Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision M65 - последната качествена графична станция на DELL?

Професионалният клас лаптопи за графичен дизайн, моделиране и фотография е прекалено специфичен и в него няма да намерите производители без традиции, нито евтини и некачествени модели.
IBM/Lenovo Thinkpad (моделите, завършващи с “p” – като Thinkpad T43p и Thinkpad T60p), Lenovo Thinkpad W-series, DELL Precision, HP Compaq Mobile Workstation, Fujitsu Celsius – с това се изчерпат професионалните серии графични лаптопи.
Графичната серия на DELL (Precision) винаги е била сред предпочитаните от дизайнери, архитекти и художници. Отличителна особеност на DELL Precision е използването на възможно най-производителните графични карти към момента на излизане на нов модел и предлагане на лаптоп с най-висока резолюция на дисплея. За разлика от IBM Thinkpad и Fujitsu Celsius, DELL никога не са предлагали (серийно) лаптопи с високо цененият от всички професионалисти IPS/S-IPS дисплей. От друга страна TN+Film дисплеите на DELL Precision/Latitude са без аналог като резолюция и качество спрямо други производители, ползващи тази технология.
За разлика от своите предшественици с малко неугледен дизайн, DELL Precision M65 се отличава с нов, елегантен дизайн, който според нашето (субективно) мнение е по-добър от този на HP Compaq и Fujitsu. На снимката по-долу може да видите новият Precision M65 до по-старият Precision M70.
DELL Precision M65 като дизайн и конструкция е аналог на бизнес моделa DELL Latitude D820/830. На снимките виждате, че основната разлика е в покритието на капака на дисплея.
За да не се повтаряме с предишни ревюта, накратко ще обобщим силните и слаби страни на DELL Precision M65.

Силни страни:
  • Отличен дизайн и конструкция;
  • Здрав корпус от композитни и магнезиеви сплави;
  • Ефективен и тих охладител с меден радиатор и термо-тръби;
  • Отличен (за TN+Film технологията) дисплей с висока (1680х1050) резолюция;
  • Мощен процесор Core 2 Duo T7400 и производителна видеокарта Nvidia Quadro FX 350M;
  • Традиционно много добра батерия с голям ресурс от цикли за презареждане и изненадващо дълго за лаптоп с такива параметри време за автономна работа.
Слаби страни:
  • Неудобен трак-поинт (джойстик) и среден като изпълнение тач-пад;
  • “Суха” клавиатура, която е далече от нивото на IBM Thinkpad и дори на Fujitsu Lifebook/Celsius.
Основен конкурент на DELL Precision M65 в годината на производство на модела се явява HP Compaq nw8440. Моделът на HP впечатлява с компактните си размери, но му липсва солидната изработка на DELL. В следваща статия очаквайте пряко сравнение на хардуерните възможности на двата модела.
Най-силният модел от графичният клас през годините на производство на Precision M65 разбира се е IBM/Lenovo Thinkpad T60p – отличен професионален лаптоп с S-IPS дисплей, какъвто за съжаление все още не можем да доставим дори за тестове.
Precision M65 е сред последните модели на DELL (а и на останалите производители като цяло) с толкова качествен и скъп корпус и с прецизно изпълнение на всеки детайл. Сами може да се запознаете с качествата на новите изцяло пластмасови Precision модели, част от които преминаха към по-евтиният бизнес и дори към средния потребителски класове.
В това ревю ще тестваме Precion M65 под Windows 7 Ultimate 64-bit, а негови конкуренти ще бъдат:
Всички конкурентни модели имат подробни ревюта, препратки към които има в хипер-линковете по-горе.
Трябва да отбележим, че DELL Precision M65 има и по-подходящи конкуренти за сравнение, но това ще го оставим за представянето на модела под Windows XP в наше следващо ревю. Трябва да отбележим, че конкурентите на DELL M65 в това ревю за с едно (DELL D830 и HP 6910p) или с две поколения (Thinkpad R500) по-нови.
Системата за оценяване на Windows 7 не намира кой знае какви разлики сред сравняваните модели, но все пак Precision M65 отстъпва с малко на по-новите модели.
В PC Mark Vantage също няма сериозни разлики. DELL Precision M65 се представя малко по-добре от HP Compaq 6910p и на нивото на Thinkpad R500.
Изненадващо малки разлики се наблюдават в Everest, въпреки по-производителният процесор на DELL Latitude D830 и по-бързата DDR3 памет на Thinkpad R500.
За някой резултатът в SPECViewPerf 11 64-bit може би е изненадващ, предвид по-високият клас на Quadro FX 350M спрямо Quadro NVS 140M, но трябва да се има предвид, че FX 350 е с OpenGL 2.0 и старият DX9.0c, докато NVS 140M е с OpenGL 2.1 и DX10.
Резултатите в Hyper Pi (приемникът на Super Pi) напълно отговарят на рейтинга на процесорите.

Вероятно някои наши читатели се питат защо липсват резултати от игровите графични пакети. Видеокартата Quadro FX 350M няма поддръжка на DX10 и нагоре, затова повечето графични тестове под Windows 7 не могат да се стартират или показват много ниски резултати. Очаквайте ревюто на модела под Windows XP и популярните DX9 тестове.
DELL Precision M65 е един изключително красив лаптоп, затова ви представяме още няколко фотографии на този стилен модел.
Заключение. Един от най-добрите лаптопи, които сме представяли в нашите тестове - солидна изработка, стилен дизайн, безшумна работа и мощен хардуер. Препоръчваме този модел на всички дизайнери, архитекти, художници и инженери, които ще го ползват под Windows XP. Слабото място на DELL Precision M65 е единствено видеокартата, която въпреки високата си производителност е ограничена от липсата на подръжка на DX10.

Други модели качествени графични станции може да откриете в нашата ценова листа.

Добави в Svejo

2 коментара:

Анонимен каза...

Добре каква е разликата между ГеФорс и Куадро?

Анонимен каза...

Куадро е професионалната им серия.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни