Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Работни станции HP Compaq nw8440 и nw8240 - елегантност, надеждност и мощна графика

Работните станции на HP Compaq се отличават с елегантен дизайн и компактни размери, които не са присъщи за машина с толкова мощен хардуер. Например конкурентните работни станции на DELL (Precision серия), сравнени с тънкият корпус на HP Compaq Mobile
Workstation, изглеждат неугледно и доста ретро.
В тази статия ще представим два 15,4" модела от Workstation серията на HP Compaq - двуядреният nw8440 и неговият Centrino предшественик - nw8240.

Мобилните работни станции на HP малко се различават като дизайн и габарити от един, превърнал се в съвременна класика модел - HP Compaq nc6220. Елегантният им корпус е подсилен с композитни материали и магнезиево шаси, което е традиционно за бизнес-лаптопите и графичните станции. Клавиатурата, джойстикът и тач-падът са изпълнени на много по-добро ниво (удобство и надежност) от евтините потребителски серии лаптопи, но по наша субективна оценка отстъпват като комфорт на тези, използвани в IBM Thinkpad (сериите до T60/X41) и в Toshiba Tecra/Portege.
В предишни статии сме споменавали за звука на HP Workstation, но предвид огромният брой преминали през наши тестове лаптопи след това, трябва отново да се повторим - толкова силна, плътна и "музикална" звукова система не сме срещали в други лаптопи. При това, звукът на HP Compaq Workstation не се рекламира с набиващи се на очи рекламни стикери като JBL, Harmon Kardon или Altec Lansing.
Двата тествани модела (nw8440 и nw8240) имат напълно идентични 15.4" дисплеи с висока резолюция (1680x1050). Картината е отлична за TN+Film технологията и е напълно подходяща за тримерно моделиране и дизайн, за които са предназначени работните станции. За разлика от някои слаби като контраст модели на HP, Workstation лаптопите имат отлични параметри. И двата модела са снабдени със сензор за осветление, който регулира параметрите на дисплея. Интересно е, че при nw8240 този сензор е включен под default и за да се изключи трябва да се инсталира драйвер, докато при по-новият модел nw8440 е изключен и се задейства след поставяне на драйвер.
HP Compaq nw8240 се базира на платформата Mobile Intel Alviso i915PM и процесора Intel Pentium M 760 (2.00GHz, Dothan, 2MB). По-новата платформа Mobile Intel Calistoga i945PM и Intel Core Duo T2500 (2.00GHz, 2MB) са в основата на HP Compaq nw8440.
Най-важен хардуерен компонент в една работна станция разбира се е графичната карта. HP Compaq nw8240 е снабден с доста сериозната дори и в наши дни ATI Mobility FireGL V5000 (128MB, 128-bit), докато nw8440 има на разположение по-новата ATI Mobility FireGL V5200 (256MB, 128-bit). Ако познавате Radeon серията на ATI, бихте могли да направите съпоставка на моделите чрез "игровите" аналози на FireGL - V5000 е професионалният аналог на Radeon X700, докато FireGL V5200 съответства на Radeon X1600. Като параметри видеокартите са много близки, а основната им разлика се състои в подръжката на Shader Model v3.0 (V5200) и само Shader Model v2.0 (V5000). Това, разбира се важно при игровите видеокарти, а при професионалните OpenGL приложения няма особено значение. Но защо пък, притежавайки толкова производителни видеокарти да не се порадваме на всички прелести на Crysis и други нови игри?
За да направим представянето на nw8240 и nw8440 по-информативно, включваме в тестовете следните модели:
- DELL Latitude D820 - двуядрен бизнес-лаптоп с аналогична на nw8440 конфигурация, но с видеокарта NVidia Quadro NVS110;
- IBM ThinkPad T42p - модел-легенда, базиран на Centrino платформа и FireGL T2;
- Toshiba Tecra S3 - представител на гейм-лаптопите от близкото минало, "въоръжен" с GeForce 6600 видеокарта.
Най-добра информативност за производителността на една графична станция ни дава SPECViewPerf, който тества машините в OpenGL и ни дава представа за производителността в професионалните приложения като SolidWorks, 3D Studio Max, Catia, Maya, Unigraphics. Професионалните графични станции на HP показват много добри резултати и голямо предимство над своите конкуренти.
В друг професионален тест най-добре се представя HP Compaq nw8440, докато nw8240 изненадващо е на нивото на Thinkpad T42p и доста под това на Toshiba Tecra S3.
HP nw8240 взима реванш в подводният OpenGL свят на Aquamark като изненадващо успява да победи с немалка преднина по-новият, двуядрен nw8440.
Двете графични станции на HP се представят много добре и в 3DMark, като конкуренция им прави единствено Toshiba Tecra S3. Значителното изоставяне в 3DMark 06 на nw8240 се дължи на това, че FireGL V5000 не поддържа PS 3.0, за разлика от FireGL V5200 и NVidia 6600.
Тестваната от PCMark2005 системна производителност разделя машините на две групи с близки резултати - двуядрените HP nw8440 и DELL Latitude D820 и групата на Pentium M лаптопите.
Резултатите от PCMark се повтарят и в Everest.
Най-бърз в Super Pi е HP nw8440, който явно е по-добре оптимизиран от напълно аналогичният като параметри DELL Latitude D820. Очаквано Pentium M процесорите показват резултати в зависимост от честотата на процесорите си.
Работните станции най-често се ползват по предназначение от професионалисти, затова Sciense Mark ни дава добра представа за изчислителните възможности на машините. Явно математическите изчисления не се впечатляват от графичните карти, затова резултатите дефинират две групи - по-производителните двуядрени лаптопи и малко по-бавните Pentium M системи.
Подобна картина се наблюдава и в "шахматното" сравнение с еталонният Pentium M 1.00Ghz, като разликата е по-голяма в полза на двуядрените лаптопи.

ГАЛЕРИЯ

Заключение. Като производителност и двете тествани графични станции са подходящи за професионални приложения - 3D Studio Max, Solid Works, Unigraphics, Catia, Maya. HP nw8440 е подходящ за повечето съвременни игри, докато nw8240 доста производителен, но е ограничен от липсата на PS 3.0. Нашият опит показва, че проблемите с надеждността на лаптопите е свързана най-вече с графичното ядро и за разлика от масово дефектиращите мощни мобилни карти на NVidia, тези на ATI са значително по-надеждни. Освен това дефекти при FireGL  и Quadro са крайно редки - от всички продадени лаптопи, сме имали само една дефектирала Quadro FX1500 (и то след експерименти с охладителните системи от клиент). 
HP nw8240 и nw8440 са толкова елегантни и леки, че освен за тежки професионални приложения, могат да се ползват и като представителен бизнес лаптоп.

Ако решите, че имате нижда от надежден и производителен лаптоп за професионална работа или игри, може да посетите нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни