Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM Thinkpad T42p - най-добрият лаптоп

Thinkpad от P-сериите на IBM (T40p, T41p, T42p, T43p) са сред най-желаните лаптопи от бизнесмени, дизайнери и потребители, с познания в компютърната техника. Между желанието и притежанието строи една почти непреодолима преграда - изключително високата цена.
В тази статия ще тестваме IBM Thinkpad T42p, който според нас е най-добрият
лаптоп, присъствал в тестовата ни лаборатория. Разбира се това не е най-производителният лаптоп, който сме тествали - при нас все пак са били DELL Studio XPS 1640, HP Compaq nw9440, HP Pavilion HDX9000, DELL XPS 1737.
Thinkpad T42p има характерни особености, които го правят уникален.
На първо място това е дисплеят - S-IPS матрица с фантастични цветове, пред които бледнее даже професионален настолен монитор. Причина за това е резолюцията 1600*1200, която е рекордна като отношение пиксели на инч. Елементите на десктопа и шрифтовете при тази резолюция напрягат зрението. При Windows Vista и още повече при Windows 7 има добри възможности за коригиране на шрифтовете и иконите за толкова висока резолюция. При Windows XP много потребители се заиграват с DPI, което води до лоши резултати. Не ви трябва нищо повече от Displey Properties/Appearance, избирате първо Font Size - "Large Fonts", после в Effects слагате отметка на "Use large icons".
Разбира се, както и всеки Thinkpad, T42p има здрав композитен корпус, панти без никакъв луфт, изключително удобна клавиатура, изключително точен тач-пад и джойстик (които оценяваме най-добре при толкова висока резолюция, където недобрият тач-пад и джойстик правят работата почти невъзможна. Изпитвали сме това на DELL Latitude D810 - там бе истински късмет да позиционираш точно маркера върху дисплея с 1920*1200 резолюция).
Особеност на T42p е и наличието на видеокарта за 3D дизайн и CAD/CAM проектиране. Това е ATI Mobility FireGL T2, който има ядрото на Radeon 9600, но с отключени функции за OpenGL приложенията.
Ще сравним производителността на Thinkpad T42p с други Thinkpad модели - T42 (с висока резолюция и Radeon 9600), T43 (с Radeon X300) и T43 (с вградено видео - Intel GMA900).
Виждаме, че системната производителност е доста близка и при четирите сравнявани модела. Малко по-добри резултати показват Thinkpad T43, вероятно поради по-бързата DDR2 памет и FSB 533MHz. В таблицата не е показан един много важен фактор - T43 работи при значително по-висока температура (Everest засича често температура на процесора от над 55 градуса), а охладителите се опитват да компенсират високия нагрев чрез доста дразнещ шум. Thinkpad T42p с по-старата FSB 400MHz работи при нагрев на процесора 30-35 градуса, а вентилационната система е недоловима за човешкия слух. Високите температурни режими на работа не ни позволяват да определим T43 като най-добрият Thinkpad, T42 е значително по-стабилен и балансиран модел.
Показваме първо резултатите от професионалните графични тестове - Thinkpad T42p има смазващо предимство пред лаптопите с игрови и вградени видеокарти.
В AQUAMARK, IBM T42p се представя най-добре, въпреки, че разликата не е толкова впечтляваща, както в професионалните OpenGL приложения.
FireGL T2 не е видео-карта само за професионални приложения, виждаме в 3DMark, че Thinkpad T42p е краен победител, въпреки, че някъде отстъпва малко от Radeon 9600 и Radeon X300. 3DMark пакета е добър ориентир за производителност на видео-картата, но синтетичните тестове често се разминават с реалните игрови приложения. Изпробвахме Thinkpad T42p в DOOM III и GTA San Andreas. Лаптопът се справи изненадващо добре при почти максимални настройки и висока резолюция. Вижте началният клип на публикацията - мрачният и сравнително тежък за лаптоп DOOM III се играе комфортно на Thinkpad T42p. За това помага мощната видеокарта и фантастичния S-IPS дисплей, който отлично показва детайлите в тъмните коридори (нещо невъзможно на TN+Film матрица с нейния бледо-сив, вместо черен цвят).
IBM T42p е уникален лаптоп - качествен корпус, невероятен дисплей, мощна видеокарта. Единственото, което ни смущава е по-големият размер от стандартните 14-инчови Т-series.
Може да видите наличните ни лаптопи в ценовата ни листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни