Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ATI Radeon HD5750 1GB DDR5 - най-добрата 128-битова видеокарта

В нашия офис на разположение за тест е най-новия продукт на ATI, скромната на външен вид видео-карта Radeon HD5750. Видеокартата е произведена от PowerColor - един от двата "златни партньора" на ATI.
Всички показатели на видеокартата говорят, че това трябва да бъде най-мощната
128-битова видеокарта, произвеждана до момента. Ето и най-интересните технически показатели на HD5750:
  • DirectX 11 - какво ще ни даде това, само бъдещето може да даде отговор, повечето потребители още ползват Windows XP с DX9 и даже DX10 е абстракция за тях;
  • Shader Model 5.0 - тази технология трябва да даде много нови ефекти във всички актуални игри;
  • 40nm технологичен процес - много икономия, липса на необходимост от мощен и скъп захранващ блок, тих охладител, повече стабилност при тежки натоварвания;
  • Още по-добра CrossFire мащабируемост при повече от една видеокарта. Предвид "чудесата" от производителност на две Radeon HD4770, очакваме с две HD5750 без проблем и за малко пари да се надмине производителността на която и да било единична карта от най-висок клас;
  • Тих и много ефективен охладител от Artic Cooling, познат ни от ATI Radeon HD4730;
  • 1024MB GDDR5 памет - нещо нечувано досега за карта от среден клас. Изключително бързата памет компенсира 128-битовата шина;
  • Хардуерни декодери и конвертори на HD, Blu-ray, 7.1 канален звук през HDMI, Displey Port - най-новите технологии за мултимедийни приложения са налични при тази видеокарта. Всяка по-стара видеокарта изглежда безнадежно остаряла в тази област, сравнена с Radeon HD5750.
 
Видеокартата има колоритна опаковка, рекламираща най-вече добрата охладителна система. Комплектацията е повече от скромна, като най-ценното в нея е диска с драйверите, защото към момента на публикуване на тази статия, на сайта на AMD/ATI няма налични драйвери за HD5750 за Windows XP. Такива има и то стабилно работещи само на диска към картата.
Добро впечатления правят пласмасовите полупрозрачни капачета на HDMI, Displey Port и даже на CrossFire куплунга.
Размерите на видеокартата с нищо не показват мощ и нови технологии. Дизайнът е аналогичен на този на HD4730, като HD5750 е дори по-скромна на размери.
Виждаме колко скромно изглежда новият Radeon HD5850 до такива карти като GeForce 8800GTS и GeForce 9600GT. "Размерът има значение" вероятно ще си помислят повечето читатели, ние също бяхме на това мнение.
 
След резултатите от 3DMark обаче си променихме мнението - инженерите на ATI и PowerColor предлагат икономичен откъм размери, охлаждане и материал продукт, показващ аналогична или по-добра производителност от актуални доскоро и мощни видеокарти. Искаме да отбележим, че HD5750 по невнимание бе поставена в доста неизгодна позиция - тестовете бяха проведени на AMD Phenom II, работещ не на 3.40GHz, както при останалите сравнявани видеокарти, а на по-ниска работна честота - 3.20GHz. От други тестове знаем колко са чувствителни видеокартите на ATI към по--високата тактова честота на процесора. Ако тестът бе проведен на 3.40GHz, резултатаите на HD5750 биха били по-впечатляващи. От друга страна очаквахме по-убедителна разлика спрямо предшественика HD4730, който за нас си остава шампион откъм производителност за вложен лев.
 
Прогресът на ATI в OpenGL продължава да ни впечатлява. Radeon HD5750 определено показва предимство даже пред отлично представилите се HD4830 и HD4730. NVidia изглежда жалко за 3D моделиране.
Общата таблица на резултатите ни показва колко е неравностойно положението на HD5750 заради по-ниската честота на Phenom II.
Заключение - нищо изненадващо на пръв поглед не открихме в Radeon HD5750, цената първоначално е доста завишена (около 200-220лв.). От друга страна, цената на която ни се предлагат най-новите технологии е без аналог. Предвид това, че ATI все още имат дефицит на годни 40nm ядра, не бихме се изненадали от повторение с "феномена" HD4770, който бе анонсиран на една цена, и после цената драстично се увеличи, предвид дефицита и изненадващите резултати за производителност. От друга страна идва "Коледния период", в който цените не само, че се увеличават с около 10-15%, но и наличностите се изчерпват много бързо. Доларът също в момента е на едни от най-ниските си равнища.
Излизането на новата 5-хилядна серия на ATI ни донесе драстично намаление на бившите грандове HD4850/4870/4890, както и аналозите от NVidia. Retro-PC-Mania ви препоръчва да побързате с графичния ъпгрейт преди Нова Година и преди да са изчезнали от пазара мощните и евтини в момента HD4850/4870, които при по-ниска цена от HD5750/5770, притежават значително по-добра игрова производителност.
Вижте нашите цени и купете тестовата ни видеокарта на най-добра цена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни