Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Latitude D830 - стил и комфорт

DELL Latitude D830 е качествен лаптоп за корпоративни клиенти, който е продължение на утвърденият модел Latitude D820. Стилният дизайн и здравият магнезиев корпус са непроменени от предходният модел. Използва се по-нова платформа - Intel Crestline GM965, процесорите са главно Core 2 Duo. След удара по престижа на DELL, причинен от масово дефектиращите
NVidia видео-ядра, DELL Latitude D830 в ущърб на видео-производителността залага на максималната надежност и се доверява на вграденото графично ядро Intel GMA X3100. Ще видим от тестовете по-долу, доколко новото графично ядро на Intel е по-добро от "ветерана" GMA950, по-старият GMA900 и често проблемната графична система NVidia Quadro NVS110M.
Ще сравним DELL Latitude D830 с по-стари модели като Latitude D820 с Quadro NVS110М, с много популярният бизнес-модел Latitude D620, с икономичният мини-лаптоп Latitude D420, какво и със "стареца" Latitude D610.
Преди да започнем анализа на производителността, искаме за пореден път да обърнем внимание на много удачният корпус на Latitude серията. За разлика от евтините и излъчващи фалшив лукс корпуси на Inspiron серията, DELL D830 има много стилен и солиден корпус, изграден от композитни материали, магнезий и алуминий. Охладителната система е ефективна и безшумна, за разлика от тази на някои тествани от нас XPS модели.
 
Традиционно за компанията се използват батерии с голям капацитет (над 3 часа автономна работа) и рекорден брой цикли зареждане-разреждане без значително отслабване на капацитета. За разлика от потребителските серии (Inspiron, Vostro), чиито батерии след година работа имат капацитет под един час, бизнес-моделите Latitude запазват капацитета на батериите си над 3 години. Тези твърдения се потвърджават от опита ни с Latitude D520/620/820 (втора употреба), ползвани модели, произведени преди четири години, чиито батерии често издържат над 3 часа автономна работа. Дори и участващия в днешният тест DELL Latitude D610, без проблем може да работи от батерия поне два часа и половина.
Не можем да кажем, че сме впечатлени от дисплея на DELL Latitude D830 със стандарна резолюция от 1280 х 800 пиксела. Няма и как да сме впечатлени, след като пред нас са били лаптопи като Thinkpad T42p, Trinkpad R50p, Thinkpad R50 (с 24-битови IPS дисплеи и висока резолюция) и мобилните графични станции DELL Precision M70, HP Compaq nw9440/8440/8240 (професионални модели с огромна резолюция). Сравнен със стандарни лаптопи без графични претенции, дисплеят на DELL Latitude D830 се откроява с голям запас от яркост, достатъчен контраст, добро поведение при силна слънчева светлина и широк хоризонтален ъгъл на видимост.
PCMark 2005 не показва предимство на Core2Duo пред Core Duo, но това не е изненада предвид провеждането на тестовете под 32-бива операционна система.
Въпреки по-ниската си честота T7100 има предимство пред Т2500. Интересно, че сравнително ниско-честотният Pentium M (DELL D610) с лекота изпреварва по бързодействие двуядреният U2500 (DELL D420).
DELL Latitude D830 е бизнес модел, често използван за инженерни и научни изчисления, затова резултатите от Science Mark са особено полезни за сравнение на производителността. Убедителна победа на Core 2 Duo T7100 над процесорите от по-нисък клас.
"Шахматният" Fritz Chess Benchmark показва над 5 пъти по-добро бързодействие на T7100 и T2500 от еталонният Pentium III 1000Mhz.
В Everest на пръв поглед силите са изравнени между T7100 и T2500, но при CPU PhotoWorxx, FPU Julia, FPU Mandel разликата между Core 2 Duo и Core Duo е внушителна.
NVidia Quadro NVS110M дава значително предимство на DELL Latitude D820 в Cinebench (OpenGL), но при рендериране Т7100 е с малко по-добър от Т2500.
Без никаква изненада в професионалният SPECViewPerf, Quadro видеокартата има огромно предимство над вградените графични ядра. GMA X3100 с нищо не ни убеждава, че е по-добра от GMA950. Предвид конкурентите си, DELL Latitude D610 с GMA900 се представя повече от добре.
Поредният OpenGL тест - "подводният свят" на на AQUAMARK, ни показва оргомно предимство на Quadro видеокартата и видим напредък на GMA X3100 спрямо GMA950.
Бизнес лаптоп и игри - защо не? Достойно представяне на DELL Latitude D610. Озадачаващи резултати между GMA X3100, Quadro NVS110M и GMA 950, дължащи се на слабото представяне на X3100 в 3DMark 2001 (по-слаби резултати от DELL D610) и изненадващата внушителна победа на X3100 над NVS110M в 3DMark 2006.

Заключение. DELL Latitude D830 е стилен и производителен лаптоп с качествен корпус, добри параметри, достатъчна автономност и богата фукционалност. Балансът между дизайн, надеждност и себестойност на DELL Latitude нямат аналог сред останалите производители. При значително по-висока цена и различна пазарна сегментация, аналогично качество предлага Mobile Workstation серията на HP. Серията Tecra на Toshiba предлага качествени модели на не много по-високи цени от DELL Latitude, но като че ли японското разбирания за дизайн и ергономика са абстрактни на европееца.

Ценовата ни листа за лаптопи, може да ви ориентира за наличност и актуална стойност на бизнес лаптопите, описани в тази статия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни