Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Интересен ТАБЛЕТ лаптоп от Япония - FUJITSU Lifebook T4020D


Много от нас, включително и аз определяме лаптопите на Fujitsu Siemens като евтин среден клас от нивото на Asus, Acer или ниските класове на Toshiba и DELL.
Имаме спомени от високия бизнес-клас на Fujitsu Siemens, наречен Lifebook. Този клас съществува и в наши дни с подобаващо качество и функционалност, но като цяло отстъпва по популярност на продуктите на
HP, DELL, Toshiba, Lenovo.
Таблетния лаптоп, който гостува в тестовата ни лаборатория ни изненада - не сме очаквали лаптоп, произведен от Fujitsu (без намек за Siemens) и то от елитната Lifebook серия. Надписа "Made in Japan" на обратната страна на лаптопа ни изненада и ни накара да очакваме много. Всичко, произведено в Япония, а не в дъщерни китайски заводи е с изключително качество, надежност и технически характеристики. Пример за това са мониторите EIZO (произвеждани само в Япония), както и японския Canon PowerShot S3, с който правим снимките и клиповете в статиите.
Пълното наименование на модела е Fujitsu Lifebook T4020D. Няма да ви отегчаваме с дълги описания и хвалебствия на японския таблет. Ще отбележим само най-забележителните особености на модела.
На първо място като ценност е матрицата на лаптопа, произведеня по AFFS технология. Advanced Fringe Field Switching (AFFS) е неофициалното наименование на S-IPS Pro. Технологията е по-нататъшно развитие на IPS и е разработена от компанията BOE-Hydis през 2003-та година. С оглед неплащане на скъпи лицензионни такси за наименование, в името на технологията отсъства IPS съставката. Увеличената мощност на електрическото поле позволява да се достигнат още по-добри ъгли на видимост, по-добра яркост и да се елиминира основния недостатък на IPS - голямото междупикселно разстояние. AFFS се използва основно в магнито-контактните таблети (какъвто се явава и T4020D) и се ползва от Hitachi Displays.
Хардуерно таблета на Fujistu e близнак на DELL Latitude D410, който се представи блестящо в предишната ни обзорна статия - Pentium M 1.73GHz, DDR2, Intel GMA900.
Клавиaтурата е много удобна и много напомня тази на друг японски производител - Toshiba (серии Tecra и Portege).
Дисплея наистина е изключителен - невероятни ъгли на видимост, цветопредаване и яркост и то въпреки сравнително ниската резолюция. Дисплеят е покрит със сменяем предпазен слой, който леко замъглява картината, но ако се махме пред нас се открива наистина потресаваща картина дори и за настолен LCD (S-IPS или PVA/MVA). Предпазния слой е желателно да се махне само, ако не се ползва електромагнитната писалка, която може с течение на времето да надраска оригиналното покритие на AFFS матрицата.
Като качество на корпуса и надеждност, Fujitsu T4020D е на изключително ниво, съпоставимо с това на Tecra серията на Toshiba, с която има и голяма визуална прилика - типично японски дизайн, строг, функционален и без излишна показност.
Специално внимание заслужава най-слабото място във всеки таблет-лаптоп - пантата около която ротира дисплея. За разлика от Toshiba Portege, шарнира е изключително надежден и масивен - отдаде ни се възможност да го разглобим, открихме само метални части в и около шарнира.
Като тегло лаптопа е доста масивен, но това се дължи на двете батерии в него. Едната от двете ни бройки с тези две батерии изкара над 6 часа автономна работа - рекорд в нашия офис. Интересна възможност за този таблет е поставянето на оптично устройство на мястото на по-голямата батерия, всъщност по-скоро батерията е поставена на мястото на оптиката.
Симпатична особеност на Lifebook серията е течно-кристалното дисплейче около главния дисплей, показващ полезна информация за състоянието на батерията и др. показатели.
Fujistu T4020D е доста тиха машина, но не би попречило да се сложи по-мощен охладител, макар и малко по-шумен, защото при натоварване машината осезаемо загрява. Традиционно за Lifebook под лаптопа има стилни велурени подложки, които да изолират топлината, ако се ползва мапината "на крак".
Както във всички последни статии, привеждаме тестова таблица с резултати от тестовете на машината:
Виждаме, че планшетния лаптоп на Fujitsu се представя в рамките на нормалното, свидетелство за което са напълно идентичните резултати с тези на DELL Latitude D410, представил се феноменално в предходния ни тест и то в сравнение с двуядрени лаптопи от висок клас. Нетбукът с Atom процесор отново се вижда, че отчайващо изостава от пълноценен лаптоп, било то и 2-3 години по-стар като технология.

Оценка на Fujitsu Lifebook T4020D:

Плюсове:
- невероятен AFFS дисплей;
- магнито-контактна технология;
- стилен дизайн, качествена изработка, "непоклатим" шарнир за дисплея;
- рекордно време за работа от батерия;
- Made in Japan.

Минуси:
- голямо за 12" лаптоп тегло с две батерии;
- сравнително висока работна температура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни