Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на двуядрени мини лаптопи - DELL Latitude D420 срещу HP Compaq nc2400


Лаптопът е станал неотменна част от живота ни и все повече хора ценят компактността и автономността. Нишата на максимално компактните преносими компютри бе донякъде успешно попълнена от нетбуците. Донякъде, защото Intel АТОМ е симпатичен и икономичен процесор, но е далеч от производителността на който и да е лаптоп с Pentium M процесор - това се видя от
множество наши предишни тестове.
Pentium M (Centrino) лаптопите, въпреки ненадминатото съотношение производителност/икономичност остават в миналото на компютърната техника. Пазарът иска високопроизводителни, компактни, икономични и максимално автономни лаптопи. Такива лаптопи се позиционират в имиджовия клас и са значително по-скъпи от моделите с нормални размери и стандартни процесори. Най-ярки представители на този скъп клас мини лаптопи са Sony VAIO TZ, Toshiba Portege R500, Lenovo Thinkpad X300. Това са мощни лаптопи с ULV (Ultra Low Voltage) Dual Core процесори, тегло около 1кг., 12-инчова матрица, изключителен дизайн.
В този обзор сме избрали за тест мини-лаптопи с по-скромни цени, но безкомпромисно качество от DELL и HP Compaq.
Това са представители на бизнес-класа на двата големи производителя, а не имиджови лаптопи, както споменатите по-горе изключително скъпи мини-лаптопи. Качеството на изработка и надежност при работа между скъпа имиджова машина и бизнес-модел от висок клас е на съпоставимо равнище, разликата е основно в дизайна.
Кратко ще представим участниците в днешния тест-обзор:
DELL Latitude D420 - много приятен аристократичен дизайн (метален корпус, солидна изработка), ярък дисплей с висока за 12-те инча резолюция (1280х800), тиха работа. Процесорът е Intel Dual Core U2500 (ULV 1.2GHz, 2MB), който за разлика от по-големите му събратя е с понижен работен волтаж, но е запазил предимствата на Core архитектурата. Видео-системата е остарялата вече, но достатъчно производителната Intel GMA950. Лаптопът е доста тих, греене не се усеща. Клавиатурата е "твърда" и "суха" (типично за DELL), джойстикът е доста далече от нивото на IBM Thinkpad и Toshiba Tecra. Звукът на всеки DELL е доста посредствен, не прави изключение и D420. Смущаваща е липсата на оптично устройство. DELL снабдяват Latitude серията си със страхотни батерии, нашия модел не е нов, но въпреки това батерията изкарва над 3 часа;
HP Compaq nc2400 - бизнес-класата на HP e семпла, надеждна и здрава като ThinkPad - магнезиево шаси и метални елементи за усилване на корпуса, стилен и тънък дизайн. Хардуерно nc2400 е "близнак" на DELL Latitude D420 - Intel Dual Core U2500, Intel GMA950. Лаптопът е абсолютно безшумен при работа, корпуса е студен и при най-тежки натоварвания. За разлика от D420 звуковата система има доста по-музикално звучене, клавиатурата е по-комфортна, липсата на тач-пад се компенсира от отличния джойстик. Размерът на HP Compaq nc2400 е по-компактен от тези на DELL D420, заради липсата на тач-пад. От друга страна, въпреки миниатюрните си размери, лаптопът има оптично устройство - DVD/CDRW. Екранът е много качествен - ярък, с наситени цветове и добри зрителни ъгли. Батерията е усилена - с нея нисковолтовия двуядрен лаптоп би могъл да изкара около 5 часа;
DELL Latitude D410 - предшественикът на D420, който въпреки че е с 12-инчова матрица е доста по-голям от D420. D410 e сравнително актуална машина с DDR2, пълноценен Pentium M 1.73GHz с 2MB кеш, Intel GMA900. Дизайнът е същия като на по-новия D420. Теглото е солидно и по-скоро се доближава до 2кг., отколкото до 1кг.;
IBM ThinkPad X40 - изключително компактен и лек лаптоп. Много красив дизайн, магнезиев корпус, титаниеви елементи, най-удобната мобилна клавиатура в съчетание с идеален джойстик - истински Thinkpad. ULV процесорът Pentium M 1.2GHz с 2МВ кеш е доста пъргав за честота си - истински Dothan. Усилена батерия, гарантираща поне 4 часа автономна работа.
DELL Inspiron Mini 9 - включихме и един популярен нетбук в нашия обзор, за да го съпоставим с най-компактните представители на лаптопите. Описали сме модела в други наши обзори - красив, ярък дисплей с висока резолюция, ATOM HT процесор, Intel GMA950.
Минаваме към тестовите резултати.
Абсурдно е да очакваме от мини-лаптопи да изкарат висока видео-производителност, но 3DMark е отличен тестов пакет и показва сравнително коректна съпоставка на възможностите на графичната система и зависимостта от процесора. Интересно е да се даде еднозначен отговор и на възможностите на GMA950 спрямо GMA900.
Лично аз съм изненадан от резултата - едноядрения D410 с по-старата видеосистема GMA900 видимо се представя най-добре, въпреки, че по-новите Shader възможности на GMA950 в по-новите 3DMark 2005 и 3DMark 2006 си казват думата и разликата там е в полза на двуядрените лаптопи с Intel GMA950. HP Compaq nc2400 и DELL Latitude D420 демонстрират практически еднакви резултати. Интересно, че GMA950 тотално се проваля на платформата с Intel ATOM - по-новите "маркове" не се стартират. Старата Intel 855G графична система на IBM X40 е далеч зад GMA900/GMA950 - липсата на по-актуален Shader не позволява на видео-ситемата да се представи добре в по-нови приложения. От друга страна 855G както и по-новите GMA900/950 има пълноценно хардуерно декодиране на HD формат.
Общата системна производителност проверяваме с PCMark2002. Защо с този по-стар пакет? Защото искаме да видим чиста производителност без натрапването на оптимизираните за многоядрени системи по-съвременни тестове.
1.73GHz-ия DELL Latitude D410 с лекота разбива на пух и прах доста по-новите и скъпи двуядрени мини-лаптопи и то по всички показатели - процесор, памет, твърд диск. Много изненадваща е солидната преднина на едноядрения Pentium M 1.2GHz на IBM X40 над двуядрените U2500 със същата работна честота.
Тестовите модули на EVEREST са отлично оптимизирани за двуядрени процесори в по-новите версии. Това се вижда от показаните резултати - предимството на U2500 пред едноядрените процесори е значително, с изключение на високочестотния процесор на D410.
Лаптопите често се ползват за работа и изчисления. В новия CINEBENCH ни очаква поредна сензация - Pentium M има по-добра архитектура от Core Duo в едноядрен режим. В OpenGL като цяло D410 e победител. При рендериране с две ядра нормално двуядрените процесори не остават шанс на едноядрените Centrino. Резултатите на Intel ATOM в DELL mini9 са повече от жалки.
Лаптопите са научен продукт - нека видим как нашите тествани лаптопи се справят с научни задачи. Престанах дa се изненадвам - DELL Latitude D410 е едноличен победител за научни изчисления и симулации. HP Compaq nc2400 за пореден път "на косъм" побеждава DELL D420.
Както и в предишни статии в края представяме таблица с всички тестови резултати и характеристики на лаптопите:
Заключение и изводи. DELL Latitude D420 и HP Compaq nc2400 са напълно равни като възможности, но все пак HP има леко по-добра производителност. Голямо предимство на HP е наличието на оптично устройство. Pentium M надживява времето си и показва фантастични резултати - победител в нашия тест се оказа DELL Latitude D410, който бе предвиден за "спаринг-партньор" на двуядрените мини-лаптопи. Битката между Intel GMA950 и GMA900 също не излъчи явен победител - дори в OpenGL тестовете GMA900 се представи много-по-добре от GMA900. Нетбукът като конкурент на мини-лаптоп се проваля категорично, дори и изключителния модел на DELL - Inspiron mini9 отстъпва като производителност на всеки Centrino лаптоп, да не говорим за Core Duo машини.

3 коментара:

dellman каза...

Машинките са наистина със завидна производителност за параметрите, с които се предлагат, но все пак си мисля, че малко внимание обръщате на шасита във вашите тестове.
Специално като разположение на на охлаждането според мен HP-то отстъпва.
http://picasaweb.google.com/dellman666/HPCompaqNc2400VSDELLLatitudeD420?feat=directlink

Шабла каза...

Аз имам D420 и наистина не съм впечатлен от процесора и особено от картата. Мисля 4е под W7 ще работят по добре тези машинки

Nikolay Karnobatev каза...

"дори в OpenGL тестовете GMA900 се представи много-по-добре от GMA900"

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни