Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Optiplex GX755 SFF срещу неттоп

В статията, където представихме неттопа като компактна компютърна система, споменахме, че негов конкурент като размери може да бъде само марков микро-компютър.
В тази статия ще сравним неттопа с компактния DELL
Optiplex GX755 SFF (Small Form Factor).
Позволяваме си да сравним неттопа точно с този компютър, защото размерите им са много близки, а целта ни е да представим конфигурация, която при възможно най-малък размер, да осигури по-добра производителност.
- DELL Optiplex GX755 SFF - 9 см. (Височина), 31,5 см. (Широчина) и 34 см. (Дълбочина);
- Неттоп с Dual Core Atom 330 и корпус CFI - 17,5 см. (Височина), 20 см. (Широчина) и 29 см. (Дълбочина).
При пресмятане на обема на двете конфигурации се оказва, че DELL GX755 е малко по-компактен от неттопа.
Ако сравните цените на двете конкурентни конфигурации, ще видите, че марковият мини-компютър ще ви спести немалко пари спрямо покупката на неттоп.
DELL Optiplex GX755 SFF е базиран на платформата Intel Bearlike Q35, която е в състояние да работи с по-съвременни от наличният Dual Core E2160 процесор. Охладителят е толкова солиден, че не би трябвало да има проблеми с охлаждането и на четириядрен процесор. Вградената графична карта е Intel GMA 3100 с 384MB споделена памет. Слотовете за памет на мини-компютъра на DELL са четири (поддържат двуканален режим), което спрямо единствения слот на неттопа e огромно предимство. GX755 разполага с нещо толкова мечтано от всеки притежател на неттоп - пълноценен PCI-E графичен слот (за нископрофилна платка). Разбира се, че в този тест ще се възползваме от графичния слот и ще покажем резултати със сравнително актуалната видеокарта NVidia GeForce 8400GS (разполагаща и с HDMI). Освен PCI-E, DELL GX755 разполага и с PCI слот, на който може да се постави Wireless платка, ТВ Тунер или качествена саунд-карта.
Накратко ще припомним, че неттопа се базира на двуядренният Intel ATOM 330 с Hyper Threading и вградената графична система Intel GMA950. Atom 330 е сравнително нов процесор с четири логически ядра и рекордно ниска консумация, но дали новите технологии ще му позволят да се противопостави на един от първите двуядрени процесори, превърнал се в легенда заради своята достъпна цена и уникална за времето си производителност?
PCMark 2005 показва унизителни за Atom 330 резултати - над двойно изоставане в процесорните тестове, доста по-бавна работа и с оперативната памет.
След разгрома в PCMark, резултатите в Everest са повече от добри - Atom 330 показва сравнително близки резултати до тези на E2160.
Много интересен тест за производителност е Fritz Chess Benchmark, показващ колко по-бърз е тестваният процесор от еталонен Pentium III на 1000MHz. Е2160 показва категорично предимство пред Atom 330.
Ако случайно ви трябва мини-компютър за научни изчисления, то определено изборът е DELL GX755, който показва повече от внушително предимство в Sciense Mark.
Да оставим научните изчисления за учените, които всъщност ползват основно Правец 16 (учените в България). Всички останали потребители натоварват компютрите си основно чрез игри. Виждаме над двойно по-добри резултати на GMA 3100 спрямо тези на GMA 950. Причината за това е преди всичко едноканалният режим на работа на паметта на неттопа, защото при равни условия двете графични ядра показват почти еднакви резултати. Всъщност нито GMA 3100, нито GMA 950 са подходящи за съвременни игри. NVidia GeForce 8400GS нагледно показва предимството на външната видеокарта - резултати, които са предпоставка за много приятни часове с новите игри.
В подводният OpenGL свят на Aquamark, GeForce 8400GS просто унижава вградените видеокарти, както и PCI Quadro NVS280.
GeForce 8400GS показва, че на микро-компютър е възможна комфортна работа дори с тежки приложения за 3D дизайн като Maya, Catia, 3DSMax, SolidWorks.
С помоща на GeForce 8400GS DELL Optiplex GX755 може да се справи и с професионални проложения за видео-обработка. Процесорът E2160 е несравнимо по-добър от Atom 330 в рендерирането.
Без коментар!

ГАЛЕРИЯ

Заключение. DELL Optiplex GX755 има огромно предимство като производителност пред неттоп системите, благодарение на стандартния LGA775 формат и мощния двуядрен процесор, възможността за работа на паметта в двуканален режим и наличието на PCI-E графичен слот. За разлика от  интернет и офис ориентираният неттоп, такъв мини-компютър може да се използва за съвременни игри, графичен дизайн, видео-обработка, научни изчисления. DELL Optiplex GX755 SFF e пълноценна компютърна система, която не жертва функционалност и производителност в името на компактните размери.

Може да сравните стойността на тестваните машини и да се запознаете с наличностите им в нашата ценова листа.

1 коментар:

Unknown каза...

Хубава и подробна статия. Интересува ме дали дънната платка на DELL Optiplex... е със стандартни размери?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни