Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad X200 Tablet - продължението на една легенда

ThinkPad X200 Tablet е продължение на една традиция, започнала от славните Wacom таблети на IBM. Моделът има трудната задача да бъде успешен приемник на един от най-добрите графични таблети, какъвто е ThinkPad X61 Tablet.
Преди да продължим с ревюто на X200 Tablet трябва да направя задължителното разяснениe за разликата между графичен (Wacom) таблет и Touchscreen таблет, каквито са например Android устройствата.

Електромагнитният таблет има сложно устройство и се базира на индуктивната технология на японската компания Wacom.
Някои компании като DELL опитаха да внедрят алтернативни на Wacom разработки в своите графични таблети, което доведе до появата на недостатъчно прецизно и надеждно работещи устройства. Touchscreen лаптопите, планшетите и телефоните също се определят като таблети, но те не могат да се сравняват по прецизност с Wacom устройство.
Wacom таблетите като ThinkPad X200 Tablet отговарят на високите изисквания на художници и дизайнери, защото са в състояние да заменят множество инструменти и консумативи. Графичният таблет се явява виртуално ателие за рисуване и творчество.
Ако искате да впечатлите дете с лаптоп без да му показвате игри, то това несъмнено ще стане като му демонстрирате възможностите за рисуване, оцветяване и писане върху графичен таблет. Усещането за рисуване е толкова реално (и различно спрямо неграфичен таблет), че децата с часове не искат да се разделят с Wacom устройството.
Много педагози признават, че графичният таблет дава уникална възможност на децата да развиват творческо мислене и умения, особено предвид откъсването на съвременното общество от хартиените носители.
Скрийн-шот от любителска скица с програмата Art Rage

Поради своите високи професионални изисквания за работа с цвят, почти всички таблети са снабдени с качествени AFFS (подвид на S-IPS) панели. Това изискване се изпълнява дори и в неграфичните таблетни устройства, където масово се ползват IPS панели.
Wacom таблетите обаче в повечето случаи имат 8-битов панел (16.8 млн. реални цвята), докато евтините Touchscreen устройства са с 6-битов панел (232 хил. реални цвята).

Общи впечатления

Lenovo ThinkPad X200 Tablet се явява истински Thinkpad - здрав, удобен и изпипан до най-малкият детайл.
Нищо в този лаптоп не скърца, дрънчи или хлопа - лаптопът е не само отлично проектиран от конструкторите и дизайнерите в Япония, но е и добре сглобен в китайските заводи.
X200 Tablet, както и ThinkPad T400/T500 са качествени и скъпи продукти от последните месеци преди световната финансова криза, когато заможният потребител бе склонен да даде много пари за максимално качество и сигурност.
Корпусът на X200 Tablet изглежда по-надежден от този на X61 Tablet - пантата вече е много по-здрава, а клавиатурата не се огъва при натиск.
Ергономията е на върхово за ThinkPad ниво - най-добрите света механизми на клавиатурата и отличен Track Point (джойстик), който като че ли чете мисли, а не се командва с пръст. За съжаление това е един от последните модели ThinkPad, които в тази област предлагат толкова високо качество.
 

Дисплей   

Дисплеят на Thinkpad X200 Tablet е от вида AFFS (Advanced Fringe Field Switching), което е друго наименование за S-IPS, но произведено не от LG, а от BOE Hydis.
Това, че дисплеят е IPS, се вижда ясно под микроскоп от трион-образната форма на пикселите:
Пискелите на тестваният X200 Tablet под USB микроскоп

От макро фотографията се вижда ясно изразеният кристал-ефект (искрене), който се дължи на матовото покритие, което за да няма огледален ефект е с грапава повърхност.
Цветовият обхват е 61% от sRGB и 46% от AdobeRGB, което е доста посредствен резултат, особено за лаптоп с претенции за професионална работа с цвят. Причина за толкова тесният цветови обхват е W-LED подсветката, която по параметър цветови обхват не може да се сравнява с класическата CCFL при по-старите модели, където sRGB се покриваше почти на 100%.
Гама кривата не е идеална, но е изненадащо добра за лаптоп, особено предвид ограниченията в регулирането на яркостта (15 степени).
Показателите на дисплея на X200 Tablet са типични за LED, приятна изненада е високият контраст, който прави таблета работоспособен дори и на ярка дневна светлина.
LED подсветката на X200 Tablet е изненадващо неравномерна (до 26% разлика), което отново опровергава рекламните твърдения за предимство на LED пред CCFL.
Подсветката има видимо трептене в следствие на ШИМ управлението, но за разлика от много други лаптопи при 100% яркост липсва ШИМ. Дисплеят е сравнително комфортен за работа и предизвиква доста по-малка умора за зрението от стандартен лаптоп с LED дисплей. Особено добър е X200 Tablet за работа в добре осветен офис, защото яркостта може да се постави на 100%.
Дисплеят на Thinkpad X200 Tablet се калибрира отлично със съвременен колориметър (в нашиат случай с Spyder 4 Elite). След калибрацията картината става много по-естествена и студеният син цвят от LED подсветката изчезва напълно, което става за сметка на намаляване на контраста, но както споменахме, той има достатъчно висока стойност.
При пряко сравнение на дисплея на ThinkPad X200 Tablet с неговият предшественик ThinkPad X61 Tablet виждаме отстъпление:
  • Вероятно по-старият модел ползва 8-битов AFFS панел, а по-новият таблет е с 6-битова матрица;
  • Матовото покритие на по-новият модел е много по-зърнесто от това на ThinkPad X61 Tablet;
  • При X61 Tablet имахме около 100% sRGB обхват, докато при X200 Tablet обхватът е едва 61%;
  • Ъглите на видимост на по-старият модел бяха значително по-широки във всички направления.
От друга страна X200 Tablet има значително по-добра резолюция в сравнение с предходният модел (1280х800 срещу едва 1024x768).

Камера

ThinkPad X200 е първият таблет на компанията с интегрирана камера. Преди време това бе излишна екстра, но с популяризирането на Интернет комуникациите сред все повече хора, камерата вече е задължителна за всеки лаптоп.
Микро камерата се справя добре със задачата си, въпреки че на максималната си резолюция (1.3Mpx) има ясно забележим шум дори и в добре осветено помещение. Според лични впечатления камерата на ThinkPad X200 Tablet е малко над средното ниво сред всички тествани от нас лаптопи. Малко по-добри модули се поставят в лаптопите и таблетите HP Elitebook.

Избор на операционна система

ThinkPad X200 Tablet може да работи отлично с всички съвременни операционни системи: от Windows XP до Windows 8, за които на сайта на производителя са налични драйвери.
   
Според нас най-подходяща операционна система за X200 Tablet е 64-битовата версия на Windows 7.

Хардуер

ThinkPad X200 Tablet е сериозно "въоръжен" като хардуер лаптоп, главните компоненти на който са:
  • Мощен Core 2 Duo (Penryn) L9400 ниско-волтов (1.86GHz) процесор със забележителните 6MB кеш;
  • Съвременна вградена видеокарта Intel GMA 4500MHD с DX10, SM4.0 и отлична поддръжка на хардуерно декодиране на HD видео;
  • Бърза DDR3 памет, която евтино се ъпгрейдва до 8GB;
  • Възможност за работа с всеки 2.5" съвременен SSD.
Впечатление от показаният скрийн-шот от Everest прави наличието на многобройни сензори за температура, обороти на вентилатори и волтаж, каквито стандартните компютри от нисък и среден клас нямат. Нямат ги дори лаптопите от висок клас на други производители. Тоест като мониторинг и системна автоматика ThinkPad нямат конкуренция.
Мониторинга от системната автоматика на параметрите на процесор, видеоядро, чипсети, памет, батерия, твърд диск и дори Mini PCI гарантират максимално надеждна работа, каквато само един ThinkPad може да предложи. В това отношение дори супер лаптоп от потребителски клас, какъвто е Alienware не може да се мери с ThinkPad.

Тестове за производителност 

Рейтинговата само-оценка на Windows 7 е следната:
В тестовете на ThinkPad X200 използваме различни SSD, затова рейтингът за Hard Disk е най-висок.
Благодарение на SSD и на модулът Turbo Memory (2GB), таблетът зарежда операционна система рекордно бързо:
За сравнение можем да кажем, че само с една секунда по-бързо зарежда със същата инсталация и същият SSD тестваният наскоро от нас, най-мощен лаптоп към началото на 2013г. - Alienware M18x R2 с Intel Core i7 Ivy Bridge и 16GB DDR3.
Ще сравним ThinkPad X200 Tablet със следните лаптопи:
  • ThinkPad X61 Tablet - неговият предшественик с процесор Core 2 Duo L7500;
  • ThinkPad X60 с първият двуядрен мобилен процесор от базов клас Core 2 Duo T2300;
  • ThinkPad X201 с Intel Core i5-520M и вградена графика Intel HD Graphics.
X200 Tablet участва в сравнителното тестване с два вида твърди дискове: 256GB SSD и 320GB HDD 5400rpm.
Рейтинговата само-оценяваща система на Windows 7 дава сериозно предимство на процесор, системна памет и видеокарта на X200 Tablet спрямо предходният T61 Tablet. Но нисковолтовият C2D L9400 е далеч от рейтинга на X201 с Core i5. В реални приложения обаче много по-важна за бързата работа е дисковата система, която в случая с X200 Tablet с SSD е близка до максимума.
Благодарение на бързата си SSD система X200 Tablet зарежда ОС значително по-бързо от X201. Дори и с нормален диск, X200 Tablet зарежда сравнително бързо, благодарение на модула Turbo Memory с размер 2GB.
Никоя от вградените видеокарти не впечатлява като резултат в 3DMark 06, въпреки двукратното изоставане на GMA X4500 спрямо HD Graphics.
Подобна е картината и в Cinebench 11.5, където обаче GMA X4500 показва много близък резултат до "революционната" HD Graphics.
При математически симулации C2D L9400 не изостава много от Core i5 и уверено доминира над по-старите поколения процесори.
В Super Pi изненади няма, L9400 е много бърз, но работещият на много по-висока честота (благодарение на Turbo Boost) Core i5 е далеч напред.
Сензационни резултати в PC Mark 7! Оказва се, че системната производителност не само субективно, но и доказано от синтетичен бенчмарк зависи от скоростта на дисковата система. ThinkPad X200 Tablet с SSD уверено побеждава ThinkPad X201 със 7200rpm HDD.
Ето и подробности от резултатите на X200 Tablet с SSD:
А това е резултатът на X200 Tablet с 5400rpm HDD:


Консумация и автономна работа

ThinkPad X200 Tablet ни изненадва приятно и по отношение на невероятно ниската си консумация. Въпреки, че таблетът има значително по-енергоемък дисплей (IPS и Wacom) от този на стандартен лаптоп, консумацията му е по-ниска от тази на ThinkPad X201 с нормален TN+Film дисплей. Виждаме и цената за не много по-производителната Intel графика - много по-висока консумация при 3D натоварване. Още един интересен резултат е много по-ниската консумация с SSD, отколкото със стандартен твърд диск.
ThinkPad X200 Tablet демонстрира рекордно дълго време за автономна работа, с лекота надминавайки досегашният ни шампион Alienware M11x (при работа с изключена дискретна графика).
Интересна "аномалия" е, че въпреки по-ниската консумация на SSD, автономната работа с магнитен диск е значително по-дълга и това е потвърдено от няколко измервания. Явно в дългосрочен план при липса на обръщение към твърдия диск, какъвто е тестът Battery Eater, SSD е по-енергоемък.

Ползата от Turbo Memory

Turbo Memory подобрява времето за зареждане операционната система с 3-4 секунди.
Очаквахме Turbo Memory да подобрява бързодействието на дисковата система, подобно на хибридните дискове, затова тествахме ThinkPad X200 Tablet под Crystal Disk Mark със 7200rpm твърд диск:
Разликата в полза на Turbo Memory е видима, но не и значителна - 5-10%. Вероятно с по-голам като обем модул Turbo Memory ускорението ще бъде по-голямо.   

Фото-галерия

Заключение 

ThinkPad X200 Tablet един от най-качествените представители на Wacom графичните таблети. Той е представител на "златното" поколение ThinkPad, където са и моделите T400, T500, W500 и X200. Това поколение е инженерен връх в проектирането и изработката на скъпи и качествени лаптопи. След него идват модели, които са по-евтини като материали, шаси, охлаждане, дисплеи, клавиатури, проектирани за да отговарят на новата, по-бедна икономическа действителност.
Като конструкция и материали моделът е по-добър от своите предшественици, но като качество на дисплея има леко отстъпление. Въпреки това AFFS (S-IPS) дисплеят на ThinkPad X200 Tablet няма конкуренция сред повечето лаптопи в нормален формат.
Моделът прави голям скок като производителност спрямо предходният ThinkPad X61 Tablet. Това се дължи както на новият Penryn процесор, така и на DDR3 паметта, която с малко инвестиции се ъпгрейдва до 8GB.
Въпреки сравнително новият хардуер, ThinkPad X200 Tablet е достатъчно хладен и с рекордно време за автономна работа (6-7 часа), с което не могат да се похвалят по-новите лаптопи с Core архитектура.
ThinkPad X200 Tablet показва солиден прираст на бързодействие с SSD. Добре се подпомага работата и със стандартен твърд диск от модула Turbo Memory.
Моделът е отличен подарък за хора с художествени умения, както и за деца, които ще имат възможност да развиват своите творчески умения по един увлекателен и модерен начин.

Цена и подробно описание на ThinkPad X200 Tablet.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни