Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

TOP 10 на най-добрите 20-инчови LCD монитори втора употреба. Част 1

 
В тази статия ще ви представим 20-инчови LCD монитори, втора употреба, от които имаме реални впечатления.
Ще ви ги представим във вид на класация, но имайте предвид, че всяко подобно сравнение е субективно.
В класацията взимат участие само монитори от висок клас с дисплеи, различни от масовите TN+Film. Съмнявам се, че има наши читатели, които да не знаят разликите между професионалните 24-битови панели S-IPS, S-PVA, MVA и едва 18-битовия евтин TN+Film дисплей. За да се запознаете или да си припомните типовете дисплеи, техните предимства и недостатъци в различни приложения, може да посетите тази наша статия.
Критерии за нашите оценки ще бъдат:
- представянето на монитора във филми - най-важен показател за комфортно гледане на филми са високият статичен контраст и времето за реакция LCD панела. Обикновено предпочитани за филми са S-PVA матриците на Samsung;
- комфорт при динамични игри - бързодействието на монитора и статичният контраст (особено в тъмни сцени) са най-важни. Обърнете внимание, че бързодействието се измерва по два начина: коректното отчитане на времето за реакция между изключен-включен пиксел (r+f) и некоректното между нива на сивото (g 2 g). Това, че при рекламата на TN+Film мониторите се използва единствено втората методика за отчитане на бързодействието, въвежда в заблуждение масовият потребител, че евтиният монитор има поне едно предимство пред скъпият, професионален модел;
- офис и интернет работа - това е най-използваният режим на употреба на монитора, който има най-важна роля за запазване на доброто зрение на потребителя. Огромно предимство на 24-битовият професионален монитор е, че потребителят може комфортно да работи над 10 часа, докато при TN+Film монитор умората и главоболието започват след час до два интензивна работа. S-IPS мониторите имат по-мека и щадяща картина за продължителна работа, но при правилни настройки PVA и MVA дисплеите са по-добри за офис приложения (поради по-високият си контраст);
- дизайн и работа с цветове - всяко сравнение в това отношение може да се извършва само след коректна хардуерна калибрация. Безспорно S-IPS мониторите са предпочитани за работа с цветове (дизайн, предпечат, фотография);
- ергономика - това е удобство при настройките на менюто, регулация на стойката на монитора;
- екстри на монитора - може би най-полезната екстра на професионалният монитор са входовете S-Video/Composite и съответно функцията Picture in Picture. Полезно е наличието на USB хъб, датчик за осветление, аудио-вход и изход.
Започваме представянето на мониторите от най-слабо представилият се според нашите критерии към този, заел първата позиция.

10-то място
IBM T120 е скромен като визия монитор, без почти никакви екстри. Благодарение на качествения си MVA дисплей, мониторът показва контрастна и мека картина. Ниската му цена и качествения панел го правят подходящ за офис работа, въпреки че характеристиките му са достатъчно добри за филми, динамични игри и дори дизайнерска работа (след калибрация).
Монитор с толкова качествен дисплей определено не заслужава такава ниска оценка, но лошата ергономика (стойка едва с една степен на свобода) и липса на екстри довеждат до следните резултати и последното място в класацията ни:

9-то място
Lenovo 201p е друг монитор, който е принесен в жертва на аскетизма. Голям плюс за този модел е качествената стойка с три степени на свобода, която чрез своя удачен амортисьор с плавен ход и висока надеждност е истинска легенда и вероято е единствен силен конкурент на стойките на DELL.
S-PVA дисплеят от Samsung прави монитора максимално универсален - филми, игри, офис и дизайн.
Качествен модел, който обаче сред такава силна конкуренция получава следните резултати:

8-мо място
Много ми е неприятно да класирам Fujitsu Siemens P20-2 едва на 8-мо място, защото по качество на картината този монитор с нищо не отстъпва на номер 2 в класацията ни. Но като ергономика, конструкция на стойката и екстри, моделът определено не е на нивото на повечето си конкуренти в тази класация.
S-PVA дисплеят на Samsung е разкошен и колкото и да е странно с оглед "кухненският" дизайн на FS P20-2, аз бих го препоръчал като монитор за игри и филми.
Fujitsu Siemens P20-2 получава следната оценка:

7-мо място
Тази позиция се заема от Samsung 204Ts - един от малкото професионални монитори в асортимента на корейската компания. Samsung е компанията, произвеждаща 24-битовите S-PVA дисплеи, които се ползват от всички производители на професионални монитори.
Samsung 204Ts получава високи резултати, съизмерими с тези на мониторите в горната част на класацията:

6-то място
Тази позиция се заема от два монитора:
- NEC 2080UX+ - качествен S-IPS монитор от един от лидерите (заедно с EIZO) в производството на професионални LCD монитори;
- DELL 2001fp - отличен S-IPS монитор в класическия за DELL дизайн.
Дисплеите и на двата монитора са аналогични, а равенството идва от съпоставката на финни настройки на картината на NEC и множеството екстри на DELL.
DELL 2001fp е максимално универсален монитор, докато NEC 2080UX+ бих препоръчал на дизайнери и художници.
Ето и оценката на двата монитора:



Очаквайте втората част на статията.
Професионални 20-инчови монитори втора употреба може да намерите в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни