Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на съвременни AGP видеокарти на двупроцесорна графична станция

Дали, защото е криза или защото традиционно българския потребител не обича да се разделя със старата техника, най-голямо търсене сред компонентите при нас имат AGP видеокартите.
Затова за пореден път ще направим един сравнителен тест на съвременни AGP видеокарти.
Новите моменти в настоящият обзор са:
- тестваме видеокартите на една от най-мощните AGP машини, съществували в близкото минало. Това е DELL Precision 650, графична работна станция с два процесора Intel XEON на 2.80GHz;
- за първи път в обзора на AGP видеокарти участва съвременната и производителна видеокарта с DX10, HD ускорение и PS 4.0 - ATI Radeon HD3650;
- интересен участник е и "мечтата" на всеки геймър от не толкова далечното минало - NVidia GeForce 7900GS;
- за втори път в нашите тестове ще участва може би най-мощната AGP видеокарта - 256-битовата ATI Radeon HD3850. Представената в статията версия е от най-високият клас на PowerColor.
Няколко думи за тестовата машина DELL Precision 650. Първото, което ни прави впечатление са внушителните размери. Захранващият блок е сменяем модул под шасито на компютъра. Въпреки сериозните си габарити, Precision 650 е изненадващо тиха работна станция. Оригиналната видеокарта за конфигурацията е професионалната NVidia Quadro FX1000. Професионалната компютърна конфигурация е в състояние да се самодиагностицира при старт (както и всички Workstation от Precision на DELL). Интересен факт за DELL Precision 650 е, че наличният графичен слот е стандарт AGP Pro 110 (1.50V), който е съвместим с всички видеокарти 8х/4х/2х/1х. Изненадани бяхме, когато на този Pro-слот, видеокарти като GeForce 6800GS и GeForce 7800GT работиха стабилно в температурният диапазон 70-85 градуса, докато същите видеокарти на стандартни машини с AGP достигаха над 110 градуса и понякога извеждаха на екрана артефакти.
Няколко снимки от тестовият DELL Precision 650. Показваме и сравнение с по-компактните графични станции - HP xw6200 и DELL Precision 370.
След като представихме накратко тестовата платформа, ще покажем резултатите от графичните тестове. Включени са и най-добрите резултати от предходният ни голям сравнителен тест на AGP видеокарти. Също така демонстрираме възможностите на Radeon HD3850 в PCI-E вариант на мощна двуядрена AM2 платформа с процесор AMD Athlon X2 6000+ (3.1GHz).
3DMark не ни изненадва по никакъв начин - ATI Radeon HD3850 е безспорен победител сред AGP видеокартите. За някои може би е изненада внушителният резултат на PCI-E варианта на HD3850, сравнен с този на AGP Radeon HD3850. Това разбира се дължи не на новият графичен интерфейс, а на предимството на реално двуядрената архитектура на X2 6000+ над по-старите XEON. Представената за първи път видеокарта Radeon HD3650 се представя добре, но не успява да ни убеди, че с нещо значително превъзхожда по-старата ATI X1650, освен може би с пълната подръжка на хардуерно декодиране на HD. "Старецът" GeForce 7900GS не позволява на новите видеокарти на ATI да доминират на AGP фронта.
OpenGL тестовете показват предимствата на истински професионалните видеокарти над потребителските, предназначени по-скоро за развлечение, а не за истинска работа. Доста стари видеокарти като FireGL X1 и Quadro FX1000 вършат значително повече работа в 3D приложения като SolidWorks, Maya, Catia, 3Dsmax от тази, която биха могли да извършат най-скъпите нови "геймърски" видеокарти. Неслучайно разликата в цените между Quadro и GeForce, както и между FireGL и Radeon е от 7 до 10 пъти. Разбира се отлично знаем, че ядрата на професионалните и потребителски видеокарти са почти еднакви и често е възможно "геймърска" карта да заработи "почти" като професионална. Това "почти" обаче често коства на ентусиастите много нерви и загуба на време, понякога - унищожаване на хардуер и почти никога не носи удовлетворение от пълния успех. Знаем го от собствен опит.
В Cinebench коментарът е излишен - явно централният процесор е по-важен от графичният.
В заключение - две фотографии на "новият стар" AGP шампион:
Изводи. Инвестицията в скъпа AGP видеокарта според нас си заслужава само ако притежавате наистина добра система като DELL Precision 650 или ползвате професионален хардуер, свързан с по-стари системи. При всички други положения, по-изгодно е да се инвестира в нова платформа с PCI-E, която може да се комплектова с много по-евтина видеокарта. DELL Precision 650 можем да го препоръчваме като бюджетна графична станция за дизайнери и инженери. Освен това все още съществуват приложения (графични и мултимедийни), за които AGP интерфейса е препоръчителен.

Богат избор от AGP видеокарти, работни станции, както и достъпни PCI-E платформи може да откриете в нашата ценова листа.

1 коментар:

Bruce Wayne каза...

кога ще напишете за Бай Ганю :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни