Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM Intellistation M Pro - Core2Quad и Quadro FX1500

След идеологическите страсти, предизвикани от предната публикация, ще направим едно ревю на американската “капиталистическа” работна станция IBM Intellistation M Pro (Type: 9229).
IBM е безспорен лидер като качество и иновации и еталон за световната компютърна индустрия. Технологичното лидерство на компанията дълги години бе недостижимо, затова някои предпочитаха да крадат технологиите на IBM (СССР, Китай и
НРБ), други купуваха технологичните лицензи (японски и американски компании).
След като доведе производството на лаптопи (Thinkpad) и настолни компютри (Thinkcentre) до технологично и естетично съвършенство, IBM взе стратегическо решение да се откаже от производство на скъпа техника на един пренаситен пазар, в който цената има превес над качеството.
Насочвайки сили единствено към научно-развойната дейност и производството на свърх-технологични решения, IBM още повече укрепи позициите си на главен фактор за развитието на компютърните технологии. Дори и най-големият производител на хардуер, не може да задържи пазарните си позиции без иновативното партньорство с IBM.
Ярки примери за технологичната зависимост на компютърната индустрия от IBM са технологията Silicon on insulator (SOI), на която се базира цялата съвременна индустрия, както и процесорите за конзолите Sony PlayStation 3 (Cell), Nindendo Wii (Broadway), Xbox 360 (Xenon).
IBM все пак запазва и някои производства на хардуер, в които е едноличен лидер:
- суперкомпютърите Deep Blue, Deep Gene и др.
- сървъри от hi-and клас
- мейнфрейм компютри
- системи за съхранение на данни.
IBM има фундаментални научни открития, за които служителите на компанията получават рекорден за частна организация брой  Нобелови награди.
До Януари 2009-та година IBM произвежда и едни от най-качествените работни станции – серията IBM Intellistation, един от последните представители на която ще представим в тази статия.
Дизайнът на кутията е известен от Thinkcentre серията и от времето на Pentium 4. Въпреки наличието на мощен хардуер и сериозните възможности за ъпгрейт, корпусът е съизмерим с този на стандарна настолна машина.
Тестваната модификация се базира на платформа Intel Glenwood – DG i975X, особеност на която са двата PCI-E слота и поддръжката на ATI Crossfire. В тестовете IBM Intellistation M Pro участва с два процесора: Intel Core2Duo E6600 и Intel Core2Quad Q6600. Видеокартите са официалната за конфигурацията професионална графична платка Nvidia Quadro FX1500 и “игровата” Nvidia GeForce 9600GT.
Най-сериозен конкурент откъм процесорна мощ е друг качествен продукт на “синият гигант”, сървърът IBM eServer 326m, работещ с два високочестотни AMD Opteron процесора. Другите конкуренти са със значително по-скромни процесори, но не по-слаби видеокарти като ATI radeon HD4830 и ATI Radeon HD5570.
Чудесно представяне на IBM M Pro с NVidia GeForce 9600GT, като резултатите между конфигурацията с Q6600 и E6600 са пренебрежимо малки.
В професионалната тест SPECViewPerf, NVidia Quadro FX1500 се справя отлично и показва недостижими за останалите участници резултати.
Четириядреният Intel Core2Quad Q6600 показва недостижими за останалите участници резултати.
Отново четириядреният процесор в IBM Intellistation M Pro е безспорен победител.
И Everest оценява Q6600 значително по-високо от двуядрени и HT процесори.
Тестът Sciense Mark е равнодушен към ядрана над две на брой и изненадващо с минимална преднина победител е IBM сървърът с два процесора AMD Opteron.
Super Pi харесва Intel процесорите и високата честота, което се вижда от резултатите по-горе.

Качествените работни станции, компютри, монитори и лаптопи на IBM може да откриете в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни