Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision M70 - първи впечатления от графична станция с Quadro FX1400

DELL Precison M70 е мобилна работна (графична) станция, която е най-добрият конкурент на тестваните по-рано HP Compaq nw8440 и nw8240.
"Сърцето" на мощната професионална машина е най-добрият до преди няколко години процесор (Pentium M 770, 2.13Ghz, 2MB). Високо-честотният Pentium M дори и в наши дни показва завидна производителност и с лекота изпреварва в реални и тестови приложения много от новите Pentium Dual Core, Celeron Dual Core и всички AMD мобилни процесори.
Precision M70 се базира на доказалата своята надеждност Intel Alviso i915PM платформа.
Работната станция на DELL е уникална със своята 256-битова видеокарта NVidia Quadro FX Go1400. Ядрото на видеокартата е NV41GML, което е аналогично на това в NVidia GeForce 6800. Параметрите на видеокартата са внушителни за OpenGL графични приложения, а подръжката на Shader Model 3.0 я прави подходяща за много от съвременните игри.
Видеокартата е монтирана на отделен слот, което предполага възможност за ъпгрейт (или даунгрейт, ако не ви трябва толкова производителна карта), както и лесна сервизна подръжка.
Лаптопите дефектират основно заради недостатъчно охлаждане, а основният дефектиращ компонент е видеокартата. Както виждате, при DELL Precision M70 видеокартата е много подобна на надеждните настолни платки. За разлика от почти всички мобилни компютри, мощната Quadro FX1400 на Precision M70 е снабдена с активен охладител и ефективен, масивен радиатор с термо-тръба.
Обърнете внимание на цялата охладителна система на DELL Precision M70 - тя обхваща всички отделящи топлина компоненти (процесор, видеокарта и чипсет). Надеждната работа се гарантира и от просторният корпус, в който има достатъчно място за циркулация на въздух. Определено такава сложна и скъпа конструкция не се използва при стандартните лаптопи.
За разлика от тънкия и елегантен корпус на HP Compaq Mobile Workstation, DELL Precision серията изглежда страховито - голям корпус, мощни охладители, много метални части под здравия пластмасов корпус, масивни метални панти, екранирани кабели.
Дизайнът на Precision M70 може да се определи по-скоро като солиден, без да бъде отблъскващ.
Приятно впечатление ни направи традиционното за настолните и мобилните Precision машини метално покритие с финна гравюра.
Работна станция от толкова висок клас, разбира се е снабдена с качествен дисплей с висока резолюция (1680х1050). Въпреки, че се отнасяме пренебрежително към TN+Film дисплеите на лаптопите, матрицата на Precision M70 ни порази с контрастна и сочна картина и изненадващо големи зрителни ъгли.
За да оборим подозренията, че подобна картина е присъща на повечето лаптопи, ще покажем няколко сравнения с известни лаптопи от висок клас.

Така изглежда дисплея на DELL Precision M70, сравнен с този на скъпия бизнес лаптоп Thinkpad T61.
Това бе сравнение с новият 15-инчов бизнес лаптоп DELL Latitude D830.
Повече от достойно представяне при сравнението с уникалният 1600х1200 S-IPS екран на IBM Thinkpad R50p. Единствено погледът отдолу издава, че пред нас е TN+Film дисплей.

След тези първи и изключително позитивни впечатления от DELL Precision M70, очаквайте продължение - тестови резултати и сравнение с други лаптопи и работни станции, поведение в игри, тест в SolidWorks.

Ако желаете да се сдобите с надежден и производителен лаптоп за тежки приложения, графичен дизайн и игри, може да посетите нашата ценова листа за лаптопи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни