Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Mаксимален ъпгрейд на любимият лаптоп с 8GB SO-DIMM DDR2

Най-съществената разлика между предходните поколения лаптопи с DDR2 памет и новите платформи с DDR3 е не скоростта, а поддържаният обем на паметта. Докато лаптопите с DDR3 памет без проблем работят с 8GB, то по-старите мобилни компютри по спецификации поддържат едва 4GB оперативна памет (2 x 2GB). Не са рядкост и компактните лаптопи с един слот за памет, които са ограничени с едва 2GB DDR2 оперативна памет.
Като процесор и дори като видеосистема по-старите мобилни компютри нерядко могат да съперничат с последно поколение лаптопи, особено ако са качествени серии от висок клас, което се вижда от нашите ревюта на ThinkPad T61p и DELL Precision M4400. Но недостатъчният обем оперативна памет е основната причина потребителите да се ориентират към нов лаптоп, дори и той да е от по-нисък клас и със съпоставим като производителност процесор спрямо наличната техника.
По-големият обем оперативна памет е необходим при работа с виртуални машини, фотообработка или просто при разточителни на ресурси потребители като мен, които обичат да работят едновременно с няколко текстови документа, поне два Интернет браузера с десетки отворени прозорци, Photoshop и какво ли още не.
Вместо да се инвестира в нов лаптоп със спорно качество, в тази статия предлагаме на притежателите на качествена техника като ThinkPad T61 или DELL Latitude E6400 една интересна възможност за ъпгрейд на любимият лаптоп.
Виждате на снимката модули SO-DIMM 4096MB DDR2 на 800MHz - нещо, което на българският пазар не ми е известно да се предлага. Преди да доставим от чужбина тези модули, ние не бяхме сигурни, че те са достатъчно качествени и 100% съвместими с по-старите поколения лаптопи.

Проверка за съвместимост

Преди да тестваме производителността на 4GB-вите модули проверихме с кои лаптопи паметта е съвместима.
ThinkPad X61 Tablet без проблем разпозна невероятната като обем памет.

ThinkPad T61p не само, че коректно разпозна паметта, но и успешно премина 3 пъти Memtest86+ с общо 8GB оперативна памет.

Не само елитните T-series лаптопи на IBM/Lenovo разпознават 8GB оперативна памет. Виждаме, че и ThinkPad R61i също може да работи с максималната за чипсета памет.

С 8GB DDR2 памет може да работи и HP Compaq 8510p - един качествен лаптоп с много добри параметри.


Компактният бизнес модел HP Compaq 2510p има наличен само един слот за памет, но успя да разпознае модула от 4GB, с който мини лаптопът придобива напълно актуални за 2011г. параметри.

Виждате, че и Windows 8 (Beta) коректно разпознава паметта в HP Compaq 2510p.

С DELL Latitude D630 за първи път постигнахме неуспех в  разпознаването на 8GB оперативна памет. Моделът отлично разпознаваше един модул от 4GB, но с повече от 6GB (4GB+2GB) не стигаше в зареждането по-далеч от старт лентата на BIOS.

Приемникът на DELL Latitude D630, моделът Latitude E6400 нямаше проблем с разпознаването на 8GB оперативна памет.

Лаптопите на Fujitsu Suemens от елитната бизнес серия LifeBook също нямат проблеми с разпознаването на 2 х 4GB оперативна памет. На изображението по-горе е показан моделът LifeBook S7210.
 
Въпреки добрата теоретична подготовка за характеристиките на чипсета Intel 945, все пак решихме да експериментираме и с Thinkpad T60. 4GB-вите модули не само, че не бяха разпознати, но машината отказа и да стартира дори и само с един модул.

Тест за производителност

След като със задоволство установихме, че паметите се разпознават успешно от няколко лаптопа, решихме да премахнем всички съмнения за нестабилна или некоректна работа на паметта. За тази цел избрахме в ролята на тестова машина Thinkpad X61 Tablet.
В ролята на еталон за производителност избрахме два SO-DIMM DDR2 модула на Kingston (800MHz).

Резултати от тестовете

ThinkPad X61 Tablet е оценен по еднакъв начин от рейтинговия модул на Windows 7, независимо от обема на оперативната памет.
3Dmark 2006 също не се впечатлява от двойно по-големият обем памет.
В PCMark Vantage вече виждаме предимство на по-голямата памет.
В Everest 5.50 разлика между 8GB и 4GB оперативна памет на една машина няма.
Не се вижда разлика и след тестване под Super Pi и wPrime.

Заключение. Модулите памет 4GB SO-DIMM DDR2 на Samsung се явяват най-добрият ъпгрейд за качествени лаптопи от по-старо поколение. Имайте предвид, че те се разпознават коректно само от лаптопи, базирани на платформи с чипсет, който е по-нов от Intel 945.
Тестовете на 4GB-вите модули показват, че те са не по-малко бързи и стабилни от качествени памети със стандартен обем. Модулите 4GB SO-DIMM DDR2 работят коректно на почти всеки бизнес модел на IBM/Lenovo, HP, DELL, Fujitsu Siemens.

Цена и спецификации на 4GB SO-DIMM DDR2 модул памет може да видите тук.
Добави в Svejo

3 коментара:

Unknown каза...

За HP Compaq Presario CQ61-345SQ дали ще стане ? И ако стане, от къде мога да поръчам модулите ?

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Здравеите интересува ме аз съм със чипсет PM965 дали ще успея да я подкарам 8-ггб рам ? лаптопа ми е Леново ибм т61 14.1 инча доволен съм от него негрее никога не е вдигал нат 60 градоса видеото и мисля да го потсиля малко със един процесор Т9300 или Т9500 едно ССД и сега съм се спрял на това дали ще ми тръгне 8сем гигабаита рам четох че ставало само на чипсет GM/965 а намоя пише PM965 ??

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни