Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Toshiba Portege M400 – TABLET PC – реализираната фантазия

По време на обзора на HP Pavilion tx1250 отправих критични забележки към тъч-скрийн дисплея на тествания лаптоп, който имаше доста посредствена чувствителност. От друга страна мултимедийния красавец на HP е сравнително евтина и по-скоро имиджова
машина без претенции за професионални приложения.

Днес пред нас обаче е истински Tablet лаптоп с фантастична резолюция и електро-магнито определяне на контакта върху дисплея, а не евтиното тъч-скрийн покритие (и то резистивно).
Този скъп професионален лаптоп, много отдавна е в полезерението на нашата “тестова лаборатория”, но поради софтуерни “приключения”, въвеждането му във функциониращ вид се отложи с почти две седмици.

Предварително ще кажа, че много отдавна не съм бил толкова очарован от компютърна техника. Посетителите на нашия шоу-рум също са много приятно изненадани от тази невероятна машина.

Дизайн и корпус. Дизайна на Toshiba Portege M400 е класически и много напомня този на бизнес-серията Tecra – класически пропорции, никакви лъскави материали, излишно изтъняване, водещо до лошо охлаждане. Това е работна машина - работна за дизайнери, художници, инженери и архитекти. Работна станция за богати дизайнерски студия, за които цената на техника е без значение. Корпуса е сглобен много качествено и здраво, никакви поскръцвания и люфтове, това е монолитна машина в стил IBM Thinkpad. Шарнира на дисплея има лек луфт (в сравнение с HP Pavilion tx1250), но това лесно се поправя с отвертка – просто тези машини са ползвани, макар и много запазени. Много приятно впечатление правят солидните гумени демфери, предпазващи дисплея от допир до клавиатурата.

Хардуер. Toshiba Portege M400 е снабден с мощен и икономичен процесор Intel Core Duo T2400 1.83GHz 2MB кеш. Платформата е изключително стабилната и проверена Mobile Intel Calistoga GM i945GM. Модела е много компактен (12-инчов), но въпреки това е снабден с DVDRW оптично устройство. Има WiFi, BlueTooth, CardReader… и други съвременни екстри, които е много дълго да се описват. Интересна и много полезна функция, особено при бизнес модел е пръстовия скенер. Относно сигурността на хард-диска, инженерите на Toshiba с заимствали датчика за ускорение от IBM Thinkpad, което прави машината много по-сигурна при падение, сътресение или удар. Малкия Таблет има 3 USB порта, 1 Cardbus, S400 куплунг.

Дисплей. За пореден път в нашата “тестова лаборатория” гостува фантастичен дисплей. 12 инча с резолюция 1400*1050! Отлични за TN+Film ъгли на видимост, солиден контраст и яркост. Технологията на дисплея се базира не на физически контакт, а на електро-магнитно взаимодействие, което води до невероятно точно позициониране и светкавична реакция. Електро-магнитната писалка има и бутон (клик – като при мишка), също така от обратната страна има бутон за триене на написаното. Изкарахме много забавни минути и даже часове в рисуване и писане – наистина усещането е по-скоро като от фантастичен филм, а не от реална техника. Текста се въвежда изключително лесно, а голямата изненада е, че перото реагира на натиск и текста излиза удебелен при натиск и изключително тънък при лек допир. Таблетния лаптоп би зарадвал всеки художник или дизайнер и може да спести много пари от дигирайзери и планшети. Това е рисунка, която набързо скицирах:

А ето и творението, след като се “китоса” в Paint:

Разбира се съществуват много по-богати откъм функции и инструменти програми, с които рисуването и писането върху Portege M400 надминава границите на фантазията.
За разлика от писането, рисуването изисква малко тренировки, защото въпреки чудесната чувствителност, покритието създава минимален Паралакс –ефект и трябва да се гледа строго фронтално, преди да се придобие рутина.

Звук и мултимедия. Тук идва тъжната част – Toshiba Portege има най-слабия и писклив звук от лаптоп, който съм чувал, но това е традиция за бизнес моделите Tecra и Portege – явно за да не се дразни шефа в офиса. За мултимедия на тази професионална машина и дума не може да става – нито камера, нито стерео-микрофони, дистанционно управление и други глезотии, налични например при HP Pavilion. На самия дисплей има доста функционални бутони и джойстик, но те имат работно, а не мултимедийно приложение. Похвална е традицията на Toshiba да се използва класически дисков регулатор на звука, а не баналните бутони “+” и “-” (“<” и “>”).

Софтуерни приключения. Това е машината, за която сме отделили най-много време за инсталация и настройка. Опитахме се безуспешно да инсталираме Windows XP Tablet Edition, но ударихме на камък със SATA и RAID драйверите, които могат да се инсталират само от Floppy, а nLite, въпреки многобройните опити отказваше да интегрира фирмените RAID и SATA драйвери коректно. С Windows XP нямахме никакви проблеми, но липсваха Tablet функциите. Безпроблемно обаче поставихме Windows Vista, драйверите се качиха допълнително от USB Flash. Отново приятна изненада – тромавата Vista работи много бързо на Toshiba M400. Трудоемка задача се оказа и поставянето на изключително богатия набор от фирмени драйвери – Toshiba направо са се престарали този път.

Тестови данни. Производителността на таблет машината е на много високо ниво. Добра е даже видео-производителността, което ни дава повод за оптимизъм за някои по-стари игри като NFS Underground2, Serious Sam SE. Нови игри – стратегии, повечето симулатори също ще вървят без проблем.
За да бъде по-интересен обзора, предоставяме в табличен вид тестовите резултати на Toshiba Portege M400 и HP Pavilion tx1250, тъй като и двата лаптопа имат сходни характеристики:

Заключение. Отлична работна машина – здравина, производителност, уникален дисплей и управление. Ако трябва да се избира лаптоп за деца, не бих избрал геймърска машина като HP Pavilion dv9000, а лаптоп, развиващ въображение и интелект, като идеалния за рисуване, творчество и ръкописно писане Toshiba Portege M400.

Положителни страни:
- Елекро-магнитен 12-инчов дисплей с много висока резолюция – 1400*1200;
- Солиден корпус и бизнес-дизайн;
- Оптично устройство – DVDRW;
- Отличен набор от драйвери и приложения;
- Много добър лаптоп за рисуване, графика и чертане.

Отрицателни страни:
- Батерия с малък капацитет;
- Лоша съвместимост с Windows XP Tablet Edition (вината е и при нас – все пак не можем да си позволим лицензионно копие);
- Посредствена звукова система.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни