Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Kалибриране на LCD монитори, лаптопи и таблет с колориметъра Spyder3Elite

Голяма част от потребителите пренебрежително се отнасят към настройките на своя монитор. Добре настроеният монитор с реално цветопредаване, оптимален контраст и яркост не само допринася за по добра професионална работа (фотография, дизайн, предпечат, видео-обработка), но и щади зрението и здравето на потребителя.
Може би ви се струва пресилено това със зрението и здравето, но за най-сложния хардуер в известната ни вселена (човешкият мозък), над 80% от аналитичната информация за околния свят постъпва чрез зрителните възприятия. Все още човешкия мозък възприема околната среда чрез реални цветове от физическия цвят, а не чрез LCD монитор. Получавайки грешни цветови данни, завишен или занижен контраст, човешкият мозък коригира тези данни, базирайки се на опита си в реалната околна среда. Работейки дълго време (понякога и не толкова дълго) с лошо настроен монитор, много потребители се оплакват от главоболие. В това няма нищо чудно, защото мисловната им дейност е максимално заета с цветова корекция, а това няма как да не доведа до бърза умора и неефективна работа. В предишни статии описахме доколко по-добре професионалната LCD матрица (S-IPS, *VA) с нейният 24-битов цвят и по-добро цветопредаване е по-благоприятна за зрението от стандартните 18-битови TN+Film матрици.
В днешната статия ще опишем накратко ползата от калибрирането на монитора. Независимо колко скъп монитор с добра матрица се използва, липсата на добра настройка значително намалява предимствата му.
Калибрирането на монитор бива хардуерно и софтуерно. В случая под хардуерно калибриране разбираме такова, използващо външен хардуер (колориметър). Съществува и изцяло хардуерно калибриране при скъпите професионални монитори като цветовия профил се съхранява в самият монитор, а не в операционната система. Софтуерното калибриране разчита на зрителните възприятия на потребителя и е доста субективно. Пример за безплатна програма за софтуерно калибриране е Adobe Gamma (присъства във всички Adobe Photoshop, с изключение на последния – SC3), в драйверите на NVidia също има софтуерно калибриране. Същността на софтуерното калибриране се състои в преместване на плъзгачи за изравняване на трите основни цвята с еталонен фон (зелен, червен и син). За всеки квадрат (или лента в NVidia) трябва да се получи солиден цвят, в който не се забелязва цветови преход. Съществуват и платени програми за софтуерно калибриране като Monitor Calibration Wizard, но и те боравят със същата субективна методика и не могат да претендират дори за любителска точност.
Дори най-евтиният хардуерен калибратор значително по-точно може да ви настрои монитора даже и Леонарди да Винчи да ви мести плъзгачите на софтуерния калибратор. Правилното наименование на хардуерният калибратор е фото-електрически колориметър. Колориметърът регистрира цветовете, генерирани от програмата към него, коригира настройките на монитора и генерира ICC профил с идеални цветове (или максимално идеални според възможностите на монитора). Има голяма повторяемост на настройката на монитора с хардуерен калибратор, затова придобиването на такъв скъп уред (350-550лв.) за калибрация на един монитор веднъж годишно е неизгодно. Има фирми, които предлагат хардуерна калибрация на компютърната система срещу заплащане.
Скъпите професионални монитори (от EIZO и NEC) включват в комплекта си хардуерен калибратор. Лидери в производството на тези професионални устройства са компаниите Datacolor и X-Rite. Предходните серии на Datacolor (Spyder 2) бяха от бюджетен клас и въпреки, че се справяха добре с работата си, отнемаха немалко време за калибрация, липсваха им и доста от тънките настройки.
Имаме на разположение колориметъра Datacolor Spyder 3 Elite, който за разлика от другите уреди от серията Spyder 3 се позиционира като професионален клас с максимални възможности, бързодействие и много по-богат избор от настройки. Тази статия няма за цел да прави обзор на сложния прибор от Datacolor, затова ще отбележим кратко само някои особености на Spyder3Elite:
- Spyder3Elite може да калибрира LCD монитори, CRT монитори, лаптопи и даже проектори, като режимът се избира от софтуерния мениджър;
- Новият Spyder3Elite има рекордно кратко време за калибрация, дължащо се на увеличената двойно спрямо предходни модели площ на свето-датчика. Калибрацията отнема около 4 мин., докато по-стари модели колориметри изискваха поне 30мин. за калибриране на дисплей;
- За разлика от Pro и другите по-евтини серии Spyder3Elite не е ограничен единствено със стандартната 1.8 и 2.2 гама-корекция. Ние обаче ползваме стандартната 2.2 гама, оставяйки другите настройки за професионалистите;
- Колориметърът има вграден датчик за осветление (луксметър), чрез който може да се настройва картината, според осветеността на околната среда;
- Spyder3Elite има поставка и може да се използва като датчик за осветление като автоматично променя настройките на монитора;
- Закрепването за дисплея може да стане чрез вакуум-конус или висящ кабел с регулируема тежест. Ние ползваме последния вариант;
- Elite серията има уникалната особеност да настройва група монитори, свързани към един компютър.
Процеса на калибриране на монитора се състои от:
1) Инсталация на софтуера. Протича сравнително бързо. Инсталационния диск иска код – явно в него се крие възможността за професионални настройки на софтуера;
2) Първоначална настройка на параметрите – избор на топ монитор (LCD, CRT, Laptop, Proector), баланс на бялото и гамата. Стандартно оставяме гама 2.2;
3) Програмата започва да генерира цветове и нюанси, които се отчитат от колориметъра;
4) Записва се ICC профил с максимално коригирани до еталонните цветове и реалната оценка на колориметъра. Визуален мениджър ни показва резултата преди и след калибрацията. Задаваме име на ICC профила и излизаме от менюто на софтуера на хардуерния калибратор.
Използвахме няколко LCD монитора, които са представители на всички основни типове матрици (S-IPS, PVA, MVA, TN+Film). Също така включихме и няколко лаптопа, сред които имаше IPS представител, TN+Film от висок клас и нов дисплей с LED подсветка. За пълнота на нашия тест, включихме и професионален електро-магнитен таблет с AFFS (IPS) дисплей. Описали сме калибрацията на тестваните машини в таблица:
Като ярък пример за успешна калибрация посочваме следните резултати:
Видео-демонстрация на някои от калибрираните машини:

Заключение.
Фото-електрическия колориметър е уред, който напълно оправдава цената и предназначението си. Дисплеят на LCD монитор или лаптоп е непълноценен без хардуерна калибрация. Резултатите, често надминават очакванията на потребителя. Особено голяма е ползата от хардуерна калибрация за фотографи и дизайнери. Човек без професионални нужди от точен цвят също има голяма полза от правилно калибриран монитор – значително се подобрява възприятието от картината, често се редуцира и умората за зрението.

Ако имате ограничен бюджет, но искате да се наслаждавате на калибриран монитор, ние ви предлагаме хардуерно калибриране със Spyder3Elite на минимална цена или безплатно за някои лаптопи и конфигурации. Цените ни са тук.

5 коментара:

Анонимен каза...

Прави ми впечатление, че след калибриране се променят и цветовете на самия десктоп на Windows. Доколкото знам Windows не се възползва от генерираните ICC профили, а само определени color managed приложения, като firefox, photoshop и др. - кое кара да се сменят цветовете и на десктопа, кои параметри на дисплея/видеокартата точно се коригират при самия процес на калибриране? Ще съм благодарен ако внесете повече яснота по въпроса.

Victor Boychev каза...

Не се отваря цената за услугата калибриране? Вместо конкретна страница отваря линка към главната страница. Може ли правилен линк? Благодаря

диди каза...

По няколко пъти на ден ли трябва да калибрирам монитора?!? Или да ползвам примерно най-малко три монитора - всеки калибриран за различна задача?!? За ретуш на снимки, за монтаж на филми, за графичен дизайн, за гледане на телевизия, за разговори по скайп, за игри, за програмиране и за издателска дейност...

диди каза...

По няколко пъти на ден ли трябва да калибрирам монитора?!? Или да ползвам примерно най-малко три монитора - всеки калибриран за различна задача?!? За ретуш на снимки, за монтаж на филми, за графичен дизайн, за гледане на телевизия, за разговори по скайп, за игри, за програмиране и за издателска дейност...

диди каза...

преди време правих софтуерна калибрация на монитора на един приятел. После се оказа, че цветопредаването при гледане на филми е добре, а като ползваме други програми в уиндоус - цветопредаването е кошмарно! Няма нищо общо с това, което беше преди "калибровката"! Накрая преинсталирахме уиндоус и качихме целия софт отначало! При това положение и без никаква калибровка цветопредаването наистина не е върха, но е общо взето приемливо за различните задачи. Останах с впечатлението, че добавянетона допълнителни драйвери и инсталирането на помощен графичен софтуер, вместо да подобрява нещата - точно обратното - силно ги влошава!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни