Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Compaq tc4400 HP и HP Compaq tc4200 - два таблета с AFFS матрица

В тази статия няма да бъдем многословни, няма и да показваме досадни еднотипни графики на производителност.
Разглеждаме два отлични таблета от HP Compaq - tc4400 и tc4200. Защо ги определяме като отлични?
На първо място това е несравнимия по цветове и контраст AFFS дисплей. Вече сме обсъждали технологията AFFS, която се явява развитие на най-скъпото и качествено LCD изпълнение - IPS. Подробно сме описали предимствата на такава матрица в обзорите на Fujitsu T4020D и IBM Thinkpad X41 Tablet. Едва ли има смисъл да ви оттегчаваме с теоретични данни за предимствата на AFFS (IPS, S-IPS) пред стандартните TN+Film монитори.
Който от вас разбира разликата, нашите обяснения ще му се сторят скучни и може би на ниско ниво. Който пък за първи път се запознава с тези понятия, вероятно ще се отнесе към тях скептично или с неразбиране към новата терминология. Затова ви показваме малка галерия от фотографии на HP Compaq tc4200/4400, сравнени със сходния модел HP Compaq nc4200, който е със стандартна TN+Film матрица.
Ъгълът на видимост е невероятен дори и за настолен монитор с хубава матрица.
Погледът под ъгъл отдолу на дисплея издава TN+Film матрицата на неопитния потребител. По-опитните и без такъв неестествен поглед ще различат по-ниската битност на евтината технология.
Работа при слаба околна осветеност - чудесно представяне на двете AFFS матрици. Виждаме обаче, че еднаквите матрици на tc4200 и tc4400 имат разлика. По-новият двуядрен tc4400 явно не е бил в експлоатация и картината му синее от новите флуорисцентни лампи, докато tc4200 има по-меки и улегнали тонове, поради по-дълга експлоатация.
Фото-тест на черния цвят - пълен провал на TN+Film модела. Триумф на AFFS от BOE-Hydis - липсва характерната за S-IPS от LG-Philips виолетова инверсия на черното под ъгъл.
След отличния дисплей, сме впечатлени и от изключително качествения и здрав корпус с класически и ненатрапчив дизайн. Шарнирът на пантата е много качествен - никакъв луфт или хлабина, няма и намек за поддаване, лек ход. Горната част на корпуса (екранът) се фиксира в двете положения (лаптоп, таблет) чрез интересна магнитна закопчалка.
Клавиатурата има мек ход, тиха е и е много приятна за работа. Тач-падът е много чувствителен, но и плавен (за разлика от тези на DELL). Джойстикът може би е неугледен за новите поколения потребители, но лично на мен повече ми допада от работата със стандартния вече тач-пад. Какво да се прави - навици от Thinkpad.
Чудесно е, че двата таблета на HP Compaq имат отлични класически органи за управление, но ценноста на тези машини е възможността за работа с електромагнитна писалка върху активен дисплей. За пореден път ще се обърнем към нашите читатели - това е електромагнитен таблет, а не лаптоп с евтино тач-скрийн покритие. Това е мобилен компютър за рисуване, дизайн, графика - области, в които се изисква безкомпромисна прецизност. И разбира се, пръстът на потребителя няма бобина и електроника, която да предизвика реакция върху електромагнитния дисплей.
Очаквахме едноядреният tc4200 да отсъпва като прецизност и бързодействие на по-съвременния двуядрен tc4400. Реално обаче такава разлика няма - двата таблета се справят отлично с функциите си. Оценяваме работата с таблетните фунции на панела за набор и разпознаване на текст по-скоро като тромава, но това е поради остарелия модул на Windows XP tablet Edition. В новите Windows Vista и най-вече в Windows 7 таблетните функции за много по-ефективни, пъргави и удобни. Впечатлени бяхме от таблетния модул на Windows 7, който дори разпознава ръкописни шрифтове като ги дефинира в красиви ръкописно изглеждащи шрифтове, същевременно без да греши в определянето на символите (за разлика от Windows XP TE).
Извън вграденият таблетен панел от Microsoft, всички други функции на таблетния лаптоп работят отлично, без значение от операционната система. нагледно това се демонстрира с чудесната програма за рисуване - Art Rage
Проведохме стандартните тестове и получихме стандартни за конфигурациите резултати. По-скоро бяхме впечатлени от стабилната и тиха работа на таблетите, отколкото от получените резултати, които са станали банално еднакви за нас и за редовните ни читатели. Intel Dual Core T2300 и Intel Pentium M 2.00GHz няма с какво да ни учудят, освен с неистовия стремеж на потребителя да притежава двуядрен процесор на доста висока цена, с абсолютно същата производителност като по-икономичния Pentium M, работещ обаче на по-висока честота. Учудват ни и инженерите на Intel - защо например по-новата GMA950 (tc4400) с нищо не е по-добра от по-старата GMA900 (tc4200), а дори в някои приложения (OpenGL) новото графично ядро е дори и по-слабо.

Заключение:
- HP Compaq tc4200 е най-мощният едноядрен таблетен лаптоп, тестван в нашата лаборатория. Екранът му е напълно аналогичен на останалите AFFS таблети, тествани от нас;
- HP Compaq tc4400 е най-съвременният таблет, присъствали при нас за тест. Производителността му е над нивото на всеки едноядрен таблет, въпреки, че разликата понякога е минимална.

Цените на тези и други таблети и лаптопи може да видите в нашата ценова листа.

Допълнение - моят нов избор за преносим компютър след легендарния IBM Thinkpad T42, компактния и надежден IBM Thinkpad X31, красивия и здрав DELL Latitude D420 става двуядреният таблет с уникална матрица - HP Compaq tc4400. Сърцето ми обаче остава вярно на любимия IBM Thinkpad X31, с който сме преживяли какво ли не - от безобидни екскурзии до озвучаване на многохилядни национални протести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни