Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL 1905fp - неостаряващата класика сред мониторите

DELL 1905fp бе първият LCD монитор, който се престраших някога да ползвам след няколко неприятни опита с нови, скъпи и уж качествени TN+Film монитори.
Причините за това тогава бяха несравнимо по-добрите цветове на PVA матрицата на Samsung, от всички изпробвани дотогава LCD монитори и по-контрастната и приятна картина от тази на  притежавания тогава CRT (LG Flatron).
За над година ползване монитора ми остави изключително приятни спомени с всичките съвременни тогава игри (невероятният CRYSIS бе преминат точно на DELL 1905fp), филми (включително и HD), многочасова офис работа и обработка на фотографии.
Причината да сменя DELL 1905fp в последствие бе единствено необходимостта от по-голяма работна площ, но не и от по-добра картина. Аналогията с приятната и щадяща очите картина на 1905fp е причината единият от работните ми монитори в момента да е много близкият като картина, но с по-голяма резолюция DELL 2007fp.
Две години след раздялата с моя любим DELL 1905fp, отново ми се отдава случай да работя с този невероятнен монитор, правейки този обзор. Преди три години вероятно съм нямал опит с LCD и затова един, различен от TN+Film монитор като 1905fp ми е направил страхотно впечатление. Интересно бе сега отново да срещна DELL 1905fp, след като имах възможност да работя с такива качествени, професионални монитори като NEC 2070NX, Philips 200P7ES, HP 2035, DELL 2007fp, DELL 2005fpw, Fujitsu Siemens P19-3, HP LP2465 и много други.
"Стара любов - ръжда не хваща" - отново бях впечатлен от изключително удачният и неподвластен на времето дизайн и здрава констукция. Носещата поставка с три степени на свобода е значително по-фунционална, удобна и солидна от новият "пачи крак" на DELL, не се срещат и поставки с толкова голям вертикален ход. Така липсващият ми при NEC и EIZO вграден в монитора USB 2.0 хъб, отново е в приятна близост.
Въпреки ползването на някои много качествени и съвременни LCD монитори, картината на DELL 1905fp отново ме впечатли с качественото си цветопредаване, наситен черен цвят, максимални ъгли на видимост и достатъчна динамика за игри и филми.
Сантименталните чувства към този монитор ще ми пречат да направя обективен тест, затова ви представям една богата фотогалерия на DELL 1905fp.
Впечатляващ дизайн, здрава конструкция и основа, станала еталон за много производители.
Невероятно естествена, мека и щадяща зрението картина. Истинските цветове на DELL 1905fp, хармонично го вписват в околната среда.
Невероятни ъгли на видимост! Изпробвайте това на домашният монитор, погледът отдолу е най-показателният тест, че пред вас е качествена 24-битова матрица. Стандартните, евтини, 16-битови TN+Film дисплеи инвертират картината при поглед отдолу.
Ето как изглежда DELL 1905fp, погледнат отдалеч - източник на контрастна картина и наситен цвят.
DELL 1905fp официално има закъснение на PVA матрицата от 20ms. Ако познавате методиките за отчитане на бързодействие на LCD или сте чели предишни наши статии за течно-кристалните дисплеи, знаете, че това са реални 20ms (b-w-b). Ако се използва методиката за отчитане на евтините монитори (G-t-G), то скоростта на DELL 1905fp вероятно ще е 8-12ms. За сравнение, новите S-IPS монитори имат b-w-b закъснение 16-20ms, малко по-бързи са S-PVA и P-MVA моделите.
Показваме ви една демонстрация на две не много натоварващи видеокартата, но доста динамични за монитора игри - Prince of Persia и Serious Sam HD - 2010:


Заключение. DELL 1905fp през 2010 г. все още демонстрира привлекателни контраст, бързодействие, цветопредаване и ъгли на видимост. Ако трябва да бъда честен, предпочитам DELL 1905fp за работа пред който и да било нов S-PVA монитор (високият им контраст "реже" очите, а разширените настройки на професионален EIZO не всеки може да си позволи).
DELL 1905fp е подходящ за многочасова работа (в продължение на месеци съм работил по 14 часа на ден на този модел), подходящ е за дизайн и фотография, филми и игри. Единственото, за което не е подходящ DELL 1905fp е за сравнителна демонстрация на нови TN+Film монитори - те ще бледнеят пред качественото изображение на PVA дисплея.

Ако искате да замените старият (или нов некачествен TN+Film) монитор с употребяван, но качествен монитор с 24-битов цвят, може да посетите нашата ценова листа за монитори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни