Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Thinkpad Z60t - експерименталният модел на IBM/Lenovo

Всеки любител на компютърната техника е запознат с легендарната бизнес Thinkpad T-серия на IBM и продължението и от Lenovo. Добра популярност има и компактната
Thinkpad X-серия. По-малко популярна е работната Thinkpad R-серия.
В настоящия тест обаче пред нас е малко известната Thinkpad Z-серия. Моделът IBM/Lenovo Z60t е плод на компромиса между традиции и нови тенденции сред мобилните компютри. Това е първия широкоекранен 14,1” модел сред консервативните Thinkpad лаптопи. И тъй като необходимостта от широк екран за бизнес приложения е доста спорна, IBM/Lenovo не рискуват да помрачат славата на най-великата серия лаптопи (Thinkpad T-series) с един експеримент, продиктуван от временни потребителски настроения. Затова Z-серията може да се разглежда по-скоро като преходна и експериментална за бъдещото развитие на основната T-серия.
Разглежданият от нас модел (Thinkpad Z60t) е връстник на Thinkpad T43, което ни подсказва, че разработката на модела е работа на инженерният екип на IBM.

Дизайн и корпус

Корпусът на Thinkpad Z60t е със същото качество като на Thinkpad T40/41/42/43, тоест най-здравия и надежден неспециализиран корпус на лаптоп. В Z60t се появяват наченките на допълнително укрепеното с метални пластини шаси, които се доразвиват в по-късните модели Т60 и Т61.
Дизайнът на лаптопа радва окото с нетрадиционно за Thinkpad разнообразие – заоблени ръбове, скосени ъгли и разбира се горния капак от солидна пластина от необработен метал.

Клавиатура и органи за управление
Клавиатурата на Thinkpad не може да се опише с думи. Потребители, които са работили само на Thinkpad харесват клавиатурите си и ги приемат за даденост, докато не опитат модел на друг производител. Единствено Toshiba Tecra може да се доближи до качествата на клавиатурата на Thinkpad.
За първи път Thinkpad прилагат устойчива на заливане клавиатура с отводнителни канали. Препоръчваме ви обаче да не злоупотребявате с тази екстра.
В новата клавиатура на IBM за първи път се появява “Windows” бутонът, липсата на който бе основната критика за Thinkpad лаптопите.
Другите органи за управление са на отчайващо за конкурентите високо ниво – безпогрешен джойстик (който все едно чете мисълта на потребителя), изключително отзивчив тач-пад.

Хардуер

Thinkpad Z60t е снабден с процесори Pentium M от 1.5GHz до 2.13GHz. Нашият модел бе с Pentium M 760 – 2.00GHz. Да напомним на читателя, че даже и през 2009-та година Pentium M процесорът остана ненадминат като съотношение производителност на ват.
IBM/Lenovo не рискуват с външна видеокарта, а залагат на сигурната вградена Intel GMA900. Незнайно защо GMA900 на много приложения и тестове не само, че не отстъпва, но и е по-добра от по-новата GMA950. Очаквайте нашите скорошни тестове на най-новата Intel 4500M, която също не може да се похвали с предимство пред GMA900. За разлика от ATI или NVidia видеокартите от по-старите поколения, Intel GMA900 има хардуерен декодер за HDTV.
Thinkpad Z60t ни изненадва с безшумна работа и много ниски температури. След “горещият” и много шумен Thinkpad T43, инженерите на IBM са взели поука и са изчистили конструктивните недостатъци на охлаждащата система за платформи с FSB 533MHz.

Екран

Споменахме, че главното отличие на преходната Z-серия е широкия екран на модела. Не може да се каже, че сме очаровани от новия екран. Яркостта е почти достатъчна, но контрастът е на посредствено ниво и като цяло картината е бледа. На слънце екрана се държи посредствено и работата с лаптопа е почти невъзможна. Широкият екран ни дава по-малка видима зона от класически "квадратен" дисплей. Основното предимство на широкия екран - гледането на филми е неприложимо на лаптоп, особено със стандартна TN+Film матрица. Широкият екран на Z60t е по-скоро следствие на модно решение, отколкото на фукционалност. В изключително успешния следващ модел Thinkpad T60 например се използва класически екран с висока резолюция (1400*1050).

Звук

За първи път говорителите са изнесени от двете страни на клавиатурата, което дава много по-обемен звук и по-добър стерео-ефект… теоретично. Лично на нас ни се струва, че класическия Thinkpad има по-музикално звучене, макар и с по-малко басов ефект.

Комуникационни възможности

Thinkpad Z60t притежава почти всички комуникационни възможности и разширителни портове. По-лесно е да опиша какви възможности няма, отколкото тези, които притежава. Няма RS-232 (COM-порт), липсва DVI и HDMI.

Батерия и автономна работа

При нас бе модел втора употреба в усилена батерия. Лаптопът работи с тази батерия от 3.5 до 4 часа, с нова усилена батерия би трябвало да достигне поне 5 часа автономна работа. Да отбележим все пак, че усилената батерия изглежда доста неестетично, препоръчваме на потребителите да потърсят комплектация с нормална батерия. Самият Z60t е доста икономичен и няма нужда от голяма батерия с повишен капацитет.

Производителност

Сравняваме Thinkpad Z60t с Thinkpad T42 (Radeon 9600), Thinkpad T43 (GMA900) и Thinkpad T43 (Radeon X300):
Като цяло Thinkpad Z60t показва по-добра системна производителност от конкурентите си, поради по-високата честота на Pentium M 760. Във видео-тестовете изненадваща е не по-ниската производителност от дискретните видеокарти на ATI, а доста близката до тях производителност в DirectX. В OpenGL разбира се Intel GMA е много далеч от производителността на отделните графични решения.

Заключение

Преходния модел Thinkpad Z60t е основоположник на нови технологии и дизайнерски решения, без да се отдалечава от традициите на най-успешната серия лаптопи - Thinkpad T-series.
Силни страни:
- стилен корпус с усилено шаси, метален капак и титаниеви панти;
- най-удобната клавиатура (с отводниелни канали) и най-удачни органи за управление;
- безшумна работа и добра охлаждаща система (за разлика от "горещия" Thinkpad T43);
- максимален избор портове - 3*USB 2.00, FireWare, SD Reader.
Слаби страни:
- посредствен екран;
- титаниевият капак с естествено покритие е като магнит за петна, отпечатъци от пръсти, което разваля естетичния вид на лаптопа.
Наличните лаптопи на най-ниски цени може да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни