното замърсяване в градовете вече има определение, което е "електромагнитен смог". В развитите откъм медицина и обществена коректност страни лавино-образно нараства броя на хората с диагностицирана нетърпимост към такова облъчване, наречено "електромагнитна алергия" (виж Wikipedia).
В неразвитите или тези с прекалено силни корпоративни интереси страни такъв проблем "няма", както няма проблем с цигарите, алкохола или наркотиците, наречени лекарства.
Сами може да усетите oблекчение за организма си във вид на по-малко нервност, по-добър сън и възстановяване, когато сте далеч (в планина, гора, на село) от безжични мрежи, от излъчвателите на мобилните оператори, нямате мобилен телефон, GPS или дори лаптоп.
В градска среда веднага ще усетите какво е да почуствате електромагнитно облекчение  като спре тока например.
Темата за електромагнитното замърсяване не е в интерес на бизнес, правителства и наука, затова обсъждането и официално е табу. И все пак BBC наскоро пуснаха филм за вредата от WiFi мрежите, който надигна голяма вълна от недоволство.
След медийният и Интернет шум производителите намериха нова възможност за печалби, чрез лансиране на 5GHz безжични комуникации. За които предстои отново да се докаже, че също са вредни.

Какво предизвикват електромагнитните полета?
Термографско изображение на това как загряват тъканите до излъчвателя на телефон

Официалните изследвания са противоречиви и поради обслужване на правителствени и корпоративни интереси или подлагане на натиск, тоест не могат да бъдат обективни.
Вероятно няма да умрете или дори да се разболеете тежко при умерено излагане на електроманитни излъчвания от безжичните мрежи.
Има немалко изследвания обаче, които потвърждават връзката между нарастването на броя на хората с рак на мозъка и очите през последните години. Години, в които смартфоните и лаптопите облъчват пряко главата на потребителя.
Хората са все по-нервни, депресирани, не почиват добре в силно замърсената от електромагнитен смог среда.
Разликата между силна радиация и слаба микровълнова атака е в скоростта, с която унищожават организма ви.
Споменахме по-горе за официалното определение за електомагнитната непоносимост при някои хора.
Понякога и мен ме обхващат мисли, че всичко това е една параноя и няма как електромагнитните вълни да ни вредят.
Но отлично си спомнят времето в казармата, когато бях оператор на радиолокационна станция, която караше луминесцентните лампи сами са светят на десетки метри от излъчвателя. Даже до антената на военната радиостанция лампите сами светеха. Щом лампите светят и то с невероятна сила, какво става с нашият организъм?

Как и откъде идва облъчването в компютърната техника? 
Всеки лаптоп има поне WiFi антена за безжично свързване към домашният рутер. Някои лаптопи имат и антени за 3G и Bluetooth- пак на 2.4GHz и за GPS.
Антените на лаптопа обикновено са разположени точно зад дисплея като електромагнитните им вълни не се спират от LCD матрицата и пластмасата на дисплея.
Особено опасни за здравето са лаптопите с метален гръб, който не допуска разпространение назад от дисплея, а действа като насочващ отражател срещу главата на потребителя!
Много опасни в това отношение са любимите на повечето Apple Macbook и многобройните им клонове и реплики от останалите производители.

Някои лаптопи излъчват надолу или нагоре от основния корпус (клавиатурната част), което никак, ама никак не е полезно за вътрешните, вкл. и репродуктивните органи на човек. Звучи ви като конспирация нали?
Може би това наистина е така, защото многобройни измервания, включително и със сравнително достъпни RF/EMF и даже преносими спектрални анализатори доказват, че електромагнитните излъчвания са с мощност и интензитет далеч от здравословния.

Има ли безопасни лаптопи? 
Има, или по-скоро имаше! Това бяха проектираните в Япония Lenovo (IBM) ThinkPad.
В галерията виждате как ThinkPad W500 ви защитава от електромагнитното облъчване. Зад металната (магнезиевата) рамка на дисплея се намират всички антени. Сигналът от антените не може да достигне до потребителя пряко, защото се отразява назад. Тоест през дисплея към вас не идва никакво електромагнитно лъчение от WiFi, 3G/GPS антените.
Електромагнитни излъчвания със сериозна мощност се излъчват и от вътрешните компоненти на лаптопа - силови елементи за захранване, инвертор (при по-старите лаптопи), твърд диск, процесор, видеокарта, електромагнитни полета от вентилаторите.
При ThinkPad от всичко това потребителят е екраниран чрез магнезиевият корпус на лаптопа. Всъщност не корпуса защитава ThinkPad от вас, а точно обратното - корпусът му ви защитава от вредните електромагнитни полета, съпътстващи работата на електронната техника.
Забележка. Последните ThinkPad с такава екранировка са T400/T500/W500/W700, а всичко след тях е без Magnesium Roll Cage на дисплея.

Предложения за минимизиране на вредата от безжичните мрежи
  • Дори и да имате облъчващ лаптоп, ползвайте го на кабел (LAN), с което рискувате в много по-малка степен здравето си. Въпреки, че рискувате изправността на лаптопа, поради многобройните токови удари по LAN.
  • Избягвайте тялото ви да бъде между излъчвател (WiFi рутер) и приемник (лаптоп, смартфон, безжична камера)*
  • Не е желателно в спалнята ви да има безжичен рутър, особено ако някой постоянно се обръща към него. Истинско лекомислие пък е рутърът да е до детско легло или под вашето легло.
  • Някои семейства (особено по високите етажи) са изключително ощетени здравословно поради това, че близко до тях и без тяхно съгласие мобилен оператор е поставил мощен излъчвател. Измерете нивата на облъчване, ако трябва екранирайте жилището, ако няма как да се преместите оттам.
  • Ако говорите дълго по телефон, ползвайте жично хендс-фри, с което ще отдалечите излъчвателя на устройството от главата си.
* Забележка: хора без особени постижения в аналитичното мислене веднага ще оспорят, че полетата на ненасочените антени са кръгови и сферични. Вижте изображението по-горе, ако застанете в област между комуникиращи си приемо-предаватели ще поемете много повече радиация. Имате два източника на йонизиращата радиация, да речем две аварирали атомни централи. Ако имате възможност да избирате да сте на равни разстояния от тях, между тях ли ще е по-безопасно или в периферията на лъчението само на една от тях?
Ако имате два постоянни източника на шамари, между тях ли е най-здравословно или в обхвата само на единия?

Какво да очаквате от нас? 
Скоро при нас ще пристигне професионален RF/EMF измервател, с който ще показваме електрическите, магнитните и микровълновите лъчения от лаптопи, таблети, смартфони, рутери и даже от настолни компютри. Уредът ще измерва лъчения с честота до 8GHz.
Има вероятност да поръчаме и преносим спектрален анализатор на лъченията.

Демонстрация
По-късно добавихме това наше видео. На него например виждате, че WiFi приемникът не е само приемник, но и излъчвател. 

10 коментара:

Unknown каза...

По колко часа максимално може да стоим пред монитора за 1 ден?
Очилата за лаптоп намаляват ли радиацията?

кен каза...

Мариян, вредата от монитора идва от ШИМ регулацията на яркостта, която не се компенсира от никакви очила, освен от тези са сън :) EMF радиацията дори и да се спре от очила, по-скоро ви трябва маска за лице. Най-добре е да работите с лаптоп с голям дисплей отдалеч, микровълните затихват при отдалечаване, стига да не са фокусирани, а те не са.

Unknown каза...

Здравейте,

Бих искал да попитам - дали ако преместя 3G модема чрез кабел на 2 м. от лаптопа в същото помещение, нивото на излъчване ще спадне, и колко е например това ниво обикновенно?

Благодаря за вниманието

кен каза...

Микровълновата радиация затихва бързо с увеличаване на разстоянието от източника ѝ. Колкото до стойностите, те зависят от мощността на антената и нейната насоченост, дали има пряка видимост или други предмети, възможно е и да се получава неприятно отражение. Много по-бързо затихват 5GHz мрежи, спрямо 2.4GHz.

xn--90ahbmoc каза...

Записвам си сайта и ще помогна на екипа с каквото мога!

Unknown каза...

Много фирми предлагат различни различни пластини, които да се лепят на GSM-мите, таблети и лаптопи, за намаляване на облъчването. Знаете ли дали това е така и на кои фирми?

Unknown каза...

Много фирми предлагат различни пластинки, които се лепят върху GSM-мите, таблети и лаптопи за намаляване на облъчването. Вършат ли някаква работа и на кои фирми?

Unknown каза...

Браво много ви благодаря спестихтехте ми стотина лева и да ви информирам че под лаптопите излъчването е пъти по силно от над тях клавиатура и тн.

Unknown каза...

Всъщност тези неща няма как да се избегнат и е глупаво да се вземат бесмислени мерки, които няма да са ефективни. В градска среда са абсолютно безмислени. Какъв например е смисъла да си 'подредиш' здравословно безжичните устройтва в апартамента, а от съседите да те облъчват'нездравословно', което пък е нищо в сравнение с мобилния ретранслатор на съседния блок.. В еволюционно отношение според мен по-старото поколение е по-застрашено от безжичните проблеми. Поколението родено в такава среда мисля че е по-адаптирано..

Eli каза...

Има ли подложка за лаптоп, която да изолира вредните излъчвания, когато е поставен върху корема и се ползва в легнало положение?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни