Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

AGP срещу PCI-E - тест на базата на GeForce 6600

PCI-E вече е утвърден стандарт за графичен слот без алтернатива, докато AGP остана в миналото. Немалко са потребителите на компютри с AGP слот, особено в бедна държава като
България. Основната причина за смяна на домашната машина често е необходимостта от по-мощна видеокарта с Pixel Shader 3.0 и нагоре, най-вече за игри, но нерядко и за 3D моделиране или комфортно гледане на HDTV филми.
Mаркетинговите похвати бодро ни уверяват, че новия стандарт PCI-E, едва ли не осигурява двойно по-добра скорост (16x срещу 8x). Дали обаче това действително е така?
Ще проверим това с две еднакви откъм характеристики видеокарти, едната е в AGP реализация, другата в PCI-E. Моделите са NVidia GeForce 6600 256MB DDR.
Поставяме видеокартите в изключително равностойно положение, защото тестовата ни платформа се базира на интересния модел дънна платка AsRock 775Dual-880Pro, който има налични едновременно PCI-E и AGP графични слотове.

Тестовият ни процесор е Pentium 4 на 3.00GHz с Hyper Threading - сравнително мощен процесор за разкритие потенциала на видеокартите.
Направо ще ви покажем тестовата таблица, защото графичното онагледяване и подробно обяснение за всеки тест е излишно в този тест:
Виждаме, че разликата е минимална между двете видеокарти. Колкото и да е странно, по-добре се представя AGP варианта на GeForce 6600, особено в OpenGL тестовете на SPECViewPerf.
Имахме намерение да включим в теста две идентични карти ATI Radeon HD3850, във вариантите AGP и PCI-E, но за съжаление дънната платка не е благосклонна да стартира мощната AGP Radeon HD3850.
Извод - към настоящия момент теоретично по-добрата скорост на PCI-E слота с нищо не допринася за ускорението на видео-обработката спрямо по-старата AGP шина. Собствениците на мощни AGP машини само трябва да открият по-мощна AGP видеокарта и могат с удоволствие да играят най-последните видео-игри, както и да ползват машините си за 3D дизайн.
Очаквайте скоро нова статия за невероятните ни нови попълнения в тестовата ни лаборатория - AGP NVidia GeForce 7800GS 512MB DDR3 и AGP NVidia GeForce 7900GS 512MB DDR3.
Проверете за наличности на AGP и PCI-E видеокарти в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни