Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Краш тест на професионални монитори втора употреба

Петната по матрицата на LCD монитор са сред най-разпространените дефекти по повърхността на течно-кристалния панел.
Това обикновено са по-тъмни области на екрана, които се виждат най-добре на бял или сив фон. Също така съществуват и светли петна, които се срещат по-рядко. На снимката по-долу се вижда тъмно петно на бял фон (мониторът е NEC 1970NX):
Петната се срещат, както при настолни монитори, така и при лаптопи. При лаптопите обикновено те съвпадат със зоните на контакт на дисплея в затворено състояние с трак-поинта, бутоните на тачпада или някои бутони, което ни навежда на мисълта, че петната се появяват в следствие на механично въздействие върху LCD матрицата.
Въпреки, че петна по течно-кристалния дисплей се наблюдават основно при монитори и лаптопи втора употреба, такива проблеми масово се срещат и при нова техника, за което свидетелстват многобройните отзиви в интернет ресурсите. Монитор или лаптоп втора ръка, който има видими петна се обозначава от вносителите и търговците на такава техника като "B status" и се продава на по-ниска цена от техника без този проблем.
Говорим за петната в множествено число, но в повечето случаи проблемен дисплей има единствено петно, което обикновено даже не се забелязва от купувача и съобщаването за наличието на подобен проблем зависи изцяло от коректността на търговеца.
Наличието на едно или няколко петна по дисплея на настолен монитор или лаптоп е по-скоро козметичен, отколкото функционален дефект, защото наличието им по никакъв начин не влияе на работата на дисплея и не води до други дефекти. Тази статия например се изготвя и редактира на професионален монитор HP 2035 (S-IPS) с едва забележимо петно.
Опитът ни с тестването и продажбата на настолни LCD монитори и лаптопи показва, че петната са присъщи основно на техника от среден или нисък клас, докато при професионалните монитори наличието на петна е голяма рядкост. От съществено значение за "защитеността" на дисплея срещу поява на петна е покритието на екрана.
Една от най-разпространените теории е, че те се получават при удар или дори при по-силен натиск до повърхността на LCD екрана.
Опитахме се да предизвикаме появата на петна чрез удар и изпускане при професионалните монитори NEC 1970NX (S-IPS) и DELL 1704fp (S-PVA). Въпреки увереността ни в здравината и качеството участващите в нашия краш тест монитори, сме подбрали монитори втора употреба, които не са предназначени за продажба. NEC 1970NX е бракувана бройка, поради типичния за модела проблем в електрониката (след час до два работа се появява зелена ивица на екрана). DELL 1704fp е монитор, който има не само петна по дисплея, но и драскотини.

Както виждате от трите последователни силни удара, DELL 1704fp е много "корав" модел, агресията срещу който може да предизвика по-скоро нараняване на собственика на монитора, отколкото появата на дефект върху дисплея.
Често срещана ситуация при експлоатация на монитор е падането от височина върху твърда повърхност, в следствие на спъване в захранващ или интерфейсен кабел. Подобна ситуация по никакъв начин не се отрази върху работоспособността на монитора.

Изводи. Петна върху матрицата на LCD монитор от висок клас не могат да се получат в следствие на силен удар или падане от височина. В следваща наша статия ще проверим теорията за поява на петна при лошо транспортиране и дълготраен натиск върху повърхността на дисплея.

Внимание! Не препоръчваме на читателите на статията да изпробват мониторите си по този начин. DELL 1704fp и NEC 1970NX са изключително здрави като конструкция модели (метална рамка около LCD панела и масивен корпус от качествена пластмаса), които освен това имат и плътен, неподатлив на деформации защитен слой на дисплея. Монитори с подобен здрав корпус и защита на дисплея  са рядкост, особено през последните две години на масово поевтиняване на техниката за сметка на материали и качество. Вероятността да притежавате толкова здрав и качествен монитор е много малка, освен ако не сте го закупили втора употреба или пък сте човек с много добри финансови възможности.

3 коментара:

Unknown каза...

Много интересна статия :)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...

[color=red][size=13]Много интересно само така[/color][/size]

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни