RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Kалибриране на LCD монитори, лаптопи и таблет с колориметъра Spyder3Elite

Голяма част от потребителите пренебрежително се отнасят към настройките на своя монитор. Добре настроеният монитор с реално цветопредаване, оптимален контраст и яркост не само допринася за по добра професионална работа (фотография, дизайн, предпечат, видео-обработка), но и щади зрението и здравето на потребителя.
Може би ви се струва пресилено това със зрението и здравето, но за най-сложния хардуер в известната ни вселена (човешкият мозък), над 80% от аналитичната информация за околния свят постъпва чрез зрителните възприятия. Все още човешкия мозък възприема околната среда чрез реални цветове от физическия цвят, а не чрез LCD монитор. Получавайки грешни цветови данни, завишен или занижен контраст, човешкият мозък коригира тези данни, базирайки се на опита си в реалната околна среда. Работейки дълго време (понякога и не толкова дълго) с лошо настроен монитор, много потребители се оплакват от главоболие. В това няма нищо чудно, защото мисловната им дейност е максимално заета с цветова корекция, а това няма как да не доведа до бърза умора и неефективна работа. В предишни статии описахме доколко по-добре професионалната LCD матрица (S-IPS, *VA) с нейният 24-битов цвят и по-добро цветопредаване е по-благоприятна за зрението от стандартните 18-битови TN+Film матрици.
В днешната статия ще опишем накратко ползата от калибрирането на монитора. Независимо колко скъп монитор с добра матрица се използва, липсата на добра настройка значително намалява предимствата му.
Калибрирането на монитор бива хардуерно и софтуерно. В случая под хардуерно калибриране разбираме такова, използващо външен хардуер (колориметър). Съществува и изцяло хардуерно калибриране при скъпите професионални монитори като цветовия профил се съхранява в самият монитор, а не в операционната система. Софтуерното калибриране разчита на зрителните възприятия на потребителя и е доста субективно. Пример за безплатна програма за софтуерно калибриране е Adobe Gamma (присъства във всички Adobe Photoshop, с изключение на последния – SC3), в драйверите на NVidia също има софтуерно калибриране. Същността на софтуерното калибриране се състои в преместване на плъзгачи за изравняване на трите основни цвята с еталонен фон (зелен, червен и син). За всеки квадрат (или лента в NVidia) трябва да се получи солиден цвят, в който не се забелязва цветови преход. Съществуват и платени програми за софтуерно калибриране като Monitor Calibration Wizard, но и те боравят със същата субективна методика и не могат да претендират дори за любителска точност.
Дори най-евтиният хардуерен калибратор значително по-точно може да ви настрои монитора даже и Леонарди да Винчи да ви мести плъзгачите на софтуерния калибратор. Правилното наименование на хардуерният калибратор е фото-електрически колориметър. Колориметърът регистрира цветовете, генерирани от програмата към него, коригира настройките на монитора и генерира ICC профил с идеални цветове (или максимално идеални според възможностите на монитора). Има голяма повторяемост на настройката на монитора с хардуерен калибратор, затова придобиването на такъв скъп уред (350-550лв.) за калибрация на един монитор веднъж годишно е неизгодно. Има фирми, които предлагат хардуерна калибрация на компютърната система срещу заплащане.
Скъпите професионални монитори (от EIZO и NEC) включват в комплекта си хардуерен калибратор. Лидери в производството на тези професионални устройства са компаниите Datacolor и X-Rite. Предходните серии на Datacolor (Spyder 2) бяха от бюджетен клас и въпреки, че се справяха добре с работата си, отнемаха немалко време за калибрация, липсваха им и доста от тънките настройки.
Имаме на разположение колориметъра Datacolor Spyder 3 Elite, който за разлика от другите уреди от серията Spyder 3 се позиционира като професионален клас с максимални възможности, бързодействие и много по-богат избор от настройки. Тази статия няма за цел да прави обзор на сложния прибор от Datacolor, затова ще отбележим кратко само някои особености на Spyder3Elite:
- Spyder3Elite може да калибрира LCD монитори, CRT монитори, лаптопи и даже проектори, като режимът се избира от софтуерния мениджър;
- Новият Spyder3Elite има рекордно кратко време за калибрация, дължащо се на увеличената двойно спрямо предходни модели площ на свето-датчика. Калибрацията отнема около 4 мин., докато по-стари модели колориметри изискваха поне 30мин. за калибриране на дисплей;
- За разлика от Pro и другите по-евтини серии Spyder3Elite не е ограничен единствено със стандартната 1.8 и 2.2 гама-корекция. Ние обаче ползваме стандартната 2.2 гама, оставяйки другите настройки за професионалистите;
- Колориметърът има вграден датчик за осветление (луксметър), чрез който може да се настройва картината, според осветеността на околната среда;
- Spyder3Elite има поставка и може да се използва като датчик за осветление като автоматично променя настройките на монитора;
- Закрепването за дисплея може да стане чрез вакуум-конус или висящ кабел с регулируема тежест. Ние ползваме последния вариант;
- Elite серията има уникалната особеност да настройва група монитори, свързани към един компютър.
Процеса на калибриране на монитора се състои от:
1) Инсталация на софтуера. Протича сравнително бързо. Инсталационния диск иска код – явно в него се крие възможността за професионални настройки на софтуера;
2) Първоначална настройка на параметрите – избор на топ монитор (LCD, CRT, Laptop, Proector), баланс на бялото и гамата. Стандартно оставяме гама 2.2;
3) Програмата започва да генерира цветове и нюанси, които се отчитат от колориметъра;
4) Записва се ICC профил с максимално коригирани до еталонните цветове и реалната оценка на колориметъра. Визуален мениджър ни показва резултата преди и след калибрацията. Задаваме име на ICC профила и излизаме от менюто на софтуера на хардуерния калибратор.
Използвахме няколко LCD монитора, които са представители на всички основни типове матрици (S-IPS, PVA, MVA, TN+Film). Също така включихме и няколко лаптопа, сред които имаше IPS представител, TN+Film от висок клас и нов дисплей с LED подсветка. За пълнота на нашия тест, включихме и професионален електро-магнитен таблет с AFFS (IPS) дисплей. Описали сме калибрацията на тестваните машини в таблица:
Като ярък пример за успешна калибрация посочваме следните резултати:
Видео-демонстрация на някои от калибрираните машини:

Заключение.
Фото-електрическия колориметър е уред, който напълно оправдава цената и предназначението си. Дисплеят на LCD монитор или лаптоп е непълноценен без хардуерна калибрация. Резултатите, често надминават очакванията на потребителя. Особено голяма е ползата от хардуерна калибрация за фотографи и дизайнери. Човек без професионални нужди от точен цвят също има голяма полза от правилно калибриран монитор – значително се подобрява възприятието от картината, често се редуцира и умората за зрението.

Ако имате ограничен бюджет, но искате да се наслаждавате на калибриран монитор, ние ви предлагаме хардуерно калибриране със Spyder3Elite на минимална цена или безплатно за някои лаптопи и конфигурации. Цените ни са тук.

1 коментар:

Анонимен каза...

Прави ми впечатление, че след калибриране се променят и цветовете на самия десктоп на Windows. Доколкото знам Windows не се възползва от генерираните ICC профили, а само определени color managed приложения, като firefox, photoshop и др. - кое кара да се сменят цветовете и на десктопа, кои параметри на дисплея/видеокартата точно се коригират при самия процес на калибриране? Ще съм благодарен ако внесете повече яснота по въпроса.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Общо показвания

Най-четени за последните 30 дни