Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Intel Core i3 530 - Hyper Threading и изненадваща производителност на Intel GMA HD

Процесорите Intel Core присъстват на пазара повече от половин година преди да напишем това ревю. Забавянето на това представяне от наша страна се дължи най-вече на скептицизмът ни относно подобренията в новите процесори на Intel спрямо предходните Core Duo, Core2Duo и
Core2Quad. Изчакахме и Intel най-накрая да реши колко платформи ще поддържа и съответно струва ли си да
правим ревю на процесори, предназначени за една междинна платформа.
Обект на ревюто е двуядреният процесор от среден клас – Intel Core i3 530 с честота 2.93Ghz, предназначен за платформата LGA1156.
Спрямо Core Duo/Core2Duo процесорите в Core i3 530 има две основни подобрения:
- еволюционното развитие чрез добавяне на Hyper Threading, известен ни от Pentium 4 и позволяващ на процесора да работи с четири логически ядра;
- революционното развитие чрез интегриране на графично ядро в процесора.
Ще сравним възможностите на Core i3 530, като го съпоставим с близкият като цена и работна честота Intel Core Duo E6600 (3.06Ghz).
Конкуренти на новото графично ядро Intel GMA HD ще бъдат – предходната вградена видеокарта Intel GMA 4500, както и отделната видеокарта Nvidia GeForce 8400GS.
Отлично представяне на новата Intel GMA HD - вградената графична карта показва аналогична производителност с тази на NVidia GeForce 8400GS. Подобрението в производителността спрямо Intel GMA 4500 е 3-4 пъти! Прави впечатление и видимото подобрение на производителността на вградената видеокарта, когато системната памет работи в двуканален режим. Като стана въпрос за системата памет е необходимо да се обърне внимание, че GMA HD работи със споделена DDR3 памет, докато GMA 4500 - с DDR2.
От резултатите на NVidia GeForce 8400GS можем да направим извод, че процесорите Intel Core i3 530 и Intel Core Duo E6600 са равностойни като производителност в игрови приложения.
В OpenGL прогресът на GMA HD не е толкова голям и интегрираната графика значително изостава от NVidia GeForce 8400GS.
Професионалният тестов пакет на SPEC ни показва липсата на напредък в OpenGL на новото поколение GMA HD спрямо GMA 4500. GeForce 8400GS с много пъти превъзхожда интегрираните графични ядра.
Cinebench е тестов пакет, показващ графичната производителност под OpenGL и скоростта на процесора при рендериране. Резултатите потвърждават слабото представяне на Intel GMA HD в OpenGL. Core i3 и E6600 едноядрен режим са равностойни, което най-добре показва положителната роля на Hyper Threading в приложения, използващи няколко логически ядра.
Резултатите от Everest отново ни показват равна производителност на Core i3 и E6600 (с GeForce 8400GS). Виждаме и колко много интегрирана в чипсета видеокарта "спъва" процесора спрямо видеокарта, която представлява част от процесора.
Нищо интересно в PCMark2005 - равностойни процесори и логично по-ниска производителност на DDR2 спрямо DDR3 паметта.
Равенство в производителността на Core i3 530 и Core Duo E6600 и при математическите изчисления.
Определено Core i3 530 е по-добър "шахматист" от по-старият процесор. Това се дължи на оптимизацията на теста за многоядрени процесори и положителната роля на Hyper Threading.
Въпреки, че е с по-ниска работна честота, Core i3 показва значително предимство в Super Pi спрямо E6600.
Всички тестове по-горе бяха проведени под Windows XP Pro SP3 32-bit.
Частична представа за  поведението на процесорите и видеокартите от това ревю под Windows 7 64-bit може да придобиете от вградената в ОС система за оценка:
Много читатели вероятно смятат, че синтетичните тестове (особено за видео-производителност) не могат да демонстрират реалните възможности на видеосистемата. Наскоро излезе за PC новата игра Lost Planet 2, която има отличен вграден тест за производителност. Ето какви резултати получихме за Intel GMA HD и NVidia GeForce 8400GS:

Както виждате отново GMA HD и GeForce 8400GS показват равни резултати. Графичният тест на Lost Planet 2 е с максимални настройки за качество, затова и резултатите на тези две видеокарти са толкова ниски. Играта обаче може да се играе на по-ниски настройки.

Изводи. Процесорът Intel Core i3 определено ни изненада приятно със своята производителност на достъпна цена. Все повече съвременни приложения са оптимизирани за няколко физически (и логически) ядра на процесорите, затова Hyper Threading дава значително предимство на новото поколение процесори на Intel.
Новата интегрирана (вече в процесора) графика Intel GMA HD приятно ни изненада с производителността си в игри (DirectX). Виждате в клипа в началото на статията, че тази видеокарта успява да подкара игра като Crysis Warhead (минимални настройки), нещо немислимо за повечето вградени видеокарти. От друга страна GMA HD ни разочарова с посредствената си производителност под OpenGL.

Коментар към видеоклипа в началото на статията - демонстрираме игра в Crysis Warhead с минимални настройки (но нормална резолюция - 1280*1024), но също така показваме чрез вградения тест в Lost Planet 2 (който работи с максимални настройки), че чудеса от тази видеокарта не могат да се очакват.

Наличности и изненадващо изгодни оферти за нови компютри може да откриете в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни