Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ревю на 21" LCD HP f2105 - разликата между обикновенна TN+film матрица и качествена PVA, MVA, S-IPS

LCD мониторите в магазините стават все по-евтини, но и все по-малко надеждни и качествени. Илюзорно е мнението, че за малко пари може да притежаваме истински LCD монитор с добри параметри. Според агресивните и нереални маркетингови похвати, новите монитори имат все по-ниски стойности за реакция (в мс.), все по-високи нива на контраст. Като човек с опит в работата с множество монитори, емоционално бих определил тези пазарни похвати и рекламни трикове като лъжа и спекулация. От друга страна обаче, маркетинговите отдели умело използват алтернативни методики за отчитане на реакция (нива на сиво, а не превключване от бяло към черно), а обявеният контраст е спрямо различни от стандартните показатели.

В тази таблица показвам разликата между отделните типове матрици:

Разликата наистина е потресаваща и TN+film монитора катастрофално се проваля при пряко сравнение с PVA/MVA или S-IPS монитор. Липсата на реален и пълноцветен цвят при TN+film монитора е пагубен не само за дизайнери и художници, но и за всеки потребител. Липсата на пълна гама цветове и добри нива на контраст, ъгли на видимост принуждава човешкия мозък да се напряга за да компенсира липсата на контраст, цветова гама и градации. Знаете как човек с лошо зрение постоянно страда от главоболие, защото мозъка му се старае да компенсира непълната или изкривена зрителна информация, тук случая е аналогичен. Хора, работещи с TN+film матрица се измарят в рамките на 2-3 часа, докато дизайнери и художници с професионални PVA/MVA или S-IPS дисплеи без проблем работят над десет часа (когато им се наложи). От личен опит мога да споделя, че след 5-6 часа работа на обикновен TN монитор се чуствам много изморен, докато при ползване на S-PVA, S-IPS монитори без проблеми мога да стоя дори 15 часа пред монитора. Най-дълго съм работил с PVA монитора на DELL (1905FP), но най-голямо удоволствие от работа съм изпитал от HP 2035 (S-IPS).
Герой на днешния обзор е HP f2105 - 21-инчов широкоекранен модел с много бърза и контрастна S-PVA матрица.

Дизайн и конструкция. Доста посредствен и евтин дизайн, особено имайки предвид страхотната матрица на модела. Баналното сребристо и грозноватите колонки правят монитор ада изглежда като евтин телевизор NEO или SANG. Стойката е много масивна, както и самата конструкция на монитора.

Картина. Формата е 1680*1050 - много подходящ за HD филми. Матрицата е S-PVA - прекрасна картина и изключително бърза реакция. Играта на любимия CRYSIS е повече от приказка. S-PVA матрицата е производство на Samsung, същата се ползва и от "краля на мониторите" - EIZO. Много дълбок черен цвят, прекрасни ъгли на видимост, органичавани единствено от рамката на монитора. Не мога да опиша с думи прекрасната картина на този модел, затова ви каня в нашия шоу-рум да видите работата на Wide S-PVA, както и сравнението му с TN+film модели. Осветяването на дисплея не е перфектно и се виждат "Х"-образни следи от луминисцентните лампи при черен фон.

Функции, настройки и звук. Модела изглежда евтино, но е богато комплектован - DVI, USB разклонител, богати настройки на менюто. Звука от вградените колонки е доста приличен и замества даже доста скъпи стерео-комплекти. Стойката не позволява кой знае какви маневри.

Заключение. Прекрасен нов монитор с отлична пълноценна матрица. Един от най-добрите Wide монитори. Този монитор няма аналог и конкуренция на пазара на нови монитори.

Положителни характеристики:
- Бърза и много качествена широкоекранна S-PVA матрица;
- Добър звук;
- Много ниска цена, съпоставима с тази на TN+film мониторите;
- Масивна и надеждна конструкция.

Отрицателни характеристики:
- Евтин и банален дизайн;
- Видими следи от задматричната подсветка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни