Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Toshiba Tecra S3 - лаптоп за игри. Демонстрация в Crysis.

Toshiba е световен лидер в производството на лаптопи, който за съжаление в България се представлява основно от евтината си и не много качествена Satellite серия.
Истинското японско разбиране за качество и дизайн на мобилен компютър се реализира в Tecra серията, както и в по-компактната
Portege серия на Toshiba. За разлика от Satellite, който е проектиран и произведен извън Япония, Tecra и Portege са конструирани от японски инженери.
В настоящата статия ще представим Toshiba Tecra S3, лаптоп от висок клас, с мощна 128-битова игрова видеокарта (GeForce Go6600). Процесорът на Tecra S3 също е впечатляващ, дори и според стандартите на 2010г., защото Pentium M 1.86GHz е способен да се противопостави успешно на много от масовите двуядрени Celeron и Pentium процесори.
Винаги сме били впечатлени от конструкцията на японските лаптопи и специално на Toshiba Tecra. Tecra са едни от най-трудните за сервиз лаптопи, поради многочасовата работа за разглобяване на корпуса (при евтини лаптопи като Asus това отнема минути). Не препоръчваме на самоуки майстори да експериментират с Tecra, това е техника, с която може да се справи само истински професионалист.
Типично за Tecra серията, долната част на корпуса е с множество вентилационни отвори, което е гаранция за дълга и безпроблемна работа. Множеството отвори по никакъв начин не отслабват конструкция, защото са използвани метални и композитни материали. Солидният корпус на 15.4"-вата Tecra благодарение на здравите и скъпи материали е изненадващо лек, като същевременно е устойчив на деформации и усукване.
Toshiba Tecra S3 има налични RS-232 (COM порт), LPT и куплунг за докинг-станция - все атрибути на техника от най-висок клас. Вграденият в S3 серийно Bluetooth е екстра дори и за съвременен лаптоп.
За разлика от повечето слаби откъм звукови възможности Tecra и най-вече Portege лаптопи на Toshiba, S3 има учудващо добри аудио-възможности, които са демонстрирани и в представеният демонстрационен клип в статията.
Клавиатурата на Tecra S3 отново ни хвърли в размисъл коя от клавиатура е по-удобна, тази на IBM Thinkpad (не Lenovo Thinkpad) или тази, използвана в сериите Tecra и Portege.
Разбира се главната екстра на Toshiba Tecra S3 е мощната видеокарта GeForce Go6600. Тази видеокарта със своите 128-бита и собствена 128МВ памет, както и с поддръжката на Shader Model 3 е подходяща за всяка съвременна игра за DirectX 9.0/9.0c.
Не са много съвременните лаптопи, които могат да подкарат безпроблемно уникалната и все още най-добра съвременна игра - CRYSIS.
Настройките, в демонстрационното видео са "minimum", но както знаем по-високи настройки могат да поставят на колене дори многоядрена настолна машина с най-съвременна видеокарта.
Един съвет - дори и лаптопа ви да има мощна видеосистема за игра като Crysis, ако конструкцията (охлаждаща система, корпус, проблемна серия видеочипове и чипсети) не са на ниво, по-добре играйте игри на надеждна настолна машина или лаптоп от висок клас. Нашето предупреждение се дължи на неприятният опит с продажбите и тестовете на HP Pavilion лаптопите, които имат чудесни параметри, но лошо изпълнение. Гаранционното обслужване на такива лаптопи е такова, че не покрива щетите от дефектирала видеосистема и лошо охлаждане. Това може да го проверите в отзивите на потребителите в Интернет.
Toshiba Tecra S3 е интересен лаптоп най-вече заради своята видеокарта, която за разлика от 7000-та и 8000-та мобилни серии на NVidia е достатъчно надеждна (същевременно и производителна) за игрово приложение.
В тестовете и сравненията за производителност сме включили доста сериозни конкуренти на Toshiba Tecra S3:
- Lenovo Thinkpad T61 - мощен и много скъп нов двуядрен модел от най-висок клас с производителна видеокарта (NVidia Quadro NVS140M);
- DELL Latitude D820 - двуядрена графична станция с NVidia Quadro NVS110M;
- IBM Thinkpad T60 - легендарният последен модел, проектиран от инженерите на IBM;
- IBM Thinkpad T43 - последният модел, произведен от корпорацията IBM, с отделна видеокарта ATI Radeon X300;
- IBM Thinkpad R50p - графична станция с ATI FireGL T2, известна с може би най-качествения 15-инчов дисплей сред лаптопите (S-IPS матрица);
- DELL Precision M70 - графична 3D станция с потресаващи за времето си (дори и сега) параметри (най-мощният Pentium M процесор и 256-битовара видеокарта NVidia Quadro FX1400).
В 3DMark пакетите, разбира се най-добре се представя 256-битовата видеокарта Quadro FX1400 (GeForce 6800 ядро). Много достойно се представя графичното ядро на Toshiba Tecra S3, с малко изоставайки от Thinkpad T61.
Lenovo Thinkpad T61 в Aquamark е безспорен победител, но предвид мощният си двуядрен процесор не показва впечатляващи резултати пред тези на DELL Precision M70 и Toshiba Tecra S3.
При професионалните OpenGL приложения NVidia Quadro FX1400 (DELL Precision M70) е значително по-производителна от участниците в настоящият обзор. Учудващо близо до скъпият Thinkpad T61 е Tecra S3.
Cinebench е тест за комбинацията от съвместна производителност на процесор и видеокарта. С минимална разлика DELL Precision M70, благодарение на Quadro FX1400 е пред Thinkpad T61, който компенсира по-слабата видеокарта с мощен Core2Duo процесор. Toshiba Tecra S3 се представя достойно, предвид аналогичните резултати с тези на двуядреният DELL Latitude D820 с Quadro NVS110M.
Дори и в процесорният тест SuperPi, Toshiba Tecra S3 се представя добре предвид сериозната конкуренция на високочестотен Pentium M, Pentium Dual Core и Intel Core2Duo процесори.

ГАЛЕРИЯ

Заключение. Над 4 години след производството си, Toshiba Tecra S3 е достатъчно актуален лаптоп, който с лекота се справя със съвременни, тежки игри и приложения, които не са по силите на повечето нови лаптопи. От гледна точка на надеждност и стабилна работа, Tecra S3 не само издържа проверката на времето, но нагледно демонстрира, че лаптопът може да се ползва успешно за игри и тежки приложения, с което опровергава твърденията на сервизите, приемащи масово дефектиращите HP Pavilion, Toshiba Sattelite и DELL Inspiron.

Ако проявявате интерес съм закупуване на демонстрираните в днешния тест лаптопи, може дa разгледате ценовата ни листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни