Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ревю на DELL XPS 430 с Core2Quad Q8300, DDR3 и GeForce 9800GT

DELL XPS 430 е качествена и стилна настолна компютърна конфигурация, базирана на последната за LGA775 платформа Intel Beachwood X48. Основното предимство на тази платформа спрямо по-старите е поддръжката на бързата DDR3 оперативна памет. Пълните спецификации на системата може да видите тук.
DELL XPS 430 е компютър основно предназначен за игри, което се подчертава и от ефектния дизайн на кутията – плавни линии, изцяло черен корпус, стилни индикатори в син цвят.
XPS-серията спада към най-високият клас на DELL, затова изработката на корпуса на кутията, охладителната система, качеството на дънната платка са на много по-високо от стандартните потребителски конфигурации като DELL Dimension и DELL Inspiron. Корпусът на DELL XPS е пълен аналог на работните станции DELL Precision, като разликите са козметични.
За да демонстрираме производителността на предназначения за игри DELL XPS 430 ще го сравним със следните конфигурации:
- IBM Intellistation M Pro (с процесори Intel Core2Quad Q6600 и Intel Core2Duo E6600, видеокарта Nvidia GeForce 9600GT). Пълно ревю на модела може да видите в тази наша статия;
- DELL Precision 380 (с процесор Intel Pentium 4HT на 3.60Ghz, видеокарта ATI Radeon HD4830). Корпусът на DELL XPS 430 е аналог на тази на DELL Precision 380, като в такава кутия се разполагат и по-новите графични станции на DELL. Пълно ревю на модела може да видите в тази наша статия;
- HP Compaq dc7600 (с процесор Intel Pentium 4HT на 2.80Ghz, видеокарта Nvidia GeForce 9600GT). Пълно ревю на модела може да видите в тази наша статия.
DELL XPS 430 участва в сравнителният тест с видеокарта Nvidia GeForce 9800GT на Gainward и качествена DDR3 оперативна памет Kingston HyperX на 1600Mhz. Процесорът е Intel Core2Quad Q8300 на 2.50Ghz.
Видеокартата NVidia 9800GT на DELL XPS 430 трябва да отбележа, че е от "зелените" версии с понижена консумация (липсва 6-пинов куплунг за захранване) и предвид по-добрата системна производителност на XPS 430 от тази IBM Intellistation може да се каже, че е по-слаба от стандартна GeForce 9600GT.
Въпреки по-слабият процесор и сравнително стара платформа, ATI Radeon HD4830 демонстрира в OpenGL по-добра производителност от GeForce 9800GT/9600GT.
Cinebench показва огромното предимство при рендериране на четириядрените процесори над двуядрения E6600 и едноядрените Pentium 4HT. Изненадващо Q6600 и Q8300 пoказват почти равни резултати.
Отново изненадващо близки резултати на съвременния XPS 430 и сранително старата четириядрена работна станция на IBM.
Everest не показва нищо ново в сравнение с предходните тестове.
Бързата DDR3 памет и по-съвременната платформа явно са в полза на XPS 430 при симулации и изчисления.
Половин секунда разлика между Q8300 и Q6600 в Super Pi. Минимална разлика, която може да се обясни с по-високата честота на по-новият процесор.

Изводи. DELL XPS 430 е красив, качествен и производителен компютър за игри. Предвид идентичната платформа с тази на работните станции, XPS 430 с професионална Quadro или FireGL видеокарта би могъл д асе ползва и за графична станция. DDR3 системната памет и новият чипсет на Intel за LGA775 не дават сериозни предимства спрямо по-старите платформи с DDR2.

Наличности за описаните в ревюто конфигурации, може да видите в нашата ценова листа.

4 коментара:

Анонимен каза...

Проспуснатото в статията:

1. Има място само за два диска (освен ако не се ползват преходници за 5" слотове), нищо че има 5 SATA порта.
2. Няма място за втора видеокарта, така че можете да забравите за SLI. Да не говорим, че имате голям шанс да попаднете на машина със захранване 430W.

По този повод по-добре си вземете нещо, което може да не е толкова лъскаво (да, на живо кутията наистина е много лъскава),
но което може да се направи на истинско геймърско PC.

кен каза...

Анонимен, защо като искаш да се излагаш с глупави твърдения не вземеш да напишеш и името си?

Анонимен каза...

"Анонимен, защо като искаш да се излагаш с глупави твърдения не вземеш да напишеш и името си?"

Що, ще дойдеш да ме набиеш ли?

Разгледай снимка 1, която си пуснал. Къде е логото на DELL? Или и вие сте ги напазарували от оня контейнер, дето се появи в България в края на 2010-та, от който е купен и моя XPS?

Разгледай внимателно снимки 4 и 5 и ми кажи, къде са местата за повечето от двата 3" диска? Да, ако искаш да ти дрънкат из кутията може да ги разхвърляш навсякъде, ама да има нещо невярно от първия ми коментар?

Разгледай внимателно снимка 3 и ми кажи къде ще сложиш втората видеокарта. Ако не виждаш добре, ето ти един линк, където дъното се вижда още по-добре:
http://support.dell.com/support/edocs/SYSTEMS/xps430/en/SM/overview.htm#wp1595567

И може и коментарът ми да ти изглежда некомпетентен, ама същата машина ми седи на бюрото от година и половина. За някои хора може геймърско PC да значи 1 диск и 1 видеокарта (и в интерес на истината такива хора има и то не малко), но за мен това не е достатъчно.

А като не искате анонимни да ви коментират във форума, направете регистрация.

А жалкото е, че се обиждате на коментари, които нито ви обясняват че сте калпава фирма (като писах първия коментар бях с неутрално мнение, обаче след отговора почвам да се съмнявам, че сте читава), нито имат конкретни обвинения към вас.

Глупави твърдения? Flame?

*Sarcasm*

кен каза...

"Що, ще дойдеш да ме набиеш ли?"
"...оня контейнер"
"калпава фирма"

Статията между другото е написана на 10 ноември 2010-та година.

Ако някой с над умерена интелигентност чете тази стара статия за XPS 430 ще е полезно да научи, че:
1. Mоделът има място за трети 3.5-инчов диск без никакви преходници. На него обикновено слагаме стар IDE диск на клиент не само в XPS 430, но и в аналогичните като конструкция Precision 380, 390, T3400, T5400, T5500. IDE кабелът между другото прави удивително точна извивка от оптичното устройство точно до това място;
2. SLI връзка от качествен компютър, който винаги е с чипсет на Intel е нереалистично да се желае;
3. Чипсетът Intel X48 поддържа CF и теоретично може да организира връзка чрез наличните си PCI-e 16x и 8x слотове, освен ако няма BIOS ограничение за това. Има немалко информация за моднатите BIOS-и за компютрите на DELL.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни