Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Избор на мини-компютър - AMD X2 или Intel Core Duo?

Убеждението, че компютър означава голяма вертикална черно-сива кутия, сглобена от приятел или асемблирана в малка гаражна фирма, постепенно губи своята актуалност сред българския потребител. С внедряването на компактните маркови компютри в офиси, магазини и фирми, появата на пазара на неттопи и barebone системи, българския купувач започна да цени компактността и фирмената сглобка. Не е за подценяване и имиджовата страна от покупката на мини-компютър, чийто стилен дизайн отлично се вписва сред многобройната домашна "черна" техника, а логото на DELL, HP, IBM покрай многобройните реклами на лаптопи и друга компютърна техника е станало по-популярно дори от това на Sony и Panasonic например. Все повече потребители на компютърна техника поставят тихата и продължителна работа с компютър, като основен критерий за избор, а точно марковите мини-компютри отговарят на това условие.
Интересът на читателите към последната ни статия за мини-компютри е показателен за съзряването на българския потребител при избора на домашен компютър, защото предишни наши статии с подобна тематика биваха игнорирани в полза на обзорите на лаптопи, LCD монитори и стандартни масивни Tower компютри.
В тази статия ще ви представим Lenovo Thinkcentre A60, който ще противопоставим на отлично представилия се в посочената по-горе статия, DELL Optiplex GX755.
Мини-компютърът от Lenovo максимално следва традициите на мини-компютрите на IBM, запазвайки същия дизайн, здрав корпус и безшумна работа.
Thinkcentre A60 е базиран на AMD платформа (AM2) с процесор AMD Athlon X2 3800+ (2.00GHz) и чипсет с вградена видеокарта NVidia 6100. Тази платформа предполага отлично бързодействие и добра видео-производителност, дори и без поставяне на външна видеокарта в наличният PCI-E слот.
Сравнението между A60 и GX755 започваме от най-важната особеност за по-старите ревизии на AMD X2 процесорите, която много от "феновете" на INTEL игнорират, а това е бързият вграден в процесора контролер на паметта, благодарение на който AM2 компютрите ни изумяваха откъм скорост на работа. Закъснението на паметта в теста на EVEREST за AMD X2 3800+ е едва 71.5 секунди, докато за E2160 е 92.3 секунди!
Този клип нагледно ни демонстрира невероятно бързата работа на AM2 кoмпютъра - зареждане на операционната система (инсталирани са всички драйвери за системата) само за 9 секунди. Работата с менюта, офис приложения и интернет също ни изненадват с нетипично високата си скорост и то в сравнение с двуядрени Intel системи. Thinkcentre A60 с X2 3800+ ни напомня феноменално бързото зареждане на Windows XP на компютър, базиран на AMD Athlon X2 6000+ процесор - вижте клипа от нашия офис.
Останалите тестове на EVEREST показват малко по-добро бързодействие на Optiplex GX755 с Core Duo E2160.
PCMark2005 явно е пристрастен към процесорите на Intel, защото въпреки очевидно по-добрата работа с оперативната памет от страна на Thincentre A60, ни показва по-добри резултати за GX755 с теста за памет.
От всички тестове, безспорно най-голям интерес предизвикват резултатите от 3DMark, дори това да се отнася за компактни компютри. Невероятно близки резултати на GX755 и А60, при работа с външна нископрофилна видеокарта NVidia GeForce 8400GS. При вградените видеокарти, Intel X3100 показва учудващо предимство пред NVidia 6100. В реални игри обаче, вградената графична карта на NVidia е много по-комфортна за игри от Intel X3100.
Предимството на NVidia 6100 пред Intel X3100 се демонстрира по един категоричен начин в доста обективния професионален OpenGL тестов пакет на SPEC. NVidia 8400GS видимо се представя по-добре с Intel E2160, отколкото с AMD X2 3800+.
Отново равенство между външните графични карти, този път в OpenGL теста Aquamark. Nvidia 6100 отново показва, че в не толкова синтетични видео-тестове като 3DMark, има значително по-добра производителност от Intel X3100.
Малко, но видимо предимство на INTEL платформата в Cinebench. При вградените графични карти, реалната мощ на NVidia 6100 компенсира минимално по-слабия откъм изчислителни ресурси процесор на AMD и дори успява да покаже по-добри резултати.
В Super Pi феновете на Intel могат да ликуват - AMD традиционно е по-бавен в този тест.
В много важен приложен тест като Sciense Mark, Thinkcentre A60 успява да победи DELL GX755. Вероятно това се дължи на отличната работта с паметта, с която се компенсира малко по-слабият процесор.
Intel E2160 взима реванш в шахматния Fritz Chess Benchmark.

Заключение. Двата тествани мини-компютъра са достатъчно производителни дори за научни изчисления, тримерно моделиране и игри (с външна видеокарта). Въпреки привидното равенство на NVidia 6100 и Intel X3100 в 3DMark, в реални игри и графични приложения, вградената видеокарта на NVidia е видимо по-добра. Lenovo Thinkcentre A60 е в състояние да изненада всеки с нетипично бързата си работа с менюта, офис програми и други приложения, работещи активно със системната памет (като Photoshop например).
Ценовата ни листа за компютри може да даде отговори на финансови въпроси, свързани с покупката на мини-компютри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни