Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP 2133 Mini-Note PC и VIA C7-M - триумф на дизайна и разочароваща производителност

Нашата тестова лаборатория гостува едно малко бижу на Hewlett-Packard, нетбука HP Mini-Note PC.
Първото, което ни грабва вниманието е невероятният дизайн - много стил и красота, толкова липсващ на нетбуците на Asus, Acer, MSI и други знайни и незнайни
азиатски производители. Не, че HP 2133 не е произведен в азиатски заводи, но явно са били вложени много пари за дизайн и конструкция, каквито би могла да си позволи единствено компания като HP.
Корпусът е алуминиев и това не е тънко покритие върху пластмаса - специално за основата на HP 2133 е използван доста алуминиев материал, който при допир създава впечатление за солидност и приятна хладнина на солиден метален корпус.
Горната повърхност на нетбука също е с алуминиево покритие като метала не е полиран до блясък, а има характерните ивици на суров материал. Много стилно изглежда изсеченото в метала лого на HP върху горната част на корпуса.
Цветът на HP 2133 не е баналния сиво-сребрист, а е с по-топли нюанси.
Отваряйки лаптопа вниманието ни веднага е привлечено от клавиатурата с огромни бутони, на която присъстват всички функционални бутони. Работата с клавиатурата е дори по-комфортна от работа с пълноценен лаптоп - интересно как на толкова малка площ е разположена такава удобна клавиатура. Секретът на голямата клавиатура е тач-пада, който е много издължен, а бутоните за разположени не класически под него, а от страни, което освобождава много място за клавиатурата.

Екрана е "лъскав" (типично за имиджов модел) и отразява малко неприятно околната среда. Но стартирайки нетбука пред нас се открива невероатна картина от рекорната резолюция - 1280*768, което е почти резолюцията на 14-инчов широкоекранен лаптоп от последно поколение!
Около екрана са разположени симпатичните решетки на стерео-колонки, които осигуряват доста приличен звук. HP, за разлика от DELL и Toshiba, винаги са обръщали изключително внимание на звуковата система, не са се изложили и този път.
След външния вид, който заслужава оценка 6+, да разгледаме хардуерните особености на HP 2133. Правейки аналогия с DELL mini9, не очакваме кой знае каква произодителност, но този път ще останем изненадани и то много, дали приятно или неприятно, ще видите от резултатите на тестовете. Първото сериозно отличие от DELL mini9 е наличието на отделен хард-диск от 120GB, а не твърдотелна памет от 8-16GB, която не е достатъчна даже за операционната система.
Сърцето на нетбука е доста екзотичния тайвански процесор VIA C7-M с тактова честота 1.2GHz и рекордния откъм минимализъм кеш от само 128КВ. Наличието на такъв процесор е в следствие от монополното и нагло поведение на Intel, който задължава производителите да използват ATOM процесорите задължително с цялостна платформа от Intel, разбира се могат отделно да се закупят процесорите Intel Atom, но цената е по-висока отколкото за комплект процесор и дънна платка. AMD водят война и на процесорния, и на графичния, а от скоро и на чипсетния фронт, затова дългоочакваните им решения за нетбук се бавят повече от година. От тази благоприятна ситуация се възползва известния някога производител на чипсети - VIA. Разбира се, чудеса от производителност от процесорен новобранец като VIA не може да се очакват.
Видеосистемата е VIA Chrome9, тук очакванията са ни по-големи, защото VIA имат немалки традиции при вградените графични решения и известно време успешно конкурираха видео-решенията на Intel.
HP 2133 има почти всички съвременни комуникационни и технически възможности, без HDMI изход. Най-инересната особеност е защитата на хард-диска - HP 3D DriveGuard, наподобяващ системата с датчик за ускорение, въведен от IBM за първи път в модела Thinkpad T41, а после технологията започва да се използва в най-високите класове лаптопи на Lenovo и Toshiba.
Стандарно тествания от нас нетбук има налична ОС "SUSE Linux Enterprice Desktop 10". За целите на нашия тест обаче ние инсталирахме Windows XP Pro XP3, както и на всички останали лаптопи.
Конкурентите в тестовите изпитания на HP 2133 ще бъдат:
- DELL Mini9 - тестван и преди от нас нетбук, най-успешния нетбук виждан от нас досега, който е базиран на конкурентния Intel Atom и видеоситема Intel GMA950;
- Toshiba Tecra 8200 - един древен лаптоп, базиран на Pentium III 900MHz (Coppermine), архаична видео-система Trident и бавната памет SDRAM;
- Toshiba Portege R100 - един от най-тънките и леки лаптопи в историята, по-лек с почти 300гр. и двойно по-тънък от HP 2133. R100 е базиран на ULV Pentium M 1000MHz и доста мощна видеокарта Trident CyberXP;
- DELL latitude D410 - шампиона сред мини-лаптопите като произодителност, здравина и цена. Мощен процесор Dothan на 1.73GHz, Intel GMA900, DDR2 - хардуер разбиващ като производителност всеки нетбук;
- HP Compaq 2400 - един от най-малките двуядрени лаптопи, съпоставим по тегло и размери с нетбук. Intel Core Duo U2500 1.2GHz, Intel GMA950.
Традиционно започваме с видеотестовете в 3DMark:
Положението е повече от трагично за HP 2133 и VIA Chrome 9, особено като се има компанията от нетбук и лаптопи с вградени видео-карти основно. Чудесно представяне на Toshiba R100 с външната видео-система Trident CyberXP, особено като се има предвид на каква честота работи централния процесор.
Трагичното представяне на VIA C7-M в комбина с VIA Chrome9 продължава и в OpenGL. Унизителни резултати показва HP 2133 в процесорния тест на AQUAMARK. 3.8 пъти по-производителен е Pentium M 1.73GHz от VIA C7-M!
В теста за рендериране и видеообработка CINEBENCH сумарно HP 2133 отново е на-слаб, за разлика от конкурентния нетбук на DELL, който има компания от архаичната Toshiba Tecra 8200.
PCMark 2002 е подходящ тест за едноядрени процесори. Добрата новина за HP 2133, че разликата му със "слабаците" в теста не е толкова катастрофална, както в предходните тестове. Лошата новина е, че на втори процесорен тест Pentium III е значително по-добър от VIA C7-M. По-добър е и "спекулативния" мини процесор INTEL Atom.
Унизителен резултат за HP 2133, който с новата си DDR2 памет е съвсем малко над нивото на древната SDRAM памет на Toshiba Tecra 8200.
Целочислените и тези с плаваща запетая тестове за процесорна произодителност на EVEREST показват една жестока битка... за последното място - тази на VIA C7-M и Pentium III 900MHz. Добре, че Pentium III не е с Tualatin ядро и на 1.13-1.30GHz, защото тогава "новия" процесор на VIA би претърпял пълно фиаско.
Sciense Mark - тест за мощни машини, който е абсурден за днешните конкуренти. HP 2133 изостава, но "само" 2.6 пъти от отличника DELL Latitude D410.
Класическо изпитание за процесори - Super Pi - бастиона на "моща" на Intel. DELL Latitude D410 е 9.6 пъти по-бърз, а Toshiba Tecra 8200 2.5 пъти по-бърза от HP 2133.
В края на статията публикуваме пълната таблица с резултатите от тестовете:
Заключение - HP 2133 е красив, но изключително слаб откъм произодителност нетбук, с бързодействие на лаптоп отпреди цяло десетилетие.

Положителни страни:
- метален корпус и невероятен дизайн;
- ергономична и удобна клавиатура, най-добрата в класа си;
- качествен дисплей с голяма резолюция;
- външен голям SATA диск;
- достъпна цена.

Отрицателни страни:
- рекордно ниска производителност, почти на нивото на мобилен телефон;
- ниска проиводителност на видео-процесора VIA Crome9.

1 коментар:

shampur каза...

Здравейте,
Може ли да се работи с програми като Фотошоп и подобни с този лаптоп?
Не играя игри!
Трябва ми за работа с фотошоп и интернет.
Благодаря!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни