Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Анализ на пазара на компютърна техника през първата половина на 2010г.

Преди да направя опит за анализ на пазара на компютърна техника в България, ще споделя някои общи впечатления от икономиката в страната.
Безспорно българската икономика през 2010г. е в значително по-слаба форма от периода 2005-2008г. Това не е следствие от финансовата криза, покосила развитите световни икономики, защото българската икономика нито е развита, нито се подчинява на прозрачни пазарни механизми. Това е сива, клоняща към черно икономика, “управлявана” на “червено” от бившата червена номенклатура. Управлението е в кавички, защото е по-скоро шуро-баджанашка импровизация и посредствен опит за имитация на модерни икономически отношения. Докато западните икономики “изгърмяха” заради алчните си банкови системи и спекулативно надценените имоти, българската икономика се крепи единствено на монополния държавен рекет – данъци, наеми, глоби, удръжки, архаичен публичен сектор, спекулативен пазар, липса на регулация на предлагането на ниско-качествени стоки на аналогични цени с тези на качествения европейски пазар, фантастични печалби на енерго- и топло-разпределителните монополисти, и като цяло непрозрачно разходване на бюджетните средства. Почти всички по-големи предприятия в България съществуват не поради пазарни принципи, а на база политическа протекция. “Богатите” години на България (2005 – 2008г.) бяха в следствие на огромния приток на пари от работниците в чужбина, които често издържаха с американската или западно-европейската си заплата над едно семейство. Силен тласък на икономиката ни даде и изпирането на нечистите пари – източените чрез фалшивите фалити на банките през 1997 г. и запазените канали от времето на комунизма за трансфер на синтетични “медикаменти” и износ на плът. Тези пари излязоха на светло чрез строителство на жилищни комплекси, хотели, МОЛ-ове, бизнес-паркове, търговски вериги. Масовото строителство на какво ли не и къде ли не, създадоха впечатление за цветуща икономика и всички бяха щастливи от високите надници и почти 100%-вата трудова заетост на населението. За три години българската икономика повтори безумието на 45-годишният комунизъм – фалшива икономика без бъдещи перспективи, бълваща ниско-качествен продукт, лошо управление и живеещ ден за ден народ. Българският гражданин, работник и данъкоплатец е като Сизиф от древно-гръцката митология, защото с тежък труд и нечовешки лишения години наред събира пари за жилище, кола и като цяло по-добър живот. И тъкмо стигайки края на своята тежка задача, се случва икономически срив, плодовете на труда му отнети и всичко започва отначало… до следващия срив.
Западните икономики пренастроиха алчните си банкови системи, а силната им и качествена индустрия бавно, но уверено се съвзема от стреса на намалялото търсене. Кризата в развитите индустриални държави, ограничи раздутите им трудови пазари, което “нокаутира” икономиките на страни като България, разчитащи на почти 30% валутни постъпления от емигрантски труд.
Има ли възможности за българската икономика за растеж поне до нивата на 2006-та година или отново ни предстоят тежки и гладни месеци на ново ограбване на народа и “национализиране” на събраните капитали от дюшеците за стартиране на нов самоубийствен цикъл на абсурдната ни икономика? Единствения оптимизъм за нашата слаба икономика идва от за първи път западно-европейско ориентираният курс на българското правителство.
Как тази тежка ситуация се отрази на пазара на компютърна техника в България?
Месец Януари традиционно бе силен за пазара на компютърна техника – много хора бяха заделили средства за обновяване на техниката си или за нови придобивки. Нивата на продажби бяха малко по-слаби от тези през м. Януари 2009г. Търсенето на лаптопи и настолни компютри бе почти на стандартните за цялата 2009г. нива, но търсенето на професионални LCD монитори отбеляза над 100% ръст спрямо предходни месеци.
Февруари също бе много активен пазарен период. Търсенето на качествени бизнес лаптопи на нива 350-450лв. дори надхвърли предлагането. Пазарът на настолни компютри почти бе сведен на нула. Силният пазарен месец Февруари го отдавам на оптимизма на населението за излизане от кризата, в следствие на шумно разгласените акции на правителството за борба с корупцията и престъпността.
Политическото раздвижване, с нулева ефективност и необявената, но нарастваща лавинообразно безработица през месец Март, отложиха закупуването на компютърна техника за по-добри времена. Търсенето бе ориентирано почти изцяло към настолни компютри от до 220лв. Купувачите бяха основно юридически лица, докато физическите лица явно имаха по-належащи разходи – ток, парно, данъци, храна и лекарства.
Месец Април ни изненада с голямото търсене на сравнително скъпи бизнес лаптопи с Core2Duo процесори. Това го отдаваме на отлива на недоволни потребители от лъскави нови лаптопи от нисък клас в полза на качествен бизнес лаптоп втора употреба или ремаркетирани с отлични параметри и несравнимо по-добра надеждност. Явно българският потребител в период на криза избира качеството пред показността. Месец Април бе и месец на търсенето на професионални монитори над 20 инча, което също показва по-голямата зрялост на купувачите.
Затоплянето на времето и спадането на сметките на ток и вода в началото на месец Май доведоха до рекордно търсене на компютърна техника. Трябва да отбележим, че вносителите на компютърна техника втора употреба доставиха отличен асортимент от лаптопи с Core2Duo процесори и дори международна гаранция до 2011г., актуални модели настолни двуядрени компютри, монитори с S-IPS, S-PVA дисплеи. Втората половина на месец Май сведе търсенето на компютърна техника до нулеви равнища, което кореспондира с рязко влошилата се в страната обстановка, дължаща се на политически спекулации и още по-явна безработица. Но в края на месец Май се забеляза една много позитивна тенденция – след почти 3 месеца затишие, големите и малки градове извън София започнаха да се съвземат от безизходицата, показател за което са многобройните поръчки чрез куриери, и то на сравнително скъпа техника като двуядрени лаптопи, мощни работни станции и по-големи от 19 инча монитори.
Месец Юни е месецът, в който изчакващият купувач започва да разбира, че доларът най-вероятно ще става все по-скъп и няма за кога да се отлага закупуването на компютърна техника. Намалелите обеми на продажби, доведоха и до струващо се нелогично за крайният потребител повишаване на цените на видеокартите. DDR2 паметта спекулативно качи стойността си до рекордни нива за да принуди купувачите да сменят техниката си с DDR3 платформи. Всичко това доведе до изненадващо бърза разпродажба на по-скъпите ни компютърни системи с многоядрени процесори, голям обем памет и мощни видеокарти, чиито ниски цени бяха следствие от наличие на складови наличности от времената на “евтиния” долар и много по-достъпната памет.
В близко бъдеще очакваме марковите компютърни системи да стават все по-популярни сред българският купувач, защото освен по-високото си качество, предлагат и доста добри параметри (Pentium Dual Core, Core2Duo, Athlon X2, DDR2, PCI-E). Излизащите от кризата западни пазари масово обновяват техниката си, което освобождава на пазарите втора употреба производителни двуядрени и четириядрени компютри на много изгодни цени.
Интересна тенденция при закупуването на техника втора употреба е стремежът на фирми и крайни клиенти за наличие на лицензирана операционна система, предвид приобщаването на България към зоната на легалния софтуер, което е съпроводено с неизбежните проверки и глоби. Марковата техника втора употреба дава най-евтина възможност (45 - 60лв.) за притежаване на лицензирана операционна система, чрез официалната програма Microsoft Registered Refurbisher. Очаквайте скоро статията ни за Windows XP Pro for Refurbished PCs, който ще предоставяме като регистриран участник в програмата на Microsoft.

1 коментар:

Bruce Wayne каза...

кризата в българския имотен пазар тепърва предстои :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни