Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

NVidia GeForce 9800GT на Pentium 4HT - струва ли си?

Ако пред вас стои дилемата: "Евтин компютър с нова мощна видеокарта или мощен компютър с карта от среден клас", то тази статия може да
ви бъде от полза при взимането на решение.
В този сравнителен тест ще използваме:
- NVidia GeForce 9800GT - най-изгодната видеокарта за игри в момента (нито новите GT240 на NVidia, нито ATI Radeon HD5570 могат да се сравнят с 9800GT като производителност при еднаква цена);
- NVidia GeForce 8500GT - със своята DDR3 памет, тази видеокарта е добър представител на видеокарта от среден клас, с която могат да се подкарат почти всички съвременни игри (с ограничени ефекти и резолюция, разбира се);
- DELL Optiplex GX620 се използва като качествен и достъпен компютър, базиран на Pentium 4HT;
- DELL Precision 370 е достъпна професионална работна станция, предназначена за графична работа, с което е много подходяща за игрова система;
- Компютърна система, базирана на изключително добре представящия се в игри (дори и без клок) Intel Core Duo E6500. Конфигурацията не е маркова сглобка и няма присъщите на DELL машините качество и съвместимост на компонентите, но въпреки това демонстрира пред какъв избор е изправен масовия български потребител - маркова машина втора употреба или "жълта" нова система, сглобявана във фирма или в домашни условия.
3DMark показва огромно предимство на Dual Core E6500 в комбинация с GeForce 9800GT. Но картата от среден клас GeForce 8500GT DDR3 не може да се сравни с GeForce 9800GT с Pentium 4, дори и да работи с двуядрен процесор на 3.52GHz.
Aquamark е процесорно-зависим OpenGL графичен тест, където GeForce 9800GT може да разкрие потенциала си само при високочестотен многоядрен процесор.
Тук вече имаме голяма изненада! Въпреки като цяло по-високите "стълбове" на E6500, реално приложение като SolidWorks предпочита Pentium 4HT процесор. Имайте предвид все пак, че версията на 8.1 на теста не е от най-новите.
Въпреки, че Cinebench участва в много от тестовете за видеокарти, на графиката отлично се вижда, че значително по-слабата от 9800GT видеокарта 8500GT, показва по-високи резултати с клокнатия до 3.52GHz E6500.

Заключение. Изборът за игри на по-евтина конфигурация с производителна 256-битова видеокарта е значително по-добър от този, на скъпа конфигурация с видеокарта от среден клас. От друга страна добрата видеокарта се "спъва" от по-старият процесор, както се вижда в синтетичните тестове. Трябва обаче да имаме предвид, че реалнността понякога е различна (от синтетиката), както е тестовия модул в SpecViewPerf на SolidWorks.

В ценовата ни листа може да се запознаете и с финансовата страна на избора :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни