Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Thinkpad Advanced Dock с Radeon HD 4650, HD 6570 и SATA адаптер


Тази статия е продължение на изследването на възможностите на един от най-желаните компютърни аксесоари за лаптоп - докинг станцията с пълноформатен PCI-E слот с възможност за включване на външна видеокарта за настолен компютър.
Възможността за ъпгрейд на видео-системата е наложителна поради следните съображения:

  • Единственият компонент, по който съвременен лаптоп значително превъзхожда мобилните компютри от едно до три поколения по-стари е графичната система. В немалко наши статии ви показахме, че мобилен компютър с топ процесор от близкото минало минимално изостава от съвременен лаптоп. Пример за това е ThinkPad T61 с процесор Intel Core 2 Duo T9300, който е три поколения по-стар от актуален Sandy Bridge лаптоп;
  • Добри съвременни лаптопи са ограничени като производителност от вградената си графична карта. Почти всички важни компоненти в един лаптоп могат да бъдат ъпгрейднати - процесор, памет, дискова система, мрежови и комуникационни компоненти и дори дисплей. Единствената възможност за ъпгрейд на видеосистемата е външен разширител или както е при Lenovo ThinkPad - Advanced Dock с PCI-E;
  • Дори и лаптопът да притежава мощна дискретна вътрешна видеокарта, не винаги е "здравословно" за машината е тя да се ползва на максимум. Най-честият сервизен проблем е точно дефектиране на графичния чип следствие на прегряване от претоварване. Ремонтът в добър сервиз с гаранция за продължителна експлоатация е сравнително скъп. Известни от близкото минало са масовите дефекти на графичните карти на NVidia, не са голяма рядкост и дефектите при AMD/ATI. Лаптопите по принцип не са предназначени за тежки игри, защото им липсва достатъчно ефективно охлаждане, достатъчно като мощност захранване и възможност за евтина и достъпна подмяна на графичната карта.
Както виждате използването на докинг станция с възможност за монтаж на стандартна PCI-E видеокарта гарантира скок на производителността и създава предпоставка за дългогодина безаварийна работа дори при най-интензивно натоварване в тежки съвременни игри или тримерно моделиране.
Лошата новина е само една - фирмена докинг станция с PCI-E слот има само за лаптопите Lenovo ThinkPad и моделът се нарича ThinkPad Advanced Dock (Type 2503).
Както виждате устройството се произвежда в Япония, където се проектира и цялата ThinkPad серия лаптопи на Lenovo. Докинг станцията е добре проектирана и отлично реализирана с качествени елементи, което се вижда от тази фотография:
ThinkPad Advanced Dock е съвместим с много от ThinkPad лаптопите - T60/60p, T61/61p, T400, T500, R61, R61i, R400, R500, W500, Z60, Z61. Ето и кратко HD видео-представяне на повечето съвместими със станцията модели:
За по-новите модели като T410, T510, T420, Т520 и др., тази станция не е подходяща, поради смяна на конектора на дъното при по-новите модели. Не ни е известно новите модели да имат докинг станция с PCI-E слот.
В първото представяне на ThinkPad Advanced Dock и демонстрирахме възможностите и с доста скромната бюджетна видеокарта ATI Radeon HD 5450. Постигахме добри резултати, които обаче бяха далеч от впечатляващи.
В това ревю ще продължим представянето с далеч по-сериозни видеокарти сред които:
  • AMD Radeon HD 6570 с 1024MB GDDR3 - невероятно мощна за размерите си видеокарта, по-силите на която е да се справи с подкарването на всяка съвременна игра;
  • ATI Radeon HD 4650 с 1024MB DDR2 - много популярна видеокарта от среден клас в близкото минало.
Уточнение. В тестовете участваха два варианта на AMD Radeon HD 6570 1GB GDDR3. Единият бе пълно-форматния вариант на  PowerColor, а другият бе ниско-профилният вариант на Sapphire.
Тествахме ThinkPad Advanced Dock и с NVidia GeForce 8400GS, NVidia Quadro FX 370 и AMD Radeon HD 6570 (2048MB GDDR3). Първата видеокарта показа незадоволителни резултати и логично се отказахме да я тестваме докрай, FX 370 се провали на няколко теста и също бе дисквалифицирана, а за HD 6570 с 2GB памет явно захранването не бе достатъчно, тъй като при всяка от трите тествани карти следваше замръзване на картината и рестарт само минути след стартиране на операционната система.
В сравнителните тестове са включени и:
  • Intel HD Graphics - графичното ядро на хибридния процесор (CPU+GPU) Intel Core i5-520M;
  • Quadro FX 770 - мощна дискетна мобилна видеокарта в комбинация с производителен процесор с четири физически ядра.
Изпробвахме и екзотична възможност за включване на огромна външна видеокарта с PCI-E гъвкав преходник и външно захранване за видеокартата, но тези експерименти ще ви покажем в третата част представянето на докинг станцията.
Някои от тестовете бяха проведени с външна карта HD 6570, която не се побираше в станцията, но работеше отлично с гъвкавия PCI-E удължител

Тестовата операционна система за демонстрация на възможностите на ThinkPad Advanced Dock бе Windows 7 Ultimate 64-bit (30-дневна версия).
Ето как изглежда Screen Shot от десктопа на ThinkPad T60 Wide при инсталирана върху Advanced Dock външна видеокарта AMD Radeon HD 6570:
 В тестовете върху Advanced Dock (Type 2503) участваха следните модели лаптопи:
  • ThinkPad T60 Wide с процесор Intel Core 2 Duo T7600 и дискретна за лаптопа видеокарта ATI Mobility Radeon X1400;
  • ThinkPad T60p - легендарният S-IPS модел с процесор Intel Core 2 Duo T7200 и дискретна за лаптопа видеокарта ATI FireGL V5200;
  • ThinkPad T61 с процесор Intel Core 2 Duo T7300 и интегрирана видеокарта Intel GMA X3100.
Windows 7 самооценява високо много рейтинга на Radeon HD 6570, независимо от вида на картите HD 6570 (нископрофилна или стандартна).
Много интересни резултати виждаме в 3DMark 06. Огромно е предимството на HD 6570 над HD 5450 - почти 6.9 пъти (!) Много сериозна е и преднината пред вградената видеокарта на нов модел като ThinkPad T410 - над 2.83 пъти. Единствено Precision M4400 с Quadro FX 770M успява да изпревари с малко резултата на HD 6570. Виждаме обаче и немалка процесорна зависимост на HD 6570 и вероятни при равностоен на Core 2 Quad Q9000 процесор, тази видеокарта би показала значително по-добър резултат. Очаквайте в следващо наше ревю резултат от Radeon HD 6570 с ThinkPad T400 Core 2 Duo T9400.
В DX10 графична среда, която тествахме с 3DMark Vantage предимството на по-старите ThinkPad с видеокарта HD 6570 е много голямо - спрямо HD 4650 е 6.27 пъти, спрямо HD 5450 е 54.35 пъти (!), спрямо HD Graphics е 13.53 пъти и дори сравнено с Quadro FX 770M графичната производителност е 2.17 пъти по-добра.
Подобна разлика под DX10 виждаме и в Unigine Heaven Benchmark 2.1. Тук обаче виждаме едно доста добро представяне на Radeon HD 4650, която видеокарта успешно съперничи на Quadro FX 770M.
В OpenGL теста SPECViewPerf 11, който тества графичната производителност за професионални приложения като SolidWorks, Catia и Maya, Quadro FX 770M логично няма конкуренция. Останалите видеокарти показват доста ниски резултати, но все пак HD 6570 е с пъти по-производителна от другите видеокарти. За съжаление не можахме да захраним качествено Quadro FX 370 за да получим резултати и от професионална външна видеокарта. Очаквайте в следващото ни представяне на ThinkPad Advanced Dock мега-картата Quadro FX 4600 (384-bit, професионален аналог на GeForce 8800GTX) с външно захранване.
Невероятно голямо е предимството на HD 6570 за видео-обработка под OpenGL, която възможност тествахме със Cinebench 11.5. Вижда се и доста доброто представяне на HD 4650 в Advanced Dock.
Вероятно има и по-добри начини да се покаже производителността за декодиране на HD видео, но специално при най-популярният синтетичен тест x264 HD Benchmark 4.0 видеокартите бяха без значение за крайния резултат. Въпреки, че всички видеокарти, с изключение на Radeon X1400 имат апаратно ускорение на HD видео, явно декодирането в този тест се провежда изцяло от централния процесор.
След като ви показахме резултати от синтетичните графични тестове, врем ее да ви демонстрираме и нещо по-реално.
Тежката Battlefield 3 с над 30fps - лаптоп ThinkPad T61 и видеокарта Radeon HD 6570

Crysis 2 с над 30fps - лаптоп ThinkPad T61 и видеокарта Radeon HD 6570


Serious Sam 3 с до 47fps на Radeon HD 6570 поставена на външен PCI-E адаптер

Както виждате тежките игри с ThinkPad Advanced Dock и съвременна видеокарта вече са по силите лаптопи, които са произведени преди повече от 6 години. Можете да играете с часове без никакъв риск от повреда на лаптопа ви, на което са способни само скъпи гейм- лаптопи като Alienware или графична станция DELL Precision или ThinkPad W-series.
Извън неограничените графични възможности Advanced Dock, проверихме и възможността за ъпгрейд на лаптопа с външен SATA диск чрез Hard Drive Bay Adapter. Това предоставя отлична възможност за организация на работното място около Advanced Dock, включително и с втора операционна система и с до три твърди диска.
Зареждане на MAC OS Snow Leopard от SATA диск, поставен в ThinkPad Advanced Dock

Заключение. За пореден път се убеждаваме, че Advanced Dock 2503 е уникален аксесоар, който дава неограничени възможности за ъпгрейт на по-стари модели ThinkPad. Разполагайки с такова устройсто, собственикът на ThinkPad може да ъпгрейдва видеокартата или да постави в наличния PCI-E слот друга периферия (звукова карта, мрежово устройство, USB 3 разширител и др.). 
Комбинацията на Advanced Dock със съвременна видеокарта като AMD Radeon HD 6570 осигурява невероятен прираст на графичната производителност не само в синтетичните тестове, но и в най-тежките съвременни игри.  Използвайки видеокарта с поддръжка на Eyefinity можете да организирате с лаптопа си дори много-мониторна система.
Чрез Hard Drive Bay Adapter можете да използвате в лаптопа си втори или трети твърд диск, включително и с различна от основната операционна система.

Изследването на ThinkPad Advanced Dock от Retro-PC-Mania не завърша с тази статия...

Уникалното устройство може да намерите тук, а SATA Hard Drive Bay адаптерът тук.
Ако нямате нужда от външна видеокарта и търсите значително по-компактен разширител за вашият ThinkPad, можете да обърнете внимание и на ThinkPad Advanced Mini Dock, който разполага с DVI, COM, LPT и др. възможности за включване на външна периферия.
Вижте демонстрацията на възможността на компактната станция да захрани през DVI голям LED телевизор в Native резолюция, каквато възможност липсва при свързване през аналоговия изход.
Добави в Svejo

20 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте, поздравления за блога и полезната информация, която публикувате! Чета ви редовно и в тази статия споменавате за честите дефекти при дискретните видео карти в лаптопите. Исках да попитам кой модели и марки видео карти смятате за най-надеждни, изключвайки вградените такива?
Благодаря предварително.

кен каза...

Най-често дефектиращите графични карти при лаптопите са NVidia 8400 и 8600, включително и производните им Quadro аналози NVS 140M, FX 370M и FX570M. По-ранните NVidia карти от 6xxx и 7xxx сериите също масово дефектираха. При по-съвременни карти NVidia 9xxx проблемите значително намаляха, но не изчезнаха напълно. Проблемът идва не толкова от митовете по форумите за безоловни спойки и лошо охлаждане, колкото при фабричен дефект на повечето мобилни серии, произведени до 2008-ма година. За голяма радост на собствениците на такива лаптопи NVidia призна грешката си (с немалко закъснение) и дори на пазара са налични видео-чипове за подмяна с ревизии от 2010-2011г. Точно такива ползваме и в нашият сервиз и след подобна смяна, която правим вече повече от една година нямаме рекламации. По принцип мощните 128-битови карти от по-старо поколение са рискови дори и при ATI, пример за което е Radeon X1600. Не сме срещали дефекти никога при Radeon X1300, X1400. Новите Radeon HD 3450/70, HD 3650 също са достатъчно надеждни, за още по-новите нямаме впечатления - прекалено са нови за изводи.
Основа роля за надеждността е здравото шаси и доброто охлаждане. Такава комбинация (добра видеокарта и надеждна работа) според нас предлага само Thinkpad. DELL Latitude доскоро също смятахме за добра комбинация, но напоследък в сервиза ни зачестиха поръчките за ремонт на тази перфектна някога серия. HP напоследък повишиха много качеството си и серията им Elitebook изглежда много качествено направена.

Анонимен каза...

Може да публикувате инструкции?Или пък просто включете в картата и тя действа директно?

благодаря

Анонимен каза...

Здравейте,
възможна ли е употребата на по - добра видео карта от HD 6570 за комбинацията Thinkpad Advanced Dock 2503 - Т60 и ако да, кой е максимумът за такава?

кен каза...

AMD Radeon HD 6570 е достатъчно компактна за да се побере в ограниченото място и достатъчно икономична за да се захрани с едва 1х шината на станцията. Наследникът на HD 6570, който пак е с ядро Turks, но е с GDDR5 памет би трябвало да бъде доста по-бърз и не по-малко икономичен и компактен.
Който си пада по екзотични решения, може да използва този преходник:
http://www.retropcmania.net/2012/03/mad-scientists-hd4870-on-usd.html
и произволно мощна външна видеокарта с отделно захранване.

wity каза...

Hi friends,

I need a little favor. I need a inside picture of docking station, with that metal plate off between docking connector and docking motherboard. I want to see if it's possible to mod it, so that the connector can be extended or bent by 90 degrees.
If anybody has one pls send it to wity 90 at g mail . com(remove spaces :) )
Thank you :)

khseal каза...

Есть такая штука под названием egpu. Позволяет подключать более мощные карты на высокой скорости...

IVWERANI каза...

По горе в ревюто пишете че " AMD Radeon HD 6570 с 2GB памет явно захранването не бе достатъчно, тъй като при всяка от трите тествани карти следваше замръзване на картината и рестарт само минути след стартиране на операционната система."
Как да го разбирам , нали неможе да се захранва , а по надолу се оказва че е много добър избор . Конкретно ме интересува дали ще стане на Т400 с Т9400 + HD 6570 ?

кен каза...

Има AMD Radeon HD 6570 с 1024MB, с които минаха тестовете и версия с 2GB, за която не бе достатъчно захранването.

Unknown каза...

У меня есть старший T61-766311U с Nvidia nvs140m, и я хочу, чтобы установить SAPPHIRE HD 5450, возможно ли это? Я спрашиваю, потому тот, который вы использовали это T61 с интел GPU. спасибо

Unknown каза...

Имам големи T61-766311U с Nvidia nvs140m, и искам да инсталирам на SAPPHIRE HD 5450, възможно ли е? Питам, защото този, който сте използвали е T61 с Intel GPU. благодаря

кен каза...

Нет никакого значения с какой видеокартой ноутбук - integrated или discrete. У нас есть тесты и на Thinkpad W500 с FirePro V5700 - все работает замечательно, жаль что только на внешнем дисплее. Не вижу смысла от изпользования слабой видео-карты как Radeon HD 5450 как Upgrade NVS140M (она же Geforce 8400M GS). Если только не нужен HDMI.

Unknown каза...

Can we play these games on the laptop screen without connecting to external screen?

Unknown каза...

Can we play these games on the laptop screen without connecting to external screen?

properway каза...

Здравейте, какво ще кажете за видео картите Ati 3650 и v5700 в Thinkpad T/W 500, могат ли според вас да издържат често натоварване като няколко часа игра (3D) ? С други думи може ли ежедневно да се играят игри с Т500 с Ati карта или рискуваме лаптопът да се повреди ?

Intcoc каза...

Здравейте! С интерес следя статиите и представянията, които правите. Изследването ви с водите също е много успешно.
Та и аз се обзаведох с въпросното обурудване Advanced Dock 2503 + T61 widescreen с gma x3100, но досега така и не съм успял да подкарам външна видеокарта. Проучих нещата по форумите, но може бе пропускам нещо.
Та първият опит беше с GeForce 210. Eeee, бързо разбрах че не става. Трябва и вътрешната да е на Nvidia, за да може да съжителстват заедно. А и никой не беше успял да я подкара във форумите които изчетох. Тази поне успях да я видя в Device manager, но просто не ползваше никакви ресурси.
Сега съм с ATI HD 6450 vtx за която в немските форуми по темата е написано, че тръгва без проблем.
Тук нещата трябваше да са по-прости, но уви!
След като я сложа в слота и задам в BIOS Configuration>Display>PCI-e и PCI power management - Dissabled нищо не се случва.
Не чувам вентилатора в отсека за картата и не открива такава в Device Manager на която да инсталирам driver.
Пробвах под Vista също и под XP - Ц!
BIOS-а е версия 2.3 успях да го даунгрейдна и до 2.26, но никаква разлика.
Радиатора на картата е високичък и леко се притиска към капака на отсека, но се затваря. Може би термощита (ламаринката в/у капачето) e прави някакъв кантакт с платката. Пробвах да сложа няколко слоя хартия между тях - без изменение.
Ако това капаче не е монтирано следва звук за грешка от gpu - Тууууут, туут, туут!
Може би контактува на две места през тази ламаринка и отчита, че липсва. Ще пробвам да я шунтирам.
Таа! Въпроса ми е.
Някаква идея какво пропускам!?
Иии за какво е онзи син бутон под капачето за отсека за PCI-e, lock - unlock. Вижда се и на вашите снимки! Не мога да открия нито в manuala, ни по форуми. Може би задейства нещо в Япония!?

Intcoc каза...

В края на краищата смених няколко видеокарти и успях да подкарам Ati HD 4650 на Saphirre, но се наложи да премахна една от плочните рам на T61. Проблема е описан в други форуми. При над 2 GB или 2 плочки RAM се получава конфликт с PCI порта.
Та T61 15.4" T8100 2.1 GHz, 2GB RAM (X3100) internal GPU + PCI-e Saphirre Ati HD 4650 1GB с монитор и Logitech Momo racing wheel ~ 30 fps Dirt3
На стандартната резолюция с 3D MarkVantage ~1290 pts
Преди имах и проблем със разпоен кондезтор на малката платка - преход към PCI-e порт в самата докинг станция!
Е за ден всичко беше наред, но уви... В момента докинг станцията не зарежда батеирята на лаптопа. Дори не светва индикатора на капака или вътре под дисплея. Този с символ на щепселче. Може би лош контакт!?

Димитър каза...

Здравейте,
Имам ThinkPad w500 с t9600 8gb ram и Advanced dock 2503. Моя опит е следния: Експериментирах с GV-R545D3-1GI и с GeForce 7300 /тези имах налични/. Имах същия проблем с нежеланието да включи, но игра с биос настройките и коя карта и кой монитор да работи, се получава. Недостатък е че това упражнение трябва да го правя при всяко свързване с докинг станцията.
Друг проблем срещах когато свържех AMD картата - при инсталиран драйвър и софтуер за v5700 (тази в лаптопа) заедно с такива за GV-R545D3-1GI, се получаваше конфликт. Ако в докингстанцията ползвам карта с AMD чип, ще трябва да забравя за използването на v5700. Като перформънс отзив мога да кажа, че v5700 дава по-добър fps от GV-R545D3-1GI. За geforce 7300 - справя се доста по-зле от вградената на intel.

Димитър каза...

Може, ли едно по-съвременно ревю на докингстанцията с по-модерни видео карти? Дали може да подкара GT 1030, quadro K600? Във форуми четох, че ако вграденото видео е 4500MHD, е възможно видеокартата да се подкара с nvidia Optimus, което ще доведе до по-добра производителност.

Sebastian Bach каза...

вкъщи в докинг станцията сложих GT 730 с DDR5 памет и хвърчи
като конфигурацията беше T61p T9300 8gb ram
сега очаквам един Т500 - и очаквам още по приятна работа :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни