Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Компютърният национализъм и научната русофилия

Тази статия има за цел частично да анализира безпочвения научен национализъм в България, който се отъждествява най-вече с великата “съветска” наука и болните полу- и пълно-проводникови амбиции на бившите ни тоталитарни вождове.
Вдъхновението за този кратък анализ са няколкото посещения на офиса ни от родни учени от БАН и “специалисти” по компютърна техника от ВМЕИ

, скърбящи по “великите” съветска и българска наука от близкото минало.
Не мога да се сдържа преди това да споделя мнението си за българската наука и научните ни организации. БАН (Академията на НЕуките, не я наричам Българска, защото винаги е функционирала по съветски модел и в интерес на Москва) е една помпозна административна организация от само-титуловани научни клоуни (казано политически “феодални старчета”). На първо място в тази “Академия” стоят вождовете не с дебели научни трудове, а с масивни досиета към Държавна сигурност. Научният потенциал е нулев, дори отрицателен с оглед на тоталното демотивиране и унижаване на малцината можещи и знаещи български учени, а достижения в исторически план са успешните кражби на западни технологии. Единствената стойност на тази административно-тоталитарна структура е историческа, защото там все още се пази духа и “прийомите” на комунистическото ни минало, освен това в БАН все още се анализират и “доразвиват” западните технологии на 50-те и 60-те години на миналия век. Дали обаче тази историческа ценност си заслужава колосалната издръжка от най-бедният данъкоплатец в Европа, както и доживотните месечни пенсии от 2100лв. за член-кореспондент?
Ситуацията в университетите ни е по-трагична от тази в БАН, защото политически шуро-баджанаци (именували се Ректори) събират такси от наивни младежи и данъци от още по-наивните им родители, като предоставят в замяна пълна научна деградация и посредствена подготовка за реалния икономически, политически и социален живот.
Българската наука и образование сега, както и в предишните поне 65години е точно копие на руско-съветската наука. Ако някой има къса памет, може да си спомни миналото “величие” на науката ни, гледайки филма “Двойникът” с Тодор Колев.
Както обаче се оказа години по-късно в мащабно национално проучване най-голямото научно-техническо постижение на родната ни наука е не компютърът, а чушкопекът.

Да видим на какво се базира гордостта на българо-съветската компютърна “мощ”.

Правец, България, 1984г. – Силиконовата долина на комунистическата гигантомания и паметник на технологичното безсилие на тоталитарното общество.

Apple IIc – оригиналът, произведен през 1984г. в Америка

Правец 8с – копието, произведено в България една петилетка по-късно от оригинала, 1989г.
Цяла петилетка трябва на българската “велика” компютърна индустрия да анализира откраднатите данни от научно-техническото ни разузнаване за да произведе нещо, което в Америка вече се смята за антика. Производството в България е много по-скъпо, поради изостаналите технологии и липса на учени и специалисти на световно ниво. Бракът при българското производство значително надвишава годната продукция, но това не пречи на съветските лакеи в България да заблуждават обществото, че сме велика техническа нация.

Русия, 1991г. – първи напъни на бивша свърх-държава да демонстрира своите “секретни” компютърни технологии на “великите” си учени, завладели с технологиите си космоса, океаните, Куба, Виетнам, Ангола, както и много други свърх-технологични държави.
Toshiba T3100 – популярен японски лаптоп, произведен през 1986г.
Электроника 901 (PC 16) – първият руски лаптоп и последен разбира се, произведен през 1991г., точно една петилетка след оригинала Toshiba T3100.
Тези два примера не изчерпват “великите” успехи на комунистическата високо-технологична наука и най-вече пропаганда. В България например се произвеждаха промишлени роботи, но след като японците се ужасиха от това, което произвеждаха по техен лиценз българските им “колеги”, събраха производствените линии и отидоха в Япония за да си направят харакири, поради глупостта да се захванат с българска индустрия и псевдо-наука.
Вероятно има и други велики технически "постижения", но те бяха и си остават "строго секретни" - най-вече заради провалите си и/или заради срамното си съвпадение със стари западни технологии.
Българската компютърна наука е горда и с Джон Атанасов, който явно обаче никак не е бил горд с родината си, защото смята, че в България няма място за способни и умни хора, за разлика от САЩ.
Вероятно заклетите русофили-комунисти и псевдо-националисти веднага ще ревнат мощно за гордостта да имаш 300,000-на армия (от наивни пубертети, пазещи ни не от външен враг, а от това “щастливият” ни народ да не избяга в чужбина) и да сме под крилото на една още по-велика армия с над милион войници, хиляди ракети, бомби, танкове, самолети и т.н., която с гръм и трясък ще нахлуе както в Чехословакия и Унгария, и ще ни “освободи” за пореден път от мечтите да живеем свободно, достойно и като истински европейци.
Най-голямата гордост на българо-съветската промишленост разбира се е Автомат Калашников.

Същият този автомат АК-47, произведен отново една петилетка по-късно като копие на немския оригинал Mkb.42. Цялата история за тази велика кражба на български език.
Sturmgewehr 44 (StG44) - усъвършенствана модификация на Mkb.42 и любимото ми оръжие в последната серия на играта Wolfenstein 2009, на която направихме кратко ревю
Всичките страховити “съветски” военни технологии са трофеи от победена Германия – ракети, самолетни двигатели, автомобили, основи на космическите технологии, ядрените оръжия и много други. Германия обаче е нямало как в тези години да развие и компютърни технологии с перспективата те да запазят актуалност години напред. Затова СССР технологично и научно се срина само 45 години след като победи в най-голямата военна, политическа и технологична война в историята на човечеството.
Най-фрапиращо бе технологичното изоставане на съветската, а и на сателитната българска наука в компютърните технологии, без които нито военната, нито гражданската промишленост могат да бъдат конкурентни на реално развитите индустриални държави.

С какво ли руските космически програми щяха да се управляват, ако не бе IBM ThinkPad?
Може би с това, в комплект с другото до него?
Русия уж се демократизира и изгради някакво подобие на пазарна икономика, но сами може да видите от изключително добре подбраните материали в този блог, че това по никакъв начин не подпомогна руската наука и военни технологии. Стига се до парадоксални ситуации свободният пазар да позволява на руската армия да закупува много по-модерно, евтино и качествено оръжие от бившите си идеологически врагове.
Повече за научно-техническото разузнаване (държавната политика за кражба на технологии) и съдействието на специалните служби (за кражба) на СССР, може да прочетете в този материал.
След като загуби технологичната война, Русия самоуверено се провъзгласи за енергийна и суровинна свърхдържава и в интерес на истината почти цяло десетилетие това бе много близо до истината. Натрупаните колосални капитали обаче не отидоха за модернизация на индустрията, научни изследвания и стратегически инвестиции в образованието, а се концентрираха в олигархични политико-мафиотски кръгове.
Същия корупционно-олигархичен модел се приложи и в България, като енергийната мощ на Русия не позволи на страната ни да изгради реална икономика и да избере национално-отговорно, а не поредица от марионетни правителства.
Енергийната империя обаче се срива и то благодарение на технологиите, защото колосалния научен потенциал на САЩ намери отговор на руския енергиен монопол, като откри евтини методи за добив на шистов газ, който има в големи количества почти във всяка европейска държава (включително и в България). Все по-достъпни стават и възобновяемите източници на енергия, които дават възможност на всяко домакинство в развита държава почти изцяло да задоволява енергийните си потребности.
Очертават се мрачни години за Русия и все още верният и сателит, България – две технологично, политически и морално изостанали държави без никакви перспективи за промяна.

Изводи.
1. Учете децата си от малки на чужди езици (не руски) и боравене с компютър и информационни технологии. Изпратете ги на обучение в чужбина след като пораснат. Нека децата ви живеят като пълноценни и щастливи хора, не искайте от тях да провалят живота си в една безперспективна и изостанала държава. Колкото повече са тези младежи в чужбина, толкова по-голям е шансът те да се обединят и да променят към по-добро страната ни. Без тези млади хора корупцията и некадърността в политиката ще угаснат като огън без кислород, защото няма да има от кой да се краде и кой да се рекетира. С тези завърнали се образовани и обществено зрели младежи, посредствеността и безнадеждността ще останат в миналото.

2. Обобщени факти (благодаря за коментарите под статията), може да видите в тази в това сериозно изследване за научно-техническото ни разузнаване и кражбата на чужди технологии.

3. Предлаганата от нас компютърна техника втора употреба е значително по-модерна от последните компютърни достижения на българо-руската наука (с две до четири петилетки). Неслучайно "агенти" от БАН пазаруват от нас Pentium III базирани системи, за да могат на тяхна база да реализират "модерни" постижения в микропроцесорната техника и до 2020-та година да преминат 1Ghz тактова честота за процесор.

11 коментара:

Camilo Cienfoegos каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Влади Петров - dostavki.de каза...

Чудесен материал- въпреки песимизма направи петъка ми внесе оптимизъм

karganang каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
кен каза...

Изтрих глупостите на комунисти и нео-комунисти!
Който иска да развива тезисите си за величието на един престъпен режим и крадлива наука първо чете това:
http://www.extremecentrepoint.com/?p=335
После си пише имената и тогава му се одобрява коментара.
На който не му изнася - да си прави свой блог, възхваляващ комунизма.
Уверявам ви, че ще бъде "оперативно интересен" за МВР.
Тук място за криминални възгледи няма!

sluchaen каза...

""Изтрих глупостите на комунисти и нео-комунисти!
Който иска да развива тезисите си за величието на един престъпен режим и крадлива наука първо чете това:
http://www.extremecentrepoint.com/?p=335
После си пише имената и тогава му се одобрява коментара.
На който не му изнася - да си прави свой блог, възхваляващ комунизма.
Уверявам ви, че ще бъде "оперативно интересен" за МВР.
Тук място за криминални възгледи няма! ""

Този стил сам по себе си е толкова комунистически......
И как така има само един коментар оцелял.....
Боже, комунизмът се предавал по кръвен път.....
Я сега да видим колко ще оцелее моят коментар....
Най-тъжното е, че аз ненавиждам комунизма, но не бих подкрепил Вашия начин за отричането му...

Бъдете здрави!

sluchaen каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
кен каза...

Правилата за публикуване в този блог:
http://www.retropcmania.com/p/blog-page_30.html

Ако смятате, че сме прекалено деспотични или некоректни, може да публикувате ваши мнения за нас в публичните теми към форумите с коментари за нашата дейност.
Ако желате дискусия по теми извън публикациите тук, а не просто показност, може да се свържете с нас на публичните контакти в сайта ни.

Unknown каза...

Късно се включвам за да видя изтритите коментари, но се сещам какво биха могли да кажат.
Ако все още има хора, които се съмняват на какво се основават т. нар. "успехи на соц. България в електрониката и изчислителната техника" (на изобретателност и упорит научен труд или на кражби и копиране на готови продукти) могат да погледнат и това изследване:
http://www.capital.bg/blogove/dosieta/durjavna_sigurnost/2010/08/29/952929_durjavna_sigurnost_chast_21_nauchno-tehnicheskoto/

Анонимен каза...

Дано Бог прости на духовно бедното "човече",достойно за съжаление, което е написало тези хамериканизирана и антибългарска статийка, наподобяваща обзор на научно-техническия прогрес в миналото. Призив за бягство от родината... Слабите никъде не успяват! Успеха е в се съдържа в душата на човека, а не в мястото на пребиваване! Бъди жив и здрав и дано някога израстнеш духовно.

Анонимен каза...

Коледа не е подходящо време за богохулство от малоумни тъпанари като писалият по-горе. Статията е доста стара, но е много по-актуална през тази най-бедна за България година. Да, БАН трябва да бъде закрит, предвид необходимостта от икономии в бюджета и вместо да издържаме един търтей академик, с тези пари могат да живеят нормално 10 пенсионери, които през живота си са направили за обществото ни много повече.

Свободен каза...

Поздравления за статията. Изключителна е. Някои от нещата ги знаех - като случая с руската модификация на германския автомат, също и за мегаломанските пропагандни трикове на СССР и родния комунистически русофилски елит; случая с "величието" на родната техника - "Правец" и др. подобни. А Анонимния нещастник с пълна с черевни изпражнения тиква, дето критикува статията и иска да се закрие БАН, заради това, че върха му е окупиран от (пост) червендалести академици, подхвърлящи трохи на останалото множество твърде сериозни учени е достойна за презрение. Сичката ви комунистическа работа е такава - да хулите доброто на България и да възхвалявате нешествениците от север, дето ни потопиха в руско-комунистическия СПИН, от който в момента нацията умира.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни