Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Thinkpad X61 Tablet - производителност под Win 7 и Win XP

След първата ни статия за IBM/Lenovo Thinkpad X61 Tablet, в която основно се наслаждавахме на отличната визия на изумителният AFFS (S-IPS) панел и неограничените възможности на хибридният активен дисплей (Wacom digitizer и капацитивен touchscreen), логично идва втората част на ревюто, в която ще тестваме хардуера на този отличен и в много отношения уникален модел.

Хардуерът на Thinkpad X61 Tablet не предполага демонстрация на чудеса от производителност, въпреки че "братовчеда" на този модел (Thinkpad X60) ни изуми със своето бързодействие и тестови резултати, които описахме в тази статия.
От друга страна ниско-волтовият процесор, Intel Core2Duo L7500 на 1.60GHz с 4MB кеш е достатъчно добър за да осигури на Thinkpad X61 Tablet висока производителност.
Вградената видеокарта Intel GMA X3100 далеч не може да се смята за производителна, но откъм икономичност и надеждност е далеч преди всяка от видеокартите на ATI или NVidia.
Започваме тестовете под Windows 7 64-bit Ultimate. Накратко ще обобщим впечатленията си за работата на таблета под тази нова операционна система на Microsoft:
  • Отлично бързодействие и пълна поддръжка на графичните екстри (аеро, прозрачност, анимация и други прелести);
  • Таблет панела на Windows 7 е несравнимо по-отзивчив от този на Windows XP на ръкописен текст и отлично се справя с разпознаването му. Налични са и красиви ръкописни интерпретации на въведеният текст;
  • Функционалността на Thinkpad X61 Tablet под Windows 7 е значително по-добра от тази под Windows XP и дори под Windows Vista. Докато при Windows XP таблет функциите са просто приятна екстра, то след няколко-дневна работа с X61 Tablet под Windows 7, ще ви бъде трудно отново да се върнете на компютър без активен дисплей.
Конкуренти на таблета на IBM/Lenovo под Windows 7 64-bit ще бъдат:
  • IBM/Lenovo Thinkpad X60 - уникалният като скорост на работа и надеждност мини-лаптоп, очаровал ни в предишни наши ревюта;
  • Lenovo Thinkpad R500 - солиден бизнес лаптоп с много добра производителност и с отлична сглобка.
Рейтинговият модул на Windows 7 дава неголямо предимство на таблета пред по-старият като платформа Thinkpad X60. Thinkpad R500 логично като по-бърза памет (DDR3) и по-високочестотен процесор показва значително предимство пред двата компактни лаптопа. Но както често се случва полученият от Microsoft рейтинг не кореспондира особено с тестовите резултати и реалната работа.
PCMark Vantage по-скоро потвърждава разликите в производителността от горният тест. От друга страна след няколко часа (и дни ) работа с Thinkpad R500 и Thinkpad X60, без замисляне мога да кажа, че компактният Thinkpad, въпреки по-слабият си хардуер работи по-бързо и без никакви бъгове (менютата се отварят светкавично, няма увисване дори и при екстремално натоварване, работата на батерия надхвърля 4 часа). Сравнявайки обаче X61 Tablet с R500, особена разлика в бързодействието не откривам. Някои читатели вероятно ще предположат, че причината е в 32-битовата версия на ОС при X60, но и с Thinkpad X61 Tablet дълго съм работил точно с 32-битовият Windows 7.
В Hyper Pi, ниско-волтовият Core2Duo L7500 се справя учудващо добре спрямо Core2Duo T6570.
Science Mark 2.0 логично показва голяма преднина на L7500 пред бюджетният T2300.
Отличен резултат на Thinkpad X61 Tablet под 3Dmark 2006 - огромна разлика спрямо GMA950 и не много голямо изоставяне от GMA 4500MHD. Запомнете този резултат, защото в същият тест под Windows XP той далеч няма да бъде толкова добър за таблета.

Въпреки, че Thinkpad X61 Tablet явно се чувства отлично под Windows 7, решихме да тестваме неговите възможности и под неустаряващият Windows XP.
Отборът на конкурентите този път е значително по-голям. Освен Thinkpad X60, ще видим резултати и от Thinkpad T60 (с мощният Core2Duo T7200, 2.00GHz), Thinkpad T61 (Core2Duo T7100, 1.80GHz и Quadro NVS 140M), Thinkpad R61 (с бюджетният Celeron M550) и мечтата на всеки, който разбира от лаптопи - IBM Thinkpad T43p (Pentium M 2.13GHz и ATI FireGL V3200).
В PCMark 2005 резултатите почти съответстват на честотите на процесорите. "Почти", защото C2D L7500 явно надскача ограниченията на ниската си честота.
Отново много добри резултати за Thinkpad X61 Tablet  и под Everest - явно честотата не е всичко, особено за Core2Duo процесор с 4MB кеш.
Доста близки резултати на C2D L7500 до процесори като T7200 и T7100.
В Cinenench обаче, героят на тази статия не впечатлява с резултати и с малко се отличава от Thinkpad X60.
Изключително разочароващо представяне на Thinkpad X61 Tablet във всичките версии на 3DMark  за Windows XP. Нека обаче си спомним отличният резултат за таблета в 3DMark 2006 под Windows 7.
Thinkpad X61 Tablet се представя слабо и под OpenGL теста Aquamark. Но това всъщност е слабо представяне за Intel GMA X3100.
При наличието на професионалните ATI FireGL V3200 и NVidia Quadro NVS 140M в тестовият OpenGL пакет SPECViewPerf, всички вградени видеокарти изглеждат еднакво слаби и непригодни за CAD/CAM приложения, а резултатите им не заслужават коментар.
Fritz Chess Benchmark показва шахматните умения на процесорите спрямо еталонен Pentium III 1000MHz. Както виждате процесорът на Thinkpad X61 Tablet е 4.8 пъти по-бърз от Pentium III.
Любимият на всички компютърни маниаци Super Pi завършва серията тестове на Thinkpad X61 Tablet по един великолепен начин, защото L7500 успява да изпревари процесор като T7100 и резултатът му е плътно до Core2Duo T7200.
 
Заключение. Отлична производителност за лаптоп (таблет) от толкова висок клас. Основният извод от проведените тестове е, че IBM/Lenovo Thinkpad X61 Tablet е лаптоп, с който се работи по-добре под Windows 7, отколкото под Windows XP.

Тествани, в отличен вид и с реална гаранция таблети и лаптопи втора употреба може да намерите в нашата ценова листа.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни