Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Мега-тест на професионални Quadro и FirePro видеокарти

Преди време направихме тест на професионалните видеокарти от нисък и среден клас.
Ето, че вече имаме резултати и за анализа на най-мощните професионални видеокарти, произведени някога.

Участващите в това ревю видеокарти са следните:
  • NVidia Quadro FX 1700 - това е героят от отделно ревю за сравнително стара видеокарта, която няма конкуренция дори и от най-геймърските нови видеокарти в CAD. Параметрите:
  • AMD FirePro V4800 е победителят в ревюто за професионални видеокарти от среден клас. Нейните параметри са:
  • NVidia Quadro FX 3800 е видеокарта от сравнително висок клас, което си личи от нейните 256-бита, 1024MB GDDR3 памети и 192 Cuda ядра. Параметрите:
  • NVidia Quadro FX 4600 е 384-битова класика, базирана на ядрото на легендарната GeForce 8800GTX. Параметрите:
  • NVidia Quadro FX 5600 е ъпгрейдната с памет и честота FX 4600 и е аналог на мечтата на всички геймъри някога NVidia Quadro 8800 Ultra! Параметрите:
  • NVidia Quadro FX 4800 е 384-битовия аналог на NVidia GeForce GTX 260. Параметрите:
  • NVidia Quadro 2000 е по-скоро видеокарта от среден клас с Fermi ядро, която е аналог на GeForce GTS 450. Параметрите:
  • AMD FirePro V7900 е гранд картата на единствения конкурент на NVidia. Параметрите:
  • NVidia Quadro 4000 е сред новите лидери на калифорнийската компания. Неин игрови аналог е NVidia GTX 480. Параметрите:
  • NVidia GeForce GTX 670 е лидираща игрова видеокарта, с която ще проверим дали може топ клас потребителска видеокарта да конкурира професионалните. Параметрите:
  • NVidia GeForce GT 430 е скромна видеокарта, с която ще проверим доколко подходящи за CAD са масовите карти от нисък до среден клас. Параметрите:

Фотогалерия
 
 
Тестовата машина
Компютърът, на който тествахме видеокартите е DELL Precision T5500 с два процесора Intel Xeon E5520 (общо 8 физически и 16 логически процесорни ядра), 6GB ECC DDR3 памет и два твърди диска WD Raptor 10K rpm в RAID.

Тестови резултати

Започваме тестовете с SPECViewPerf 11. Картите са много, а подтестовете цели 8. Това затруднява анализа, затова ще разгледаме повечето подтестове отделно.
В CATIA лидер е Quadro 4000, а пълни аутсайдери са игровите видеокарти. Много добър резултат от Quadro FX 1700, който изостава с малко от двете професионални видеокарти на AMD.
В Maya обаче видеокартите на AMD се представят феноменално. Мизерни резултати от игровите видеокарти. Quadro FX 1700 смазва като резултат дори могъщата GTX 670.
В много тежкия Pro/Engineer, Quadro картите се представят на едно ниво като на него е дори Quadro FX 1700. Едно стъпало по-ниско са AMD FirePro. Трагично представяне за игровите видеокарти.
В SolidWorks подтеста Quadro FX 1700 е над 200% по-добра от GTX 670, но отстъпва на по-съвременните карти, които се представят на едно ниво.
В Siemens Teamcenter Visualization Mockup ирровите видеокарти са смазани! Над 10 пъти по-добра производителност за Quadro FX 1700 спрямо GeForce GTX 670. Quadro 2000 и Quadro 4000 са еднолични лидери.
 Siemens NX (Unigraphics NX) затвърждава всички резултатите от предните тестове.

Тъй като резултатите са прекалено невероятни за любителите на мощните игрови карти, показваме два реални скрийншота от теста SPECViewPerf 11:
NVidia GT 430

AMD FirePro V4800

Други тестове 

Стартираме реално приложение от Spec в Maya 2012 и виждаме, подобно разпределение на силите, както в полу-синтетичния тест по-горе.
SolidWorks 2012 има само-оценител, който обаче оценява доста странно. Според него например Quadro FX 1700 и Quadro 4000 са на едно ниво. Единственото обективно в този тест е липсата на RealView в непрофесионалните видеокарти.
Тестът Cadalyst за AutoCad 2012 също показва неща, на които няма как да вярваме. От друга страна AutoCad наистина е програма, която не е оптимизирана за работа с професионални видеокарти и там няма разлика в производителността между Quadro и GeForce, между FirePro и Radeon.
OpenGL подтестът на Cinebench 11.5.
OpenCL тестът Luxmark. Този тест дава представа за изчислителната мощ на видеокартите, например за добив на електронни валути. Тук NVidia не могат да съперничат с AMD.
Добрият стар 3DMark 06.
Рейтинговият само-оценител на Windows 7.

Консумацията

Очакванията на масовия потребител за консумацията на компютрите винаги са били крайно нереалистични. Измерени с професионален ватметър, отчитащ пълна, активна и реактивна мощности, стойностите на консумацията дори на работна станция с два процесора (DELL T5500) са много по-малки от максималната мощност на захранващия блок.
Най-голяма консумация има NVidia Quadro 4000, но дори с нея, максималната и стойност едва надхвърля 300Watt. Най-икономична е NVidia Quadro FX 1700.

Заключение
Потребителският клас видеокарти NVidia GeForce и AMD Radeon не могат да мерят сили в CAD (професионални OpenGL) приложения като Catia, Maya, SolidWorks, Unigraphics NX с професионалните NVidia Quadro и AMD FirePro. Разликата в производителността в специализирани приложения е от 3 до над 10 пъти!
Дори стара и сравнително евтина в момента видеокарта като Quadro FX 1700 осигурява и през 2014г. много по-висока CAD производителност от най-мощната потребителска NVidia GeForce или AMD Radeon видеокарта.
Разликите в професионални OpenGL приложения между различните Quadro и FirePro видеокарти не е толкова голяма, колкото под DX. Изключение правят Quadro NVS видеокартите, които нямат производителността на FX-серията и нейните заместници.

Много от тестваните видеокарти може да намерите в нашата ценова листа.
Обърнете особено внимание на изгодната цена на 384-битовата Quadro FX 4600 и евтината Quadro FX 1700 видеокарти.     

2 коментара:

Unknown каза...

Хубаво сравнение подчертавам, но за да обхванете повече аспекти от работата с CAD може би е добре да включите и тестове с рендеринг, а не само за визуализация в реално време.

Unknown каза...

За рендъринг видеото няма такова значение освен ако рендър енджинът не е специално за видеото като vray RT или iray. Аз съм с куадро 4000 /256 ядра / и за сега рачитам основно на процесора /3930K/. За GPU рендъринг повече ядра повече производителност и тука май няма разлика дали картата е професионална или геймърска важни са ядрата. Надявам се да не бъркам. Ако е така извинявам се и моля за разяснение.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни