Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

TOSHIBA TECRA - ревю на "японския ThinkPad"

След като IBM се оттегли от пазара на лаптопи се усети остра нужда от надеждни лаптопи от висок клас. Едноличния пазарен лидер ThinkPad вдигна много високо нивото на качество и надеждност. Останалите големи производители още от времето на ThinkPad бяха подготвили
бизнес-серии с добро качество. Аналогични на ThinkPad T-series от DELL е Latitude, от Toshiba е TECRA.

Покрай често дефектиращите "сателити", българския потребител е останал с впечатлението за недобра надеждност от лаптопите на TOSHIBA. Tecra обаче е "S-класата" на Toshiba и за разлика от имиджовата и скъпа Qosmio серия е предназначена за работа - инженерна, дизайнерска, диагностика и др. В нашия офис имаме няколко TECRA модела от различни поколения, включително и двуядрен модел. Похвално е, че всички TECRA модели са с външни видеокарти (ATI Radeon, NVidia GeForce или професионалните Quadro).
Интересна особеност на TECRA моделите е настройката на силата на звука, която се базира на класически дисков регулатор, а не бутони "+" и "-" или "<" и ">".

TOSHIBA TECRA M5. Традиционен, много изчистен и стилен бизнес дизайн - черно и тъмно-сив металик, метален капак. Много солиден корпус и панти. Невероятно удобна клавиатура и джойстик, които се доближават много до еталона ThinkPad. Изключително пъргавия и икономичен процесор Intel Core DUO T2600 (2.17GHz) правят лаптопа подходящ за тежки приложения. Графичната насоченост на лаптопа се дължи на производителната видеокарта - NVidia Quadro NVS110M. Дисплея, въпреки своите 14 инча предлага много добра резолюция - 1400*1050, с което е подходящ за графичен дизайн, моделиране и симулации, обработка на фотографии. Уникалната система за отчитане на движение и спиране на работата на хард-диска успешно е копирана от Thinkpad в Tecra M5, но е подкрепена и от хардуерната защита, подобна на тази в бизнес лаптопите на HP. Пръстовия скенер има отлична разпознаваемост и за разлика от евтините лаптопи разпознава запаметените пръсти без грешка. Специално внимание заслужава решетъчното дъно на лаптопа, което помага за циркулацията на въздух и стабилност при работа даже в най-горещите дни. За разлика от някои по-стари серии на Toshiba, този модел е напълно безшумен.
Лаптопа има всички екстри, без камера, която е излишна и даже забранена при работа в големи фирми.

Положителни страни:
- красив и стилен бизнес дизайн;
- много здрав и качествен корпус;
- максимално удобна клавиатура и джойстик;
- мощен хардуер за дизайн и тежки приложения - Quadro и Core DUO;
- дисплей с висока резолюция;
- пръстов скенер с много добра чувствителност;
- активна и пасивна система за защита на хард-диска.

Слаби страни:
- тъчпада е малко инертен, както при някои модели на HP;
- работата с батерия е около час и половина и доста далеч от тази демонстрирана от лаптопите на DELL;
- звука е "лаптопски" - силен, но писклив.

TOSHIBA TECRA M3. Абсолютно еднакъв дизайн с този на двуядрената TECRA M3. Същия здрав и красив корпус, удобна клавиатура и метален капак. Въпреки, че M3 е със Centrino "UNO" процесор, Pentium M 1.86GHz, новата платформа, 533MHz-вата шина, 2-та MB процесорен кеш, DDR2 паметта помагат на лаптопa да се представи много достойно при работа и тестове, като реално не се усеща "липсата" на допълнително процесорно ядро. Колкото и да е странно, M3 се представя по-добре в игри от двуядрения М5, за което причина е много пъргавата видеокарта - NVidia GeForce 6200TE.

Положителни страни:
- делови бизнес дизайн;
- мощен процесор и силна видеокарта GeForce 6200;
- добра продължителност на работа от батерии;
- много удобна клавиатура и джойстик;
- пасивна защита на хард-диска.

Слаби страни:
- дисплей с класическа резолюция - 1024*768;
- писклив звук.

TOSHIBA TECRA A4. Стилен широкоекранен лаптоп. A4 има производителна платформа - Intel Pentium M 1.6GHz, 533MHz FSB, 2048KB кеш. Въпреки, че тази доста нова платформа поддържа и DDR2, инженерите на Toshiba са предпочели по-старата DDR памет. TECRA A4 традиционно за цялата серия е снабдена с ATI видеокарта, по-точно PCI-E ATI Radeon X300 (128МВ, 128-bit). Видеосистемата има доста добра производителност и е подходяща за игри, а картината на широкоекранния дисплей е много наситена и контрастна, типично за ATI видео-картите.

Положителни страни:
- нова платформа, базирана на Intel 915;
- производителна видеокарта ATI Radeon X300;
- широкоекранен дисплей с много ярка и контрастна картина;
- много продължителна автономна работа.

Слаби страни:
- липсва джойстик;
- предпочетен е стария стандарт за памет DDR, което прави ъпгрейта скъпа авантюра.

TOSHIBA TECRA S1. Чудесен откъм дизайн модел, актуален и през 2009-та година. Много комфортна за работа машина с ярък дисплей, много удобна клавиатура и джойстик. Тъчпада също е отличен. Видео-системата се базира на легендарния Radeon 9000 и поддържа голямо количество игри. Този модел е един от малкото, на които големия японски производител е обърнал сериозно внимание на звуковата система.

Резултати от тестовете:

Положителни страни:
- красив и стилен дизайн;
- здрав корпус и панти без луфт;
- актуална за времето си видеокарта, която поддържа голям брой игри;
- добър звук;
- ярък и контрастен дисплей;
- COM порт за инженерна дейност;
- изключително удобна клавиатура, джойстик и тъчпад.

Слаби страни:
- корпуса е прекалено масивен;
- резолюцията на дисплея е стандартна - 1024*768

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни