Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Compaq dx2420 в 3DMark 11

Новият 3DMark 11 този път носи номера не само на годината през която е пуснат на пазара, но и "подсказва" ориентациятa си за тест нa видеокарти, поддържащи DX11.
Компанията Futuremark никога не прави продуктите си по-леки за новите видеокарти - новата версия е по-тежка от всякога и е голямо предизвикателство за всяка графична платка.
Маркетинговите хардуерни сайтове и блоговете за компютърни ентусиасти се опитват да ни убедят, че новият 3DMark 11 е предназначен само за мощен хардуер от последно поколение. Ние разбира се не вярваме на подобни трикове и "конспирации", затова ще използваме за тестове, както конфигурация от ново поколение (Core i5), така и една "съвременна класика" (LGA 775 платформа с Intel E5200).
Много качествен представител на сравнително старата, но все още актуална платформа LGA775 е HP Compaq dx2420, който в момента има много привлекателна цена (поне при нас).
Качествен, качествен... колко да е качествен, ще се запитат много от скептиците-разбирачи, населяващи територията, наречена България. Много от нашите читатели знаят за какво става въпрос, но на скептиците ще предложа следната фото-галерия, чрез която могат да си дадат отговор доколко тeхният "гаражен" компютър има нещо общо като дизайн и конструкция с HP Compaq dx2420.
И така - имаме един отличен представител на най-масовата в момента платформа на пазара (LGA775) и вероятно най-масовият процесор от среден (до скоро) клас Intel Pentium Dual Core E5200.
Не виждаме смисъл да включваме в тестовете приемникът на този процесор (Core i3), зaщото вече видяхме в наша статия, че разликата не би била толкова голяма. Затова ще използваме нещо значително по-мощно - четириядреният Intel Core i5 750.
Ще използваме, както мощната АМD Radeon HD6850, така и бюджетната ATI Radeon HD5450 видеокарти. Не използваме видеокарти на NVidia, защото само най-новите им видеокарти поддържат DX11 и биха стартирали последният 3DMark.
Операционната система, която ползваме за тестовете е Windows 7 Ultimate 64-bit.
Виждаме, че HP Compaq dx2420 без проблеми премина новият 3DMark 11 и разликата със значително по-скъпата и мощна платформа с Core i5 760 не е чак толкова голяма. Дори и Radeon HD5450 е в състояние "безаварийно" да премине теста, въпреки своята скромна производителност (скромна спрямо HD6850).
Проверяваме резултатите на 3DMark 11 чрез един друг игрови тест, набиращ все по-голяма популярност - Unigine Benchmark. Всички видеокарти са стартирани под DX11. Тук вече имаме огромна изненада - процесорозависимата видеокарта АМD Radeon HD6850 не прави почти никаква разлика между E5200 и Core i5 760!
Поради по-горната сериозна изненада ще използваме по-старият 3DMark Vantage. Определено има разлика, но тя се дължи основно на оценката на процесорите, докато за графичната производителност слабо се влияе от производителността на CPU.
За да бъдем по-обективни, ще използваме възможно най-старият графичен пакет за Windows 7. 3DMark 2006 реагира много чувствително на процесорната производителност, за което бе и обвиняван някога.
Да видим какво "мисли" самият Windows 7 за видеокартите и процесорите. Единствената му много сериозна "забележка" е към по-бавната DDR2 памет, която е и с двойно по-малък обем - 2GB срещу 4GB на Core i5 машината.

Изводи. Изводите са по-скоро противоречиви. Докато преди 3-4 години с лекота ни убеждаваха, че процесорите са най-важното нещо в една конфигурация (дори и за игри), тестовете в тази статия показват, че видеокартите са значително по-важни за новите DX11 приложения. Виждаме и "еволюцията" на графичните пакети, които може би вече показват достоверни резултати.

HP Compaq dx2420, който се справи отлично в тестовете, както и негови маркови аналози може да намерите в нашата ценова листа.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни