Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad X201 - невероятна мощ в компактен корпус

Всеки собственик на стандартен лаптоп рано или късно обмисля покупката на друго, още по-компактно устройство за пътуване, отдих, а защо не и за основна работа.
Съществуват много предложения за компактни лаптопи, които имат икономичен нисковолтов процесор, поради което са несъпоставими като производителност спрямо стандартен лаптоп. Нетбуците и ултрабуците често са впечатляващи като
размер и дизайн продукти, но са неподходящи в ролята си на производителен основен компютър.
Повечето компактни лаптопи с икономични процесори трудно се справят с операционна система, по-нова от Windows XP.
Освен по-ниската производителност, повечето компактни лаптопи не са достатъчно защитени като корпус в сравнение с по-голям мобилен компютър от бизнес клас.
Единствената компактна бизнес серия лаптопи, която е проектирана и произведена като пълноценен заместник на пълноформатен лаптоп е IBM/Lenovo ThinkPad X-series.
Съществуват и други добри като качество компактни лаптопи като DELL Latitude, HP Compaq, Toshiba Portege и Fujitsu Lifebook, но техните модели като цяло са по-малко предпочитани от тези на ThinkPad.

Кратка история на X-серията на ThinkPad

IBM ThinkPad X20, 2000г. - първият представител на X-series

Елитната компактна бизнес-серия ThinkPad X-series има богата история с проверени от времето лаптопи, голяма част от които работят и в наши дни.
  • Началото на X-серията започва през далечната 2000-на година с модела ThinkPad X20.
  • Също като X20, следващите модели X21, X22, X23, X24 и X30 използват процесори Pentium III.
  • Интересен факт е, че X-серията игнорира напълно Pentium 4 процесорите, защото след X30 (2003г.), следващият модел X31 и близнакът му X32 (2004г.) използват икономичният и ефективен Pentium M.
  • ThinkPad X31 е последният модел, използващ дискретна видеокарта на ATI, с която успешно конкурира ThinkPad T-series. X31 е лаптопът, който съм подлагал на най-екстремални изпитания като падания от голяма височина върху твърда повърхност, работа на открито в дъждовно време и при снеговалеж.
  • ThinkPad X40 и по-новият X41 са едни от най-компактните представители на ThinkPad, но са и най-спорни откъм надеждност, поради използването на нестандартен 1.8-инчов твърд диск.
  • ThinkPad X60 (2006г.) е първият двуядрен лаптоп от серията и първият Lenovo ThinkPad. Без увеличение на размерите спрямо предходните модели, X60 използва стандартни 2.5-инчови SATA дискове. Лично мнение - това е най-качествено сглобеният и съответно най-здрав съвременен ThinkPad.
  • ThinkPad X60s и следващите модели с означение "s" са лаптопи, комплектувани с нисковолтови процесори, които при малко по-ниска консумация, осигуряват много по-ниска производителност спрямо стандартен мобилен процесор. Също така нисковолтовите процесори могат да понесат по-висока работна температура или дори работа без охладител, което неприятно изненадва притежателите на тези доста горещи като корпус модели.
  • ThinkPad X61 (2007г.) е еволюция на X60, но малка стъпка назад като качество на шасито и въобще на целият корпус.
  • ThinkPad X200 (2008г.) е първият широкоекранен компактен модел, основното хардуерно развитие на който е наличието на бързата и евтина DDR3 памет. Моделът значително осъвременява консервативният квадратен дизайн на ThinkPad и е един от първите лаптопи на компанията с камера. Сред модификациите на X200 има и модел с уникална за размерите си резолюция (1440x900).
Стигнахме до ThinkPad X201 (2010г.), който ще ви представим подробно в това ревю. Както виждате този модел има славно, над 10-годишно потекло от ненадминати в класа си лаптопи, станали еталон за качество, надеждност и производителност.

Хардуерът в X201

ThinkPad X201 за втори път в историята на X-серията прави скок в производителността на хардуера. Първият път това е смяната на X41 с Pentium M процесор с Core Duo модела ThinkPad X60.
X201 сменя Intel Core 2 Duo с Intel Core i5. Няма да ви описваме по-новата архитектура на i5 - ще споменем само основните разлики спрямо по-старият Penryn:
  1. Core i5-520M има на разположение две физически и четири логически ядра благодарение на "забравената" технология Hyper Threading.
  2. Много по-революционна технология е  Turbo Boost, който позволява на 2.40GHz-вия Core i5-520M да се "само-клоква" до 2.93GHz при екстремално натоварване.
Още по-голям скок от този Penryn - Core в производителността ни предлага вградената в опаковката на централният процесор видеокарта Intel HD Graphics. Новото вградено графично ядро е неколкократно по-производително от GMA X4500 и плътно се доближава до 64-битовите дискретни карти на ATI и NVidia. HD Graphics има близка производителност с тази на дискретните NVidia GeForce 8400GS и ATI Radeon HD 2400. С такава производителна интегрирана видеокарта можете да играете повечето от съвременните игри.
Serious Sam 3 е сериозен шутер от 2012-та година, който може да се играе почти комфортно на ThinkPad X201 с до 30fps. Intel HD Graphics за първи път ви позволява да играете неограничено време без никакъв риск за лаптопа, тъй като основната причина за бракуване на лаптоп е дефектиране вследствие на прегряване на дискретната видеокарта. При HD Graphics такава повреда е почти невъзможна.

Дизайн и корпус

Няма да описваме с думи това, което може да ви покаже нашата HD камера:
Това е истински ThinkPad и многобройните фенове на серията нямаме особено основание да мрънкаме, че новите модели не ги правят като "едно време".
Сравнен с по-старият ThinkPad X61, X201 изглежда по-обемист. Незнайно защо дизайнерите на новият модел са избрали толкова дебела рамка на екрана. Едва ли това решение е продиктувано от носталгия по дизайна на Thinkpad от края на миналият век.
X201 почти копира дизайна на X200, допълвай го единствено с наличие на тач-пад и камера.
Клавиатурата и тач-пада са на обичайното за ThinkPad най-високо ниво и при работа с този компактен лаптоп потребителя не намира разлика спрямо по-голям модел.
Пантите са едновременно стегнати и с плавен ход, а конструкцията им е значително по-добра от хлабавите панти на ThinkPad T61.
Закопчалките, фиксиращи двете части на лаптопа изглеждат много надеждно и по всяка вероятност няма да се чупят лесно при по-интензивна употреба, какъвто проблем имаше при някои по-стари представители на ThinkPad X-series.
Любителите на ъпгрейда ще останат доволни, че двата слота за DDR3 памет са много лесни за достъп. Тествахме лаптопа с 2 х 4GB So-Dimm DDR3 памет на Silicon Power, с която X201 показа стабилна работа. От снимката виждаме, че броят на отводнителните отвори е увеличен от два при предходните модели на три. В това има логика, тъй като кафето, газираните напитки и бирата в дома и дори в офиса са в непосредствена близост до всеки лаптоп.
Охладителната система се състои от масивен изцяло меден радиатор и качествен вентилатор на Panasonic. Тази комбинация осигурява напълно безшумна работа и ниски работни температури.
Виждаме, че ThinkPad X201 има магнезиево шаси (Magnesium Rollcage), което обаче не ни вдъхва такова доверие, каквото получихме някога след подобен оглед на ThinkPad X60. 

Дисплей

Дисплеят на ThinkPad X201, както и всеки друг съвременен дисплей с WLED подсветка ни накара да изпитаме носталгия по качествените стари CCFL дисплеи. Екранът на X201 със стандартна резолюция 1280 x 800 значително отстъпва като качество на виждания преди това от нас дисплей на ThinkPad X200s с резолюция 1440 x 900. За сравнение с IPS/AFFS дисплеите на X-series Tablet и дума не може да става.
Както виждате картината от дисплея на X201 е трагична, тоест не се отличава с нищо от който и да било съвременен лаптоп с TN+Film дисплей с LED подсветка и стандартна резолюция. Във връзка с този единствен, но сериозен проблем на X201, Rmania подготвя доставка и тест на съвместими AFFS/S-IPS матрици за моделите X200 и X201, с които качеството на картината ще се подобри значително.
Трептенето на подсветката, което е следствие от ШИМ управлението на яркостта е друго слабо място на дисплеите с LED подсветка.
Дори при 100% яркост подсветката има видимо трептене. При по-старите модели с CCFL подсветка трептене при 100% яркост нямаше, а осцилограмата бе идеално права линия.
При 50% яркост трептенето се увеличава значително, а виждаме че коефициентът на запълване е значително по-малък от обичайният за това ниво на яркост 0.5.
При 0% яркост дисплеят е неизползваем поради видимото за всеки потребител дразнещо трептене на образа.
Виждаме, че честотата на трептене на LED дисплея е от 600Hz до 800Hz, което изглежда много по-добре от 170-250Hz на CCFL подсветката. Класическата флуоресцентна подсветка обаче е по-инертна, с много по-малка амплитуда на трептенията и с много по-висок коефициент на запълване, поради което осигурява по-приятна и най-вече не натоварваща зрението картина.

Тестови резултати и анализ на производителността

Тествахме ThinkPad X201 под Windows 7 Ultimate 64-bit (30-дневна версия). Субноутбукът притежава достатъчно мощ за тази тежка за голяма част от компактните лаптопи операционна система. 
X201 ще бъде сравняван като производителност със следните лаптопи:
  • ThinkPad T410 - пълноформатен 14-инчов лаптоп с аналогични на X201 параметри - Core i5-520M и Intel HD Graphics;
  • HP G62-450SL - лаптоп с Intel Core i3-350M и Intel HD Graphics;
  • ThinkPad T61 - компактен лаптоп с нисковолтов процесор Intel Core 2 Duo L7500 и Intel GMA X3100;
  • ThinkPad X60 - компактен лаптоп с Intel Core Duo T2300 и Intel GMA X3100;
  • ThinkPad T500 - пълноформатен 15.4-инчов лаптоп с мощен процесор Intel Core 2 Duo T9400 и производителна мобилна видеокарта ATI Radeon HD 3650.
Рейтингът на X201 съвпада с този на по-големия T410. Core i5-520M се оценява значително по-високо от останалите участващи в сравнението процесори. HD Graphics според рейтинга на Windows 7 получава добри резултати, но не може да се мери със 128-битовата ATI Radeon HD 3650.
По-съвременния хардуер и най-вече наличието на мощен процесор позволяват на X201 и T410 да зареждат операционна система само за 25 секунди, което е много добър показател за мобилна система с магнитен диск. С качествен SSD, X201 би имал значително по-добър резултат.
Със своите малко над 15 секунди в Super Pi (1M), Core i5-520M няма конкуренция (с изключение на C2D T9400). Честотата на процесора е определяща за представянето в Super Pi, а както виждате от клипа по-горе, технологията Turbo Boost позволява на Core i5-520M да достигне честота 2.93GHz. Под wPrime (32M, Single Core), T9400 вече изостава значително от Core i5.
Наличието на апаратно AES декодиране при Core i5-520M е причината за голямата разлика в подтеста "Computation" на PC Mark 7. ThinkPad T500 показва равностойни резултати благодарение на мощната си дискретна видеокарта.
В PC Mark Vantage разликата на Core i5 лаптопите спрямо по-старите модели е внушителна. Дори лаптопите с Core i3 и Core 2 Duo T9400, които в други тестове показват близки резултати, тук изостават значително.
3DMark 06 отлично ни демонстрира огромният напредък на HD Graphics спрямо по-старите интегрирани решения на Intel. Спрямо GMA950, новата графика на Intel е 10 пъти по-производителна (!)
Резултатите на HD Graphics в 3DMark Vantage са отлични за интегрирана графика, но отстъпват повече от 4-ри пъти спрямо среден клас дискретна видеокарта като Radeon HD 3650.
Докато под DX9 и дори DX10 графична среда HD Graphics показва нелоша производителност спрямо съвременна дискретна видеокарта, то под OpenGL това далеч не е така. Новото поколение Intel графика е също толкова неподходящо за тримерно моделиране, колкото и предходните поколения интегрирани в чипсета решения.
Не по-различно е положението и в OpenGL подтеста на Cinebench 11.5. При рендериране четирите логически ядра не показват особено предимство спрямо Core 2 Duo T9400.
При декодиране на видео по-новата платформа има предимство спрямо Core 2 Duo (Penryn), но лично ние очаквахме много по-голяма разлика.
При 32-битови математически изчисления и симулации новият Core i5 процесор има минимално предимство над C2D T9400.
Everest ни показва, че Core i5-520M има наистина огромен напредък при работа с AES криптиране, но в останалите подтестове разликата далеч не е толкова голяма.
Твърди се, че новите процесори и платформи на Intel са значително по-икономични от предходните поколения. Имайки предвид, че CCFL дисплеят консумира 8-10Watt повече от LED дисплея (с ужасно цветопредаване), разликата всъщност е доста малка, особено имайки предвид наличието на сравнително производителна дискретна видеокарта при ThinkPad T500. 
Отново виждаме, че агресивният технологичен маркетинг е в състояние да направи от "мухата - слон". 
Ето до какви температури води производителен хардуер в толкова компактен корпус. Температурите като цяло са малко по-високи от тези на ThinkPad T410, но имайте предвид, че пълно-форматният лаптоп има много по-голям вътрешен обем за вентилация, както и значително по-масивен магнезиев корпус, който поглъща и разсейва топлината.  За мини лаптоп ThinkPad X201 осигурява доста ниски температури на корпуса, нещо което не може да се каже за повечето компактни лаптопи с нисковолтови процесори. Дори субноутбуци от бизнес клас като ThinkPad X60, X61 (особено X61s), DELL Latitude D430 работят при температура на корпуса, която кара собствениците им притеснено да се обаждат в сервиза.
Ето как се отразява "ниската" консумация на времето за автономна работа под много голямо натоварване. Капацитетът на батериите е 5600mWh за X201 и T410 (с минимално износване - под 5%) и 8400mWh (с износване до 30%) за ThinkPad T500. 
Батерията тествахме с Battery Eater в режим Classic, където тя се разрежда много интензивно, тъй като процесорът извършва математически изчисления, а видеокартата обработва  тримерно изображение.

Аксесоари за X201

Най-впечатляващия аксесоар за X201 е Thinkpad Ultrabase с множество комуникационни и интерфейсни изводи, сред които най-интересен Display Port, който може да използвате за захранване на голям телевизор, монитор с висока резолюция или проектор. Display Port може да ползвате и като HDMI източник.
В тази докинг станция можете да поставите оптично устройство, с каквото компактният лаптоп не разполага или HDD Caddy за стандартен 2.5-инчов SATA твърд диск. Докинг станцията осигурява стерео-звук чрез двата си говорителя и има възможност да зарежда втора батерия. ThinkPad X201 е сред малкото компактни лаптопи, които разполагат с толкова функционална докинг станция. Имайте предвид, че други представители на X-series като X301 нямат възможност за включване на подобно устройство.

Заключение. ThinkPad X201 предлага невиждан до преди това баланс между компактни размери и висока производителност в един здрав корпус. За първи път срещаме и субноутбук, който да има достатъчно производителност за много от съвременните игри. Четирите логически ядра на процесора с честота до 2.93GHz са в състояние да се справят с всяка изчислителна и мултимедийна задача. Слабо място на модела е единствено типичния за последните две години дисплей с LED подсветка, който освен посредствено цветопредаване има и прекалено агресивно ШИМ управление на яркостта във всички работни диапазони.

Thinkpad с Core i5 на отлични цени и в перфектно състояние може да намерите тук.

3 коментара:

Svetoslav каза...

От 2 години ползвам x100e, който се води изтърсака на цялата серия, но удря всеки нетбук в земята. Следващата ми покупка ще е 201. Определено веднъж ползвал Lenovo, трудно ще се пречупя за друг производител.

С текущата си машина дори успях да си реша проблема с температурата, като отворих и смених thermal compund-а на процесора и графичния чип.

Благодаря за ревюто! :)

Димитър Димитров каза...

След x31 сега съм с x61 tablet.Активната защита на акселерометъра явно е иззела функциите на шасито и то се пука от щяло и нещяло.Прави сте в началото на статията.Относно ревюто - обичам да сте обективни, след такъв тест не знам кое спира хората да взимат читава техника на старо. :)

Иван каза...

"Виждаме, че честотата на трептене на LED дисплея е от 600MHz до 800MHz, което изглежда много по-добре от 170-250MHz на CCFL подсветката."

поправете го на Hz. а съвременните екрани стават все по-зле и позле...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни