Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да гледаме Европейското първенство по футбол на лаптоп?

Преди две години анализирахме (философствахме по-скоро), колко са изостанали българските телевизионни технологии в светлината на Световното първенство по футбол в ЮАР.
Сега, две години по-късно актуално вече е Европейското първенство в Полша и Украйна. За тези две години българската цифрова телевизия все още е на етап тест, съпроводен с кухи политически обещания и безсрамни маркетингови заблуди спрямо
купувачите на нова техника. От колко години развитите държави имат цифрова ефирна телевизия?
От 1998-ма година има DVB-T излъчване във Великобритания, малко по-късно и в другите развити европейски държави. Първоначалният цифров ефирен стандарт има различни различни модификации за държавите по-света.
Вижте картата на света с различните стандарти:
Внимавайте, когато поръчвате техника за прием на цифрова ефирна телевизия от чужбина, която имате намерение да ползвате в България. ATSC (Северна Америка), ISDB-T (Южна Америка) и DTMB (Китай) устройствата определено няма да ви свършат работа, дори да ви ги подаряват. Също така трябва да търсите устройство с MPEG-4 декодиране, защото с по-стар хардуер с MPEG-2 ще имате само звук без картина.
В България има минимално развитие при излъчване на цифрови ефирни програми, но като че ли монополистите, предлагащи сателитна, интернет и друг вид платена доставка на сапунки, чалга, спорт и порно имат голям интерес от липсата на ефирно цифрово излъчване.
Дори официалните реклами и консултации на продавачите насаждат представата, че нов телевизор задължително трябва да е свързан към кабелен "оператор".
Потребителят си купува голям и скъп телевизор с множество функции за прием, запис и обработка на цифрова телевизия (DVB-T, DVB-C), но в крайна сметка всички екстри са излишни след като устройството се ползва единствено като монитор към подобно устройство:
За да имате прилична телевизия, трябва да се примирите с наличието на евтин китайски декодер (Settop) с отвратителен дистанционен пулт, който се захранва по незнайно каква причина от архаичен рутер.
Предвид тази неефективна експлоатация на телевизор с функции, които няма да ползвате нито сега, нито в близките 5 години (ако живеете в България), по-добре си вземете IPS или PVA монитор с HDMI, който със сигурност ще ви осигури по-качествена картина и то на много по-ниска цена.
Единствената реална възможност за безплатна телевизия е архаичното аналогово излъчване, качеството на което пада в всяка година поради липса на инвестиции в тази безперспективна технология. Някои "бизнесмени" ще ревнат, че няма и не трябва да има безплатни неща, но точно ние, зрителите плащаме щедро за рекламата по телевизиите, калкулирана в продуктите, които купуваме. Лично аз с удоволствие бих плащал немалката сума за една посредствена кабелна телевизия, ако в нея бе изрязано съдържанието на противна и досадна реклама на тоалетна хартия, дамски превръзки, медикаменти за гъбички и диария и всякакви боклуци от които нямам нужда, ако ще и през 5D телевизор да ми ги подават.

Използвани устройства

Все пак за разлика от много африкански и азиатски "държави" имаме цифрова ефирна телевизия (поне в София) и ще се постараем да анализираме нейното качество, брой програми и излъчватели и видове устройства за прием на компютър към юни 2012-та година.
Като тестови устройства ще използваме:
  • AverMedia A316, Mini PCI-E Card Hybrid Analog/DVB-T тунер - популярен модел вграден тунер от реномиран производител, който се използва в елитни серии мултимедийни лаптопи като DELL XPS и HP Pavilion. Устройството е базирано на схемо-техниката Philips SAA7160, което означава, че няма да има проблем със съвместимостта с голям брой софтуерни приложения. Тествахме това устройство с ThinkPad X200 Tablet, който няма вградена антена за ТВ тунер, но чиято GPS антена се справи с тази задача;
  • USB Mini DVB-T Tuner - много компактен тунер, който изненадващо добре се справя с декодирането на MPEG-4. В комплекта му има много симпатично Slim дистанционно управление и компактна отделяема (на куплунг) антена с магнитно прикрепване, която може да бъде заменена с по-чувствително устройство. Чипсета на това устройство се разпознава като It9135 Bda и няма проблем със съвместимостта на повечето програми за телевизия, включително и Windows Media Center;
  • USB аналогов тунер със отлично изглеждащо дистанционно управление, възможност за включване на антена или кабелна телевизия към стандартен вход за антена, както и с разширение чрез Mini USB кабел за композитен вход на видео- и аудио-сигнал.
AverMedia A316 на ThinkPad X200 Tablet

USB Mini DVB-T тунерът на Sony Vaio

Аналоговият USB тунер на ThinkPad X200 Tablet

Lenovo ThinkPad X200 Tablet бе избран от нас за основен телевизионен лаптоп заради здравият си корпус, устойчивата на заливане от бира клавиатура и невероятният AFFS (IPS) широкоекранен дисплей, какъвто не се среща в съвременните лаптопи.
AFFS дисплеят на ThinkPad X200 Tablet има картина, който засенчва тази от 42-инчовият Alpha-IPS на Panasonic.
Ще разгледаме по-подробно възможностите на всяко устройство.


AverMedia A316 Mini PCI-E Card Hybrid Analog/DVB-T тунер

AverMedia A316 в комбинация с ThinkPad X200 Tablet предлагат картина с изумително качество, която е значително по-добра от приетата аналогова телевизия, с каквато и да било антена.
AverMedia A316 DVB-T засича общо 12 канала който са разпределени по този начин:
  • Станция TP1 (722MHz) - 2 канала, от които един е БНТ и един е някакъв "тестов";
  • Станция TP2 (626MHz) - 5 канала, от които 4-ри са TV7 и един е BTV;
  • Станция TP3 (818MHz) - 5 канала, сред които има BNT, TV Evropa, BBT, The Voice и VTV.
Устройството приема каналите с добър сигнал за GPS антена, особено в близост до прозорците, но в някои помещения губи сигнал. При ориентация на дисплея в северна посока приемът бе най-добър, но това наблюдение зависи от антените в лаптопа и евентуално отразеният или екраниран сигнал в различните помещения.
Натоварването на процесора при гледане на телевизия е максимум 35%, но обикновено е между 10% и 20%.
Картината, осигурена от този вътрешен тунер е по-наситена и приятна от тази с другите устройства, впечатление което потвърждава сравненията между по-старите тунери с Philips чипове с тези от други производители.

USB Mini DVB-T Tuner

Компактното USB устройство е с изненадващо за цената си високо качество на корпуса, дистанционното управление, включеният в комплекта софтуер и дори опаковката, с която се доставя.
DVB-T устройството засича общо 15 канала който са разпределени по този начин:
  • Станция TP1 (490MHz) - 8 канала, от които 4-ри са TV7 и 4-ри са BTV;
  • Станция TP2 (626MHz) - 5 канала, от които 4-ри са TV7 и един е BTV;
  • Станция TP3 (722MHz) - 2 канала, от които един е БНТ и един е някакъв "тестов".
Както виждате каналите са повече тези на AverMedia, но реално те са само 3. Не са засечени TV Evropa, BBT, The Voice и VTV. Всъщност не е засечена станцията на 818MHz, която е засечена от AverMedia DVB-T. От друга страна USB тунерът засича станция на 490MHz, каквато не е налична при AverMedia.
Уточнение. Когато Windows Media Center има "настроение" е в състояние да регистрира повечето от липсващите канали.
Натоварването на процесора при прием на телевизия е 10-20%.

Аналогов USB ТВ тунер

Изработката на устройството не ни впечатли особено. Дистанционното управление е умален вариант на тези, които се доставят към Settop-ите на сателитните и интернет телевизиите.
Приемът на ефирна аналогова телевизия в София със стайна антена е много лош. Дори да ползвате по-добър аналогов тунер, това ще подобри минимално картината. Инвестицията в добра аналогова външна антена е по-оправдана.
Засечени са 5 ТВ канала в София - BNT, BTV, BTV Comedy, TV7, The Voice и BBT.
Споменавайки за некачествената аналогова телевизия трябва да отбележим, че хибридният AverMedia A316 с GPS антената не можа да улови годна за разпознаване ефирна телевизия - само звук от някои канали и FM радиа.
Много по-добре се справи аналоговият тунер в ролята си на Capture устройство за прием на цифрова телевизия през композитния си вход. За съжаление звук устройството не възприе по композитния вход, но с този проблем сме запознати от други Capture устройства, които приемат звук само от камера с микрофон или от друг външен микрофон с подобни параметри.
Аналоговият тунер не ангажира сериозно ресурсите на процесора, но се изяви в ролята на значителен топлинен източник, вдигайки температура на корпуса между 40 и 50 градуса.

Ефирна срещу Интернет телевизия - 7:0!

Ранният мач (от 19:00ч.) - разликата е 7 секунди

Показваме ви главния проблем на доставяната по LAN телевизия - голямото и изоставяне в сравнение с излъчваната в реално време ефирна телевизия. Изоставането през различно време на деня е между 4 и 8 секунди.
Когато гледате филм това изоставане не е проблем, но да гледате пряко важни спортни двубои е неприятно. Съседите ви с ефирна телевизия вече ще празнуват отбелязаният гол, докато при вас това събитие идва с немалко закъснение.
Късният мач (от 21:45ч.) - разликата е "само" 4 секунди

На изображението по-горе ви показваме USB DVR устройството EasyCap в ролята на приемник за интернет телевизия. В сравнение с аналоговият ТВ тунер тук изображението е с много по-ниска резолюция, но това може да е недостатък на софтуера за визуализация на 4-ри камери, а не на телевизия.

Използван софтуер

  • HDTV Deluxe Player, който идва в комплект с Mini USB DVB-T тунерът е много качествен софтуер, който отлично работи в всички цифрови и аналогови тунери, включително и с вградената в лаптопа камера. Сканирането на ефира става бавно, но не смятаме това за недостатък. Този софтуер не е безплатен и има уникален код за активация на малкия диск.. Самият диск е мини формат и се чете изключително трудно от мобилните оптични устройства;
  • Honestech TVR 3.0, който идва с аналоговият USB тунер не изглежда толкова луксозно като HDTV Deluxe Player, нито поддържа толкова голям брой устройства;
  • SuperViewer се предлага с EasyCap и е предназначен за работа с до 4-ри камери, но става и за визуализация на композитен телевизионен сигнал;
  • Windows Media Center е вграден в Windows Vista и 7 универсален софтуер, който отлично работи с всички ТВ тунери. Особеност на този софтуер е възможността за управление на прегледа на предаванията, включително и в по-ранни периоди. Вижте демонстрацията в клипа по-горе.


Заключение. В София вече има действаща цифрова телевизия с 6 ефирни канала (BNT, BTV, TV Evropa, The Voice, BBT и VTV). В останалата част на България цифрова ефирна телевизия (DVB-T) реално няма.
Качеството на DVB-T телевизиите е значително по-добро от аналоговото излъчване, но все още не е в HD формат.
При избора на ТВ тунер за лаптоп от значение е възможността за поставяне на по-добра антена, въпреки че вграденият тунер AverMedia A316 с чипсет на Philips няма конкуренция като качество и възможности. Възможен при някои лаптопи е монтаж на външен куплунг за антена към вграденият Mini PCI-E тунер.
USB тунерите, предлагани през 2012-та година предлагат поддръжка на MPEG-4 на много приятна цена. Качеството на прием и визуализация на тези тунери е на достатъчно добро ниво, без да ангажират ресурсите на компютъра.
Аналоговата ефирна телевизия в България има единствено историческо стойност.

Тези и други ТВ тунери може да намерите в нашата ценова листа.
Цена и наличност на уникалния AFFS таблет ThinkPad X200 Tablet.

4 коментара:

Unknown каза...

или просто влизаме тук и гледаме http://tv.bnt.bg/bnt1/

Angel Todorov каза...

така е, но качеството е доста ниско

khseal каза...

В России сраный стандарт DVB-2T =(

Nikolov каза...

HDTV Deluxe Player, не е добър софтуер за запис от тв тунер защото записва в малка резолюция 320x240

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни