Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Професионален ъпгрейд на BGA процесор на ултрабук

Супер-компактният лаптоп (ултрабук) е отлична техника за забавление, демонстрация на имидж и дори за работа. За разлика от недостатъчно производителния субноутбук, ултрабукът при съпоставими размери има производителност, която е много по-близка до тази на пълноценен лаптоп. Ярък представител на този клас мобилна техника е Apple Macbook Air.
Основният недостатък на ултрабука е Ultra Low Voltage (ULV) процесорът, който след като отшуми еуфорията от ефектният външен вид на техниката се оказва недостатъчно производителен за много от любимите приложения и най-вече за възпроизвеждане на HD видео.
Производителните ULV процесори са значително по-скъпи за производство от стандартните процесори, поради което производителите предлагат на умерена цена ултрабуци с едноядрени ниско-волтови процесори.
Точно този проблем срещнахме със симпатичния и доста качествено произведен Acer Aspire 1410.
Ефектният ултрабук бе избран за подарък с цел сърфиране в Интернет и гледане на филми на самия лаптоп или на голям LED телевизор през наличния HDMI.
Този хардуер първоначално бе сметнат за достатъчен за целите, за които ще се използва Acer Aspire 1410. След няколко теста за възпроизвеждане на HD видео обаче се оказа, че Intel Celeron 743 не може да се справи добре с тази тежка задача.
При стартиране на HD филм с високо качество (такива обикновено са филмите с големина над 10GB), процесорът се натоварва на 100%, а картината и звукът дразнещо насичат.
Потърсихме изход от тази неприятна "подаръчна" ситуация чрез ъпгрейд на Celeron-а с двуядрен ULV процесор от реномираното семейството на Core 2 Duo.
Ъпгрейдът на Acer Aspire 1410, както и на почти всеки ултрабук с ниско-волтов процесор е сложна задача, която е по силите само на сервиз с опитен персонал, скъпо сервизно оборудване и възможност за доставка на екзотични компоненти.
Откъде идва сложността на такава операция при Acer Aspire 1410?
Фотография от сервиза - подготовка за демонтаж на Intel Celeron 743

Както виждате централният процесор на Acer Aspire 1410 не е поставен в сокет, а е запоен към дънната платка (BGA монтаж). За да извършите такъв ъпгрейд са ви необходими:
  • умения и опит, които се усвояват за не по-малко 5 години сериозна практика;
  • модерна и скъпа BGA станция, защото със самоделни "фурни" и газова горелка вероятният изход от подобна процедура е дефектирала от прегряване дънна платка или нестабилно работеща в дългосрочен план система. Демонстрацията на процеса в тази статия е с компютърно управлявана (през RS-232) инфра-червена BGA станция, доближаваща се по възможности до фабричен монтаж;
  • BGA процесор, който не може да бъде закупен на масовия пазар на компютърни компоненти. Това е компонент, чиято покупка от Ebay или друго място крие голям риск от неработоспособност или несъвместимост. Целият процес на подготовка, монтаж и евентуален демонтаж на BGA процесора е толкова сложен и отговорен, че без взаимно доверие между доставчик и сервиз, набавянето на такъв компонент е чиста авантюра.
Разполагайки с опитен сервизен техник, професионална BGA Rework станция и надежден доставчик в Hong Kong тази задача имаше всички предпоставки да бъде извършена успешно.
Въпреки, че имаме достатъчно технически познания и опит с подобни хардуерни операции, не бяхме твърдо убедени, че поръчаният процесор за BGA монтаж ще бъде коректно приет от Acer Aspire 1410.
Официално този модел е произведен с още два (три) процесора:
  • едноядреният Celeron 723 на 1.20GHz;
  • двуядрения Celeron SU2300 на 1.20GHz;
  • по-рядко срещания едноядрен Core 2 Solo SU3500 на 1.40GHz.
Нито един от тези процесори не ни устройваше като производителност, затова решихме да поемем риск с поръчката на друг, по-мощен процесор.
За да минимизираме риска от несъвместимост, избрахме двуядрен процесор на същите честота, множител и TDP като оригиналния CPU.
Избрахме да заменим
Intel Celeron 743, 1.30GHz (6.5x200), FSB: 800MHz, Max. TDP: 10W, 1MB L2
с
Intel Core 2 Duo SU7300, 1.30GHz (6.5x200), FSB: 800MHz, Max. TDP: 10W, 3MB L2.

Епичният ъпгрейд на Acer Aspire 1410 в нашият сервиз може да видите в следния ефектен и майсторски заснет (благодаря за аплодисментите) HD клип:
 
Трябва да споменем, че преди смяната на процесора ъпдейтнахме BIOS-а до последна версия (за всеки случай). След сложният BGA ъпгрейд, ултрабукът стартира успешно, процесорът бе коректно разпознат от BIOS, както и от Windows 7 Ultimate 64-bit.
Ето каква радостна картина видяхме след успешната смяна на процесора:

Дали обаче този ъпгрейд ще ни даде търсеният сериозен прираст в производителността?

Това проверихме чрез обичайните синтетични тестове под Windows 7 Ultimate 64-bit като включихме за "цвят" и резултати от тестовете на друг ултрабук, Fujitsu Siemens P7230 с двуядрения Intel Dual Core U2500 на 1.20GHz.
След ъпгрейда с SU7300, ултрабукът значително подобри времето си за зареждане на операционна система. При измерванията взимаме най-добрият от 10 резултата свалени от програмата Boot Timer.
Според рейтинга на Windows 7 SU7300 има значително по-добра производителност от Celeron 743, който пък от своя страна има почти равен резултат с Core Duo U2500.
Почти еднаквите като тактова честота процесори не показват голяма разлика в Super Pi и wPrime (Single-Core). Пресмятането на wPrime (32M) с две ядра обаче е двойно по-бързо.
В общият системен тест PCMark Vantage предимството на ъпгрейднатият с Core 2 Duo SU7300 е много сериозно не само в крайният резултат, но и във всички подтестове, най-вече мултимедийният TV and Movies, какъвто прираст и търсехме от новия процесор.
По-новата версия на PCMark не показва чак толкова голяма разлика, но за пълния анализ е необходимо изследване на резултатите от многобройните подтестове.
Огромен ръст на производителността (над 100%) виждаме при рендериране на изображения в тежкия Cinebench 11.5.
В Everest SU7300 удвоява резултатите на Acer Aspire 1410 във всички подтестове. Новият Penryn процесор има голямо предимство и над двуядрения U2500.
Въпреки, че математическият Sciense Mark се влияе най-вече от тактовата честота, SU7300 има немалко предимство над едноядрения процесор със същата честота.
Не очаквахме прираст в 3DMark 06 при еднакви като честота процесори, но както виждате SU7300 дава 18% прираст спрямо оригиналната си конфигурация.
Досега не бяхме виждали Unigine Heaven да се влияе от производителността на процесора, но ето че виждаме и такова чудо.
x264 HD Benchmark 4.0 демонстрира двукратното предимство на SU7300 над Celeron 743 при HD декодиране.

Колкото и да е странно, двуядреният SU7300 има почти същата консумация с тази на едноядреният Celeron 743, който има и три пъти по-малко кеш. Но това са обявили и производителите от Intel - 10W Max. TDP и за двата процесора.
Еднаквата консумация на двата процесора се вижда добре от теста Battery Eater, като дори двуядрената конфигурация има по-дълго време на работа от батерия. Acer Aspire 1410 показва рекордно дълго време за автономна работа - почти 5 часа при средно натоварване и 80% яркост на дисплея.
Информация за разряда на батерията на Acer Aspire 1410 при работа с Core 2 Duo SU7300

След синтетичните тестове ви показваме резултата от реалното изпитание за декодиране на 14.7GB-вия 1080p испански научно-фантастичен филм Eva:
 
Прирастът в кадрите, които малко спорно визуализира FRAPS не е много голям, но забележете натоварването на SU7300 колко е паднало като процент, както и перфектният звук без насичане. Показваме ви една от най-тежките за декодиране сцени, на други места кадрите се доближават до 20fps и дори до максималните 24fps.
След този ъпгрейд ултрабукът е готов за захрани с качествена картина и многоканален звук през HDMI всеки Full HD LED телевизор.

Заключение. Няма трудни задачи за качествен сервиз с опитен персонал, добро оборудване и  възможност за внос на компоненти от чужбина. 
Показахме ви пример как бихте могли с помощта на добър компютърен сервиз значително да подобрите работата на своя лаптоп, дори и той да не е предвиден за ъпгрейд. 
Не отписвайте красивият стар ултрабук, който години сте пазили в перфектен вид. Голяма е вероятността той да бъде по-качествен от евентуалният му заместник.
Аналогичен ъпгрейд на BGA монтиран процесор можем да направим и за култови ултрабуци като Apple Macbook Air, ThinkPad X300 и DELL Adamo XPS.

Богат асортимент от компоненти и услуги, оптимални цени за ремонт или ъпгрейд, гаранция за извършените дейности можете да получите в сервиза на Rmania.

Контакт с нашият сервиз може да осъществите на:

E-mail: service@rmania.net
GSM: 089 721 3 751
Skype: rmaniaservice

Добави в Svejo

5 коментара:

Анонимен каза...

Хора,вие сте невероятни!
До преди да прочета тази статия бях готов да споря с всеки , че подобен ъпгрейд е невъзможен !
Имам същия мини-лаптоп ,харесвам си го и ми е много удобен , но съм безкрайно отегчен от начина по който възпроизвежда HD-филми - както и вашия преди ъпгрейда...
Пишете ме в списъка с желаещи за "Пълна промяна" -
още утре ще дойда лично при вас за да донеса машинката за ъпгрейд !
Поздравявам ви за перфектно свършената работа!
Димо Георгиев

Анонимен каза...

Хм.. Честно казано, преди да видя демонстрацията с Full HD video, бях готов да споря със всеки, който ми твърди, че такъв слаб процесор в комбинация с вече поостарялата Intel 4500 MHD може да подкара толкова тежко видео. Вие убихте всичко детско в мене :)

Иван каза...

Работата е в чипсета 4500MHD чете без проблеми блу-рей и на много слаби процесори, но само в GM45 и GS45 клокнати на 533. Но GS45 го има доста по-слаб на 320 както е тук. Celeron 743 и Core 2 Duo SU7300 мисля са физически един и същи процесор а в Celeron са изключили едното ядро част от кеша и още друго. Доколкото знам така се прави вместо да бракуват целия процесор.

Анонимен каза...

А какъв е модела на станцията?

Victor Boychev каза...

Браво, поздравления. Следя ви Fb групата отдавна и удивявате всеки път. По повод ултрабуците и специално Acer съм се спрял и мисля да купувам Aspire S7 като този: Aspire S7
Какво ще ме посъветвате? Заслужава ли си Acer и конкретния модел, в предвид че цената не му е никак евтина или да изчакам малко? В момента върви към 2500лв, а се нуждая от наистина лек и компактен лаптоп. Благодаря

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни