Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Mini 10v (1011) под MAC OS X Snow Leopard Retail

Първи опит за обзорна статия за нетбука DELL Mini 10 направихме през лятото на 2009-та година. Резултатите обаче бяха прекалено слаби и безлични за да се оформи интересен и качествен обзорен материал.
Въпреки нашето негативно мнение за производителността на Mini 10,
потребителите явно желаят да ползват подобна техника, затова в офиса ни отново се появи DELL Mini 10. В началото бяхме леко разочаровани, че за разлика от предишните бройки, красивия бял нетбук е лишен от HDMI изход.
Подробното проучване на модела показа, че това е различна от предходния Mini 10 конфигурация. Модификацията на новата бройка е DELL Mini 10v (Inspiron 1011), докато разочарования ни по-рано модел бе DELL Mini 10 (Inspiron 1010).
Процесорите на двете модификации се различават главно по наименованията си – Intel Atom Z530 (Mini 1010) и Intel Atom N270 (Mini 1011), двата процесора са на 1.60GHz честота, 533MHz FSB, 45nm технологичен процес, поддържат Hyper Threading, имат 2-2.50W консумация. По-съществената разлика е наличието на Intel Virtualization Technology при ядрото "Silverthorne" (Atom Z530).
Голямата разлика между двете модификации на DELL Mini е във вграденото графично ядро. При Mini 1010 се използва GMA500 – сериозно орязана откъм 3D производителност интегрирана графика, която компенсира реалните си слабости чрез наличие на Shader Model 3.0, OpenGL 2.0 и най-вече пълна поддръжка на хардуерно ускорение на MPEG-2, VC-1, AVC.
DELL Mini 1011 използва може би най-масовото графично ядро през последните години – Intel GMA950, което не блести с документални характеристики като GMA500, но показва много добра 3D производителност (за интегрирана графика).
Белият корпус на DELL Mini 10v предизвика аналогия с техниката на Apple. Оказа се, че това не е случайно, защото DELL 1011 е един от най-обсъжданите нетбуци в Интернет, поради безпроблемната инсталация на MAC OS и пълната съвместимост с новите Apple конфигурации.
Признаваме, че преди да експериментираме с Inspiron 1011, не сме работили на MAC OS. Въпреки предпочитанията си към Windows XP, няма как да не признаем, че MAC OS X Snow Leopard е уникална операционна система, която чрез своите графика, интерфейс, звуци, настройки може да предизвика завист и сред най-фанатичните привърженици на Microsoft и PC.
Словесните описания са нищо пред визията, ето защо ви показваме следната видео-демонстрация:

Инсталацията на MAC OS X Snow Leopard на DELL Mini 1011 (10v) е достатъчно лесна дори и за начинаещ потребител. Трябва да отбележим, че “MAC OS-манията” за инсталация на Apple система на PC датира сравнително отдавна или поне от времето, от когато Mac-машините започнаха да ползват PC хардуер (основно Intel платформи).
В тази демонстрация на възможностите на DELL Mini 10v не става въпрос за Hackintosh система (каквато може да се подкара на почти всяка съвременна конфигурация), а за инсталация на оригинална Retail MAC OS X Snow Leopard на PC-хардуер.
За инсталацията на пълноценна MAC OS X Snow Leopard на DELL Mini 1011 имате нужда от:
1. MAC OS X Snow Leopard Retail (не модната за стандартно PC версия, като например тези на XxX, iDeneb или iAtkos). Retail версията може да различите на пръв поглед по обема, защото оригиналната Snow Leopard система е с големина 6-7GB и е предназначена за инсталация от двуслоен DVD диск;
2. Тъй като искахме да инсталираме MAC OS през USB (външен хард-диск в нашия случай, или ако имате USB Flash над 8GB) и да не се заминаваме с двуслойни дискове, ни трябва Netbook Installer (може да свалите от тук). Препоръчваме версия 0.8.3, защото с другите претърпяхме неуспех.
В Интернет има няколко много подробни описания (1, 2) за приготвянето на инсталационен хард-диск (флашка) за DELL Mini 10v, затова няма да откриваме “топлата вода”. Ще отбележим само няколко важни момента:
• BIOS-ът на нетбука е изпробван с версия А04, затова ви препоръчваме да ползвате нея – освен това тя е и най-масовата;
• За приготвянето на Boot HDD или Boot Flash ви трябва машина с MAC система (може и Hackintosh, както бе в нашият случай);
• Boot HDD с MAC OS X Snow Leopard го форматирате с Disk Utility като MBR (Master Boot Record), докато хард-диска на Mini 10v, предназначен за инсталация е желателно да се форматира като GUID.
Ако сте направили всичко както трябва и сте задали Boot през USB, след поставяне на приготвения инсталационен хард-диск трябва да видите следният екран:
Инсталацията след това протича тривиално и без нужда от специализирани напътствия. Първият признак, че всичко е наред е появата на мрежа в инсталационното меню, а най-сериозният признак, че всичко е наред е наличието на звук в след първият рестарт на инсталацията.
След успешната инсталация всички устройства (мрежа, Bluetooth, звук, камера), анимираната индикация на бутоните за звук и контраст работи отлично. Хардуерът също се разпознава коректно от системата.
Пред нас е една напълно функционираща, оригинална MAC OS система от последната версия Snow Leopard.
Отделен е въпросът, че хардуерът на DELL Mini 10v не е достатъчно производителен за толкова богато анимирана и функционално наситена система като новият Snow Leopard. Това най-вече се забелязва при работа на батерии, когато процесорът трябва да работи на максимална честота (задава се както при Windows OS) за да няма насичане на образа при уникалните анимирани ефекти.
В заключение искаме отново да отбележим, че MAC OS средата е нова за нас територия и поради тази причина, аналогични на Windows оптимизации и настройки не са ни познати, с което допускаме вероятността DELL Mini 10v да може да работи по-добре с новата Snow Leopard система. Освен това, правейки аналогия с Windows системите, няма как да не отбележим, че Windows VISTA е истински кошмар за притежател на нетбук, а Windows 7 не се справя по-пъргаво от Snow Leopard на Intel Atom процесор. По-ранни версии на MAC OS X ще бъдат далеч по-удачни за DELL Mini 1011, който доказа своята MAC съвместимост.
Ако желаете да ползвате MAC OS X Snow Leopard с максимално бързодействие на достъпен като цена PC лаптоп може да се запознаете със съвместимостта на Apple системата с различните модели. Препоръчваме ви като най-близки като хардуер до оригинален Apple лаптоп моделите на DELL (Latitude-серия) - D420, D520, D620, D820, D430, D630 и D830.
Може да се запознаете с наличностите от лаптопи в ценовата ни листа. Очаквайте в ценовата листа означение "тествано с MAC OS X", за моделите с успешна инсталация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни