Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Нетбук HP 2140 - баланс между дизайн и производителност

В предишна наша статия тествахме нетбука HP 2133 (процесор и видеокарта VIA), в която изразихме възмущение от ниската производителност, но също така се възхитихме на красивия метален корпус, ергономичната клавиатура и качествения
дисплей.
В настоящата статия ще разгледаме модела HP 2140, който се явява "близнак" на HP 2133 като корпус. Същественото отличие на модела 2140 спрямо 2133 е INTEL базираната платформа (INTEL ATOM N270 и INTEL GMA950).
В теста участва и неттоп с двуядрен ATOM 330 HT, защото в най-скоро време предстои появата на двуядрени нетбуци, които ще притежават аналогичен процесор и вероятно сходна производителност. С това искаме да покажем на потребителите дали си струва да изчакат появата на пазара на новите двуядрени нетбуци и доколко вероятно по-високата им цена ще бъде оправдана.
Също така за сравнение показваме и резултати от мини-лаптопа DELL Latitude D420, който също както HP 2140 е базиран на Intel Calistoga платформа с вградена видеокарта Intel GMA950. За разлика от нетбука с икономичният ATOM N270, DELL D420 разполага с "пълноценен" процесор - Intel Core Duo ULV U2500 (1200Mhz, 2MB).
За проверка на коректността на резултатите, в теста включваме и напълно аналогичен на HP 2140 като хардуер нетбук - DELL Mini 1011.
Чрез по-стария PCMark 2002 се опитваме да покажем коректни за едноядрени процесори сравнения. Виждаме, че ATOM N270 има значително по-добър рейтинг от процесора на VIA. Двуядреният Atom 330 в този тест не показва никакво предимство над Atom N270. DELL D420, въпреки по-ниската работна честота на процесора си, демонстрира сериозно предимство над всички Atom процесори.
В по-новият и оптимизиран за многоядрени процесори PCMark 2005, ATOM 330 вече показва предимство пред едноядрените N270, но въпреки 4-те си логически ядра не може да се доближи до производителността на двуядрен бизнес-лаптоп като Latitude D420.
EVEREST показва доста неадекватни според нас резултати, които не отговарят на реалната производителност. От една страна ATOM 330 показва по-добри резултати от Core Duo U2500, докато ATOM N270 е сравнително близо в някои тестове до резултатите на DELL D520. Неслучайно EVEREST тестовете са в основата на рекламните материали за производителността на нетбуците и неттопите.
"Шахматният" тест показва над три пъти по-добра производителност на ATOM 330 и U2500 над еталонния Pentium III 1000Mhz.
В Super Pi АТОМ процесорите, независимо от броя на ядрата си са далеч по-бавни дори от ниско-волтов Intel Core Duo. Интересно, че едноядреният ATOM N270 е малко по-бърз от двуядреният ATOM 330. Изумителен е резултатът на VIA C-7 - това е рекорд за най-бавно преминаване на Super Pi.
Ако имате желание да ползвате нетбук за научни изчисления и симулации, двуядренният ATOM няма да ви даде предимство пред N270. Въпреки честотата си едва от 1200Mhz, Core Duo отново с лекота се справя с "икономичните" процесори.
В Cinebench отново повечето ядра не помагат с нищо на Intel ATOM да подобри резултата си, който е значително по-добър от този на VIA C-7, но изостава внушително от този на Intel Core Duo U2500.
Показваме тези слаби резултати единствено за да демонстрираме, колко непригодна за тримерно моделиране е вградената видеокарта. Въпреки това Intel GMA950 показва почти двойно по-висока производителност в комбинация с Core Duo, спрямо тази с Intel ATOM.
GMA950 може да не блести с производителност, но има пълноценна подръжка на DX9.0c и е в състояние да подкара голямо количество игри (разбира се не като Crysis, FEAR или Assassins Creed). Повечето физически и логически ядра явно спъват ATOM процесора в игри (както някога това се случваще с Pentium 4 с включен Hyper Threading).
Ако искате комфортно да играете игри, без да се притеснявате от малката клавиатура, може да използвате подобна на показаната поставка от Logitech.

Възможностите на модела в игри, може да видите в този наш видео-материал.
Заключение. При избора на нетбук, VIA C-7 не може да бъде алтернатива на Intel ATOM. Евентуалната поява на двуядрени нетбуци няма да доведе до осезаем ръст на производителността. Очакваме AMD в скоро време да представи конкурент на ATOM, който може и да не подобри сериозно производителността на нетбука, но със сигурност ще притежава значително по-мощна вградена графична карта. Intel, както и производителите на хардуер не позволяват на нетбук устройствата да доближат производителността си до тази на ноутбуците (лаптопите), което се вижда от значително по-добрите резултати на 12-инчовият DELL Latitude D420.  Дори нискочестотен Pentium M лаптоп е в състояние да осигури значително повече комфорт, бързина и изчислителна мощ от Intel ATOM базиран нетбук (това може да видите в по-стари наши публикации).

Ценовата ни листа може да ви ориентира финасово при избора на нетбук или лаптоп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни