Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Compaq nc-series - елегантните бизнесмени


HP e сред водещите производители на лаптопи, както сред потребителската Pavilion серия, върха на която е огромния 20-инчов "Dragon" (обзор, на който има по-долу), така и сред графичните nw - series (Workstation) (направихме обзор на nw8000 и невероятния nw8240). HP произвежда и невероятни Tablet латопи и то с AFFS
матрица (модификация на AFFS).
В тази статия обаче ще разгледаме nc - серията (бизнес-класата на HP). Отличителна особеност на тази серия е семплия, много елегантен дизайн, наложен след 2003-2004-та година. В този дизайн се забелязва старание да се запази и даже надмине "еталона" IBM ThinkPad T-series. Много подобен тънък профил, джойстик, съвместен с отзивчив тъч-пад, метализиран горен капак, здраво магнезиево шаси, пасивна (а в новите модели и активна система) за защита на твърдия диск. Лаптопите от тази серия подчертават работната и инженерната си насоченост, чрез наличието на сериен (COM) порт. Много от феновете и доволните почитатели на ThinkPad, които се решиха да ползват модел като HP Compaq nc6220 споделиха своето задоволство от работата с HP.
Започваме днешните обзори по хронологичен ред на моделите.

HP Compaq nc6110 - един от първите представители на тази бизнес-серия. Няма да описвам дизайна на лаптопа, тъй като е типичен за цялата серия, но още веднъж ще спомена, че е много елегантен, здраво направен, никакви хлабини. Тъчпада е много чувствителен, джойстика е отзивчив почти като на Tecra и Thinkpad. Клавиатурата е удобна, въпреки, че лично на мен Thinkpad повече ми допада.
Процесора е достатъчно мощен за почти всички приложения, избрана е DDR1 памет, въпреки, че платформата поддържа и DDR2. Видео-ситемата е Intel GMA900, тоест слаба за игри, но отлична за HDTV и най-вече за икономия на батерия.

HP Compaq nc6220 - почти същия дизайн, единствената разлика е наличието на дразнещия за много датчик за осветление, регулиращ яркостта на екрана. Впечатленията са същите като от nc6110. Основната разлика от nc6110 е наличието на DDR2 памет.

HP Compaq nc6230 - абсолютен близнак на nc6220, но с "външна" видеокарта - Radeon Mobility X300. Въпреки, че дисплеите на всичките споменати досега лаптопи са със стандартна 1024*768 резолюция, определено ATI видеокартата изкарва много по-сочна и ярка картина, а видео-производителността е достатъчна за голям брой игри. Ще спомена и, че наличния nc6230 бе с много мощния Intel Pentium M 2.00GHz, което му даде голямо предимство в повечето тестове, спрямо nc6110 и nc6220.

HP Compaq nc6400 - мощен съвременен лаптоп, чрез който подчертавам приемствеността на дизайна, корпуса, клавиатурата от предходните Pentium M модели. Процесора е фантастично мощния Intel Core2Duo T7200 с 4МВ кеш, видеокартата е Radeon X1300. Единствената по-сериозна екстра спрямо по-старите Centrino модели е пръстовия скенер. Очаквайте битката на този мощен лаптоп със своя ценови и бизнес аналог от DELL - Latitude D630. Дисплея е широко-екранен с висока резолюция - 1440*900.
Силни страни на nc-серията:
- здрав, елегантен и много стилен корпус;
- тишина и стабилна работа;
- метален капак и солидно магнезиево шаси;
- много добра автономност - над 2.5 часа работа от батерии, а за nc6220 и над 3.5 часа (в икономичен режим);
- стабилни драйвери за всички операционни системи;
- удобна клавиатура, джойстик и тъч-пад.

Слаби страби на nc-серията:
- липса на екрани с висока резолюция;
- датчика за осветление е доста дразнещ и прави картината тъмна, налага се инсталиране на драйвер за да се деактивира.

ТЕСТОВИ РЕЗУЛТАТИ:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни