Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Celeron Dual Core E1400 - много мощ за малко пари

За кратко време на пазара се появи един много интересен процесор - Intel Dual Core Celeron E1400. Интересното в него, че е истински двуядрен Conroe процесор, работещ на сериозната честота от 2.00GHz. Intel все още продължава да използва остарелите наименования Pentium и Celeron, които според нас вече са неуместни при сегментирането на
процесорите им. Дори и да се има предвид наследство на процесорите Pentium и Celeron, то това наследство не е от мощните, но тромави Pentium 4 (Willamette, Northwood, Prescott) и съответните им Celeron аналози с орязан кеш и системна шина. Наследството може да бъде само от Pentium M (Banias и Dothan), процесорите, които бяха разработени в Израел и които спасиха Intel от дишащите във врата им AMD.
Може би малко хора знаят, че Pentium M е пряк наследник на Pentium III Tualatin, а Pentium M с малко изменения се трансформира в Yonah (Core Duo, Core Solo) - тоест съвременните двуядрени процесори. Banias, Dothan и Yonah са думи с еврейски произход, което недвусмислено показва произхода и връзката между процесорите.
Трябва да се прави ясна разлика между Pentium с архитектура NetBurst (Pentium 4, Pentium D и производните им XEON и Celeron процесори) и Pentium, произлизащ от Intel P6 (Pentium Pro, Pentium III Tualatin, по-късните Pentium M и съвременните Core Duo, Solo, 2 Duo, Quad). NetBurst бе заклеймена от Intel като неефективна и скъпа и съответно бе свалена от производство.
Голямата бъркотия с "кодовите наименования" на различните двуядрени ядра на Intel могат да се изяснят от тази таблица:

Разликите идват от технологичния процес, обема на кеш паметта и това дали процесора е настолен и мобилен, както и от фантазията на маркетолозите.
След тези исторически бележки, нека се съсредоточим върху настоящия обзор на Intel Dual Core Celeron E1400. Ядрото на процесора е Conroe - 512, тоест кеш паметта на процесора е съкратена до 512КВ (типично за Celeron).
Основна разлика между Core Duo, какъвто е и E1400 и Core2Duo (след Merom) процесорите на 64-битовата архитектура на последните. Възможността за работа с 64-битови операционни системи е налична даже при едноядрените AMD процесори, но за Intel налагането на тази архитектура определено предизвика трудности. Омаловажаването на 64-битовите ОС от страна на маркетолозите на Intel е доста некоректно, но това са правилата на търговията.
Може още много да се философства за история на процесорите, ефективност, производителност и т.н., но нашата цел е да покажем резултати от тестовете, а не да пишем дисертация.
Конкуренти на тествания Dual Core Celeron E1400 са AMD Ahtlon X2 3600+ (процесора предизвикал революция в процесоро-строенето и мобилизирал научния потенциал на Intel да създаде Conroe) и Dual Core Pentium D 2.8GHz (представител на "последните динозаври" на NetBurst архитектурата).
Тестовата операционна система е Windows XP Pro SP3.
Конфигурациите са поставени при равни условия за видеопроизводителност от мощната и достъпна видеокарта NVidia GeForce 9600GSO 768MB DDR3.

Необходимо е да споменем, че AMD X2 3600+ и Pentium D са поставени в по-благоприятно положение от E1400, защото се тестват в маркови машини - съответно HP Pavilion t 3615 и HP Pavilion t3717.

Celeron Dual Core E1400 e монтиран в кутия Delux, с бюджетно дъно на Asus (G31 чипсет) и се охлажда от боксов охладител (доста тих и ефективен).
Започваме с най-важните тестове - игровите:

Celeron Dual Core E1400 е безспорен победител - не с голяма разлика, защото машините са поставени при доста близки условия откъм видео-система, памет, операционна система.

В Aquamark разликата е по-съществена. Добре се вижда в процесорния тест предимството на Conroe пред конкурентите.

В стария вече PCMark2002 Е1400 е безспорен лидер като процесорна производителност. Учудващо добро е представянето на Pentium D при работа с паметта.

В OpenGL професионалните програми за дизайн и рендериране няма изненада и Celeron Dual Core побеждава в повечето тестове на пакета SPECViewPerf.

При тестване на целочислени и с плаваща запетая изчисления в Everest, Dual Core E1400 е още по-категоричен като предимство пред AMD X2 и Pentium D.

Никаква изненада и за CINEBENCH - Celeron Dual Core E1400 въпреки малкия кеш е по-добър за видео-обработка и рендериране.

Класическия SuperPi също показва, че Celeron Dual Core E1400 е по-бързия процесор.
Ето и таблицата с всички тестови резултати:

Резултатите от днешния тест не се нуждаят от коментар - победата на Celeron Dual Core E1400 е категорична. Може би сме подбрали слаби конкуренти, но очакванията ни за Е1400 не бяха толкова големи. Очаквайте тестови резултати и сравнение с Core Duo E5200, AMD Athlon 7450, AMD Athlon X2 6000+.

Заключение - Celeron Dual Core E1400 е икономичен процесор, на много привлекателна цена, изненадващо производителен и ефективен, подходящ даже за геймърска машина от среден клас. Появата му и бързото му изчеване от пазара вероятно са рекламен ход на Intel, с който ни показва мощ на ниска цена. Честито на късметлиите, сдобили се с този бюджетен и бърз процесор.

1 коментар:

Bruce Wayne каза...

аз съм с него на работната машина и тази статия ми пвдигна духа! мислех го за много умрял ;)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни