Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad T43p - ревю на най-добрият модел на IBM

ThinkPad T43p е топ-модела на легендарния IBM. Исторически погледнато, последният IBM ThinkPad е моделът T60, който е проектиран от инженерите на американската компания, но е произведен в китайският Lenovo.
ThinkPad T43 е проектиран и произведен изцяло от IBM и то в същите заводи “Lenovo”, които до 2006-та година са собственост на американската компания.
Това може да се види от следните примери:
Означение на IBM ThinkPad T43p
Означение на IBM/Lenovo T60
Логото, с което стартират ThinkPad T60 и IBM ThinkPad T43p
IBM Thinkpad T43 многократно е описван и сравняван в наши статии, най-подробна от които е:
IBM Thinkpad T43 - "последният мохикан" на IBM. Обобщено можем да споменем, че Thinkpad T43 е модел, реализиран според най-добрите традиции на IBM ThinkPad T-series – качество на корпуса, здравина, надеждност и ергономика без аналог сред останалите производители, както и върхови за времето си технологии (които години по-късно се появяват и при останалите производители).
В предишни наши ревюта и тестове бяха описани два основни проблема на модела IBM ThinkPad T43:
- значително по-високо топло-отделяне от предходните модели (ThinkPad T40/41/42). Това всъщност е проблем на всички Centrino лаптопи с по-новата FSB 533Mhz и то “проблем” само в сравнение с по-старите Centrino с FSB 400Mhz. Много от производителите (включително и IBM) в първите си модели запазиха корпуса и охладителната система на предходните си модели, без да се вземе предвид “по-горещия нрав на новата платформа”;
- в ThinkPad T43 свободата на потребителя за ъпгрейт на хард-диск и безжична мрежова карта са ограничени на BIOS ниво. Докато за твърдия диск проблема бе лесно разрешим с поставянето на първата версия на BIOS, то смяната на безжичната мрежова карта с такава извън фиксираните в BIOS е почти неразрешим проблем.
Моделът IBM ThinkPad T43p, както се полага на топ-модел е лишен от “детските болести” на първите серии IBM ThinkPad T43 и както виждате от снимките по-долу е снабден с изключително сериозна охладителна система, справяща се ефективно и безшумно с най-мощният Intel Pentium M процесор, работещ на впечатляващите 2.13GHz.
Въпреки, че са снабдили върховият си модел с най-мощният за времето си процесор, IBM поставят на първо място надеждността пред излишната производителност като снабдяват модела с видеокарта ATI FireGL V3200, вместо с върховите по-това време ATI FireGL V5000 или Nvidia Quadro FX Go1400. По този начин ThinkPad T43p запазва компактните си размери и елегантен дизайн, вместо да “мутира” до размерите на DELL Precision M70 например (за който може да прочетете подробно в тази наша статия).
Безспорно IBM ThinkPad T43p е изключителен като производителност, конструкция и ергономика лаптоп (по-скоро графична станция), но уникалността на модела в най-голяма степен се дължи на фантастичният IPS дисплей с висока резолюция (1600х1200). Не ни е известен лаптоп, освен по-стари IBM ThinkPad Т4хp-series модели, които могат да конкурират Т43p като цвят, контраст, ъгли на видимост и детайлност на изображението. Дори професионални настолни монитори не могат да покажат толкова качествен и детайлен образ.
Сами виждате от снимките, че IBM Thinkpad T43p няма конкуренция като качество на екрана.
Производителността на IBM ThinkPad T43p ще онагледим чрез сравнение с тази на ThinkPad T43, Thinkpad T42p, Thinkpad T60 и DELL Precision M70. Ще ви пестим ненужните коментари - графиките са достатъчно информативни.
3DMark 2001, 2003, 2005, 2006
Aquamark
SPECViewPerf 8.1
Cinebench
Everest
PCMark 2002
Science Mark 2.0
Fritz Chess Benchmark
Super Pi

От този клип може да добиете частична представа за огромната разлика между S-IPS дисплея на Thinkpad T43p и TN+Film екрана на DELL Latitude D520 (който като година на производство е по-нов от T43p).

Заключение. IBM ThinkPad T43p е топ-модела на IBM за всички времена, който е достоен завършек на над 10-годишната тотална доминация на серията ThinkPad. Модел с отличен дизайн,ненадмината  ергономика, космически материали (в буквалния смисъл), отлично охлаждане, мощен хардуер и феноменален IPS дисплей с висока резолюция.
Технологиите са преходни, но качеството е вечно... с това най-добре може да характеризираме модела Thinkpad T43p.

Ако търсите най-качествените модели, произвеждани някога, може да посетите ценовата ни листа.

1 коментар:

Detelin Ivanov каза...

Здравейте,

Благодаря Ви за авторските, информативни, компетентно написани статии!

Споменатите от Вас проблеми - "в ThinkPad T43 свободата на потребителя за ъпгрейт на хард-диск и безжична мрежова карта са ограничени на BIOS ниво. Докато за твърдия диск проблема бе лесно разрешим с поставянето на първата версия на BIOS, то смяната на безжичната мрежова карта с такава извън фиксираните в BIOS е почти неразрешим проблем" - биха могли да бъдат разрешени с поставянето на неофициален, модифициран BIOS, в който са премахнати Errors 1802 & 2010:

http://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_non-ThinkPad_hard_disks

Поздрави,

Детелин

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни