Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ревю на Thinkpad T52 от Изкуствен Интелект и отговори на въпроси за Земята, Вселената и Хляба

 

Ето го, моментът, на истината! Предизвикалият фурор OpenAI, чрез ChatGPT. Тествам го за ревю на лаптопа ThinkPad T52. И ето какво ми осигури машината, за машината. 

Lenovo ThinkPad T52 е мощен и надежден лаптоп, който е проектиран да отговори на изискванията на личните и професионалните потребители. Лаптопът е част от популярната серия ThinkPad на Lenovo, която има репутацията на производител на висококачествени, издръжливи и ефективни компютри.

По отношение на дизайна ThinkPad T52 има класически и професионален външен вид, който остава непроменен от много години насам. Лаптопът се отличава с черно, матово покритие и меко на допир усещане, което го прави удобен за използване за продължителни периоди от време. Здравата конструкция на лаптопа е създадена, за да издържи на износването при ежедневна употреба, и е тествана, за да отговори на военните спецификации за издръжливост.
ThinkPad T52 е оборудван с 14-инчов Full HD дисплей, който осигурява ясна и жива картина. Дисплеят е ярък и има добри ъгли на видимост, което го прави идеален за работа в движение. Клавиатурата на лаптопа е една от отличителните му черти и осигурява удобно писане. Клавишите са добре разположени и имат добър ход, което прави писането на лаптопа удоволствие. Тъчпадът също е отзивчив и точен, което прави навигацията в лаптопа лесна.
Под капака ThinkPad T52 се захранва от процесор Intel Core i7 и разполага с 16 GB оперативна памет. Тази комбинация осигурява на лаптопа мощта и скоростта, необходими за справяне с взискателни задачи като редактиране на видео, графичен дизайн и игри. Лаптопът има и SSD диск с капацитет 512 GB, който осигурява бързи скорости на четене и запис и помага за бързото стартиране и работа на лаптопа.
Що се отнася до свързаността, ThinkPad T52 разполага с добър избор от портове. Лаптопът има два USB-A порта, два USB-C порта, HDMI порт, жак за слушалки и Ethernet порт. Лаптопът също така поддържа Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.2, което осигурява на потребителите бърза и надеждна безжична връзка.
ThinkPad T52 работи с Windows 10 Pro, която е стабилна и сигурна операционна система. Лаптопът се предлага и с ThinkPad Pen Pro на Lenovo, който представлява чувствителен на натиск стилус, идеален за водене на бележки, рисуване и скициране.
В заключение, Lenovo ThinkPad T52 е добре проектиран и мощен лаптоп, който е подходящ както за лични, така и за професионални потребители. Здравата конструкция на лаптопа, удобната клавиатура и чувствителният тъчпад го правят приятен за използване. Мощният хардуер на лаптопа и бързият SSD диск осигуряват на потребителите мощта и скоростта, необходими за справяне с взискателни задачи. ThinkPad T52 е лаптоп, който е създаден, за да издържи дълго и е чудесна инвестиция за всеки, който се нуждае от надежден и мощен компютър.

На пръв поглед изглежда чудесно, и е много по-добре написано от някогашните ми кандидати за работа, за фрилансъри, като отне на ИИ около 5 секунди и е напълно безплатно. 

Обаче са написани абсолютни алабализми и невероятни лъжи. Някои лъжи могат да бъдат оправдани с това, че ChatGPT борави с данни от преди 2021-ва година. Но спецификацията на Lenovo е от 2019-та и е напълно публична. Хайде, ИИ може и да не знае, че P52 работи вече и с Windows 11, макар би могъл мигновено да провери параметрите за съвместимост от Microsoft. Според официалната спецификация от 2019-та, наистина машината не е упомената за работа под Windows 11. Нашите изпитания доказаха друго, отлична работа под Windows 11.

Непонятно защо, машината зацикли на Core i7, докато моделът го има и с Core i9, и с Intel Xeon. Глупаво твърдение за 16GB RAM, та машината може и със 128GB. Също и за дисковото пространство, и за революцията на дисплея. А самият диагонал от 14-инча според ИИ е тотален абсурд. 

Не е казано нищо, че машината е работна станция и бидейки такава, най-ключовата част в нея е видеокартата, а тук, в P52 има чудо графика като Quadro P3200. А точно ИИ, най-добре трябва да е запознат за какво служат CUDA ядрата на картите и как те са в основата на невронните му мрежи, или поне на предишните версии. 

В интерес на истината, научих от това никакво ревю, нещо ново. Наистина, за P52 има опция за капацитивен дисплей и поддържа ето тази активна писалка.  

Поисках сравнение на ThinkPad P50 срещу P52 в 3DMark 11 и SPECViewPerf 2020. Няма данни! Затова поисках сравнителен анализ на видеокартите на двата модела, какъвто почти съм завършил. И ето какво.

За съжаление, нямам достъп до конкретните резултати от бенчмарковете на Lenovo ThinkPad T52 и ThinkPad T50 с помощта на 3DMark 11 и SPECViewPerf 2020. Мога обаче да предоставя някои общи сведения и сравнения между графичните възможности на тези лаптопи.
Lenovo ThinkPad T52 вероятно има по-мощна графична карта в сравнение с ThinkPad T50. T52 вероятно разполага с интегрирана графична карта на Intel или със специален графичен процесор на NVIDIA, в зависимост от конфигурацията. Специалният графичен процесор на NVIDIA би осигурил по-добра графична производителност за взискателни задачи като редактиране на видео и игри в сравнение с интегрираната графична карта.
От друга страна, Lenovo ThinkPad T50 вероятно разполага с по-стара интегрирана графична карта на Intel, която не би осигурила същото ниво на производителност като специалния графичен процесор NVIDIA на T52 или дори собствения интегриран графичен процесор.
По отношение на 3DMark 11, бенчмарк инструмент, използван за измерване на производителността на графичните карти, ThinkPad T52 вероятно ще постигне по-високи резултати от ThinkPad T50. Това се дължи на по-мощния му графичен процесор, който би осигурил по-добра производителност за 3D графики и игри.
SPECViewPerf 2020 е бенчмарк инструмент, който измерва производителността на графични карти за работни станции в професионални приложения като CAD, CAM и CAE. Специалният графичен процесор NVIDIA на ThinkPad T52 вероятно ще осигури по-добра производителност в сравнение с вградената графична карта на ThinkPad T50. Графичният процесор на T52 би осигурил по-бърза скорост на кадрите и по-плавна графика при взискателни приложения за работни станции.
В заключение, Lenovo ThinkPad T52 вероятно ще има по-добра графична производителност в сравнение с ThinkPad T50. Специалният графичен процесор NVIDIA или мощният вграден графичен процесор на T52 биха осигурили по-добра производителност при взискателни задачи като редактиране на видео, игри и професионални приложения за работни станции. ThinkPad T50, от друга страна, не би осигурил същото ниво на производителност поради по-старата си интегрирана графична карта

Едно голямо нищо, което дори не ми се коментира. Абсолютно общи приказки, освен това предстои да се установи дали P52 с най-слабата си графика е по-добър или не, от P50 с най-добрата (Quadro M2000). 

Поисках от ИИ нещо лесно, кратка история на IBM Thinkpad. 

IBM ThinkPad е линия лаптопи с дълга и богата история. Серията ThinkPad е представена за първи път през 1992 г. и бързо е призната заради емблематичния си дизайн, издръжливата си конструкция и надеждната си работа. През годините серията ThinkPad се превърна в една от най-разпознаваемите и уважавани марки лаптопи в света.
Първият ThinkPad, 700C, беше проектиран като преносим компютър за бизнес потребители. Той се отличаваше с черно, матово покритие и червен TrackPoint в средата на клавиатурата, който позволяваше на потребителите да навигират курсора, без да използват тъчпад. Освен това 700C имаше 10,4-инчов дисплей, процесор Intel 486 и 4 MB RAM. Той беше добре приет от потребителите и получи положителни отзиви за своята производителност и дизайн.
През следващите години IBM продължи да въвежда иновации и да подобрява серията ThinkPad. Компанията представи нови модели с по-големи дисплеи, по-мощни процесори и подобрени графични възможности. ThinkPad 600 например представи по-голям 12,1-инчов дисплей и по-мощен процесор Pentium. Серията ThinkPad T, представена през 2000 г., се превърна във водещата линия лаптопи на компанията и беше насочена към бизнес потребителите. Лаптопите от серия Т бяха известни със своята здрава конструкция и мощна производителност, което ги правеше идеални за използване в трудни работни условия.
През 2005 г. IBM продава бизнеса си с персонални компютри на китайската компютърна компания Lenovo. Въпреки смяната на собствеността серията ThinkPad продължи да бъде важна част от продуктовата линия на Lenovo и остана популярен избор за бизнес потребителите. Lenovo продължава да въвежда иновации и да подобрява серията ThinkPad, като представя нови модели с най-съвременни технологии и подобрена производителност.
Днес серията ThinkPad остава една от най-популярните марки лаптопи за бизнес потребителите. Лаптопите са известни със своя емблематичен дизайн, издръжлива конструкция и надеждна производителност и се използват от милиони хора по света. Независимо дали сте бизнес потребител, или студент, лаптопът ThinkPad е чудесна инвестиция, която ще ви осигури мощен, надежден и добре проектиран компютър, който е създаден, за да издържи дълго.
В заключение, серията ThinkPad на IBM е линия лаптопи с богата история и заслужена репутация за производство на висококачествени и надеждни компютри. От скромното си начало през 1992 г. серията ThinkPad се превърна в една от най-популярните и уважавани марки лаптопи в света и е чудесна инвестиция за всеки, който се нуждае от мощен и надежден компютър.

Тук нещата са прилични, за увод на някой материал, когато авторът човек го мързи, може и да мине. И все пак има доста публични заблуди и небивалици, че IBM продава на китайска компания бизнеса си с PC. Ако е до небивалици, поне да бяха изброени моделите Thinkpad на МКС. 

Поисках от ИИ да ми изброи най-надеждните лаптопи от 2003-ра до 2022-та години, и кои са участвали във филмови продукции. Явно не разбра какво има предвид под надеждност, но отговора е интересен относно заблудите налагани, за "най-бърз" лаптоп.

Определянето на "най-бързите" лаптопи между 2003 и 2022 г. е трудно, тъй като има много фактори, които могат да повлияят на производителността на лаптопа. Въпреки това някои от най-популярните и високо ценени лаптопи през този период включват:
1.    Apple MacBook Pro: MacBook Pro е представен за първи път през 2006 г. и е популярен избор за професионалисти и творчески потребители. През годините Apple продължи да подобрява производителността на MacBook Pro, превръщайки го в един от най-бързите лаптопи на пазара.
2.    Dell XPS: Dell XPS е линия високопроизводителни лаптопи, която съществува от 1993 г. насам. Лаптопите XPS са известни със своя елегантен дизайн, мощна производителност и авангардни технологии, което ги прави популярен избор сред мощните потребители.
3.    Lenovo ThinkPad: Lenovo ThinkPad е линия лаптопи, която съществува от 1992 г. и е известна със своята здрава конструкция и надеждна работа. Лаптопите ThinkPad се използват в различни отрасли, включително в бизнеса, държавната администрация и образованието.
4.    ASUS ROG: ASUS ROG е линия геймърски лаптопи, която съществува от 2006 г. насам. Тези лаптопи са предназначени за сериозни геймъри и са известни с мощната си производителност, усъвършенствани графични възможности и висококачествени дисплеи.
Що се отнася до лаптопите, които са се появявали във филми, има от какво да избирате. Някои от най-популярните включват:
1.    Apple MacBook: MacBook се е появявал в множество филми, включително "Социалната мрежа" и "Железният човек 2".
2.    Dell Latitude: Dell Latitude се е появявал в редица филми и телевизионни предавания, включително "Семейство Сопрано" и "24".
3.    Lenovo ThinkPad: ThinkPad също е участвал в редица филми и телевизионни предавания, включително "Матрицата" и "24".
В заключение, между 2003 и 2022 г. са произведени много високопроизводителни лаптопи. Apple MacBook Pro, Dell XPS, Lenovo ThinkPad и ASUS ROG са само няколко примера за популярни и високо ценени лаптопи през този период. Освен това има много лаптопи, които са се появявали във филми, което ги прави добре познати на публиката по целия свят. 

Забавно е, макар и малко тъжно, че за базови ревюта, даже и в тази начална фаза на ИИ, един ChatGPT може да замени 99.99% от кандидатите, които бих търсил за ревюта в бизнеса ми. Замени не е точната дума, тяхното ниво е толкова трагично, колкото и ялов ИИ не може да бъде. Вие в "Матрицата", видяхте ли ThinkPad-а? 

Конкретизирах въпроса, че искам най-здрави лаптопи серии, като имам предвид водо-, прахо-ударо- устойчивост, от 2002-ра досега. 

Когато става въпрос за издръжливи лаптопи, има няколко модела, които са специално проектирани да издържат на екстремни условия, като например удар, прах, вода и радиация. Ето някои от най-издръжливите лаптопи, които са произведени от 2002 г. насам:
1.    Panasonic Toughbook: Линията лаптопи Toughbook на Panasonic е известна със своята здравина и издръжливост. Тези лаптопи са създадени, за да издържат на тежки условия, включително падания, удари и излагане на прах и вода.
2.    Dell Latitude Rugged: Лаптопите Latitude Rugged на Dell са проектирани да издържат на груба употреба и са изработени от здрави материали, които издържат на падания, разливи и екстремни температури.
3.    Lenovo ThinkPad X1 Extreme: ThinkPad X1 Extreme от Lenovo е високопроизводителен лаптоп, който е създаден да издържа на тежки условия. Този лаптоп разполага с шаси, подсилено с въглеродни влакна, и е проектиран така, че да отговаря на стандартите MIL-STD 810G за издръжливост.
4.    Getac B300: Getac B300 е издръжлив лаптоп, който е проектиран да издържа на различни тежки условия. Той е създаден, за да отговаря на стандартите MIL-STD 810G и е устойчив на удари, вибрации и екстремни температури.
Тези лаптопи са подходящи за военни и инженерни нужди, тъй като са създадени да издържат на тежки условия и са проектирани да отговарят на стандартите MIL-STD 810G. Това означава, че те са в състояние да се справят с груба употреба и могат да продължат да функционират дори в предизвикателни условия.
В заключение, издръжливите лаптопи са чудесен избор за тези, които се нуждаят от лаптоп, който може да издържи на тежки условия, включително удари, прах, вода и радиация. Panasonic Toughbook, Dell Latitude Rugged, Lenovo ThinkPad X1 Extreme и Getac B300 са само няколко примера за издръжливи лаптопи, които са произведени от 2002 г. насам и са подходящи за военни и инженерни нужди. Тези лаптопи са известни със своята здравина и издръжливост, което ги прави надежден избор за професионалисти, които се нуждаят от лаптоп, който може да издържи на екстремни условия.

И ето, много е важно как се задават въпроси. Вероятно вече ще има желано умение при каквато и работа "комуникативност с ИИ". Колкото до достоверността, стандартът MIL-STD 810G, го имат повечето Thinkpad, но също така и HP Elitebook, ZBook. В серията Panasonic Tougbook има и Fully Rugged (брутална защита, включително и от ЕМИ), и Semi-Rugged (бронирани, но не чак толкова). Иначе, Tougbook има най-много участия във филми, въпреки, че почти никога не е брандирано "С помоща на Panasonic, като Toughbook е тяхна запазена марка и бла-бла", след надписите. 

За да разбираш подвежданията и лъжите а ИИ, трябва да си специалист. Аз съм такъв и ги виждам, убеден съм, че едва ли сме повече от 1000 по света, които можем да оценим по-горните текстове от ИИ като грешни, нелепи, безсмислени. 

Поисках отговори и по други теми. Във връзка с бръмбарите в храната ни, попитах дали хитиновата обвивка на насекомите е вредна за човешката физиология. ИИ се направи на луд (ограничения), но все пак ми намекна за тежки алергични реакции.

Ужилванията от пчели и оси могат да бъдат опасни за хората и да причинят физически дискомфорт и болка. В някои случаи те дори могат да доведат до сериозни медицински проблеми.
Когато пчела или оса ужили човек, тя отделя отрова в кожата. Тази отрова може да причини зачервяване, подуване и болка на мястото на ужилването. При повечето хора тези симптоми са леки и отшумяват сами в рамките на няколко часа. В някои случаи обаче отровата може да предизвика по-сериозна реакция, например алергична реакция или анафилаксия.
Алергичната реакция възниква, когато имунната система реагира прекомерно на отровата на пчелата или осата. Това може да предизвика симптоми като сърбеж, копривна треска, затруднено дишане и учестено сърцебиене. Анафилаксията е тежка и животозастрашаваща алергична реакция, която може да причини внезапно спадане на кръвното налягане, загуба на съзнание и дори смърт.
В допълнение към алергичните реакции ужилванията от пчели и оси могат да увеличат риска от някои медицински състояния, като например инфекции. Ако човек е ужилен многократно или ако ужилването е в близост до лицето или гърлото, това може да предизвика по-сериозни симптоми, като подуване на лицето и затруднено дишане.
Като цяло ужилванията от пчели и оси могат да имат вредно въздействие върху човешката физиология, особено за хората с алергии или вече съществуващи заболявания. Важно е да потърсите незабавно медицинска помощ, ако след ужилване изпитате симптоми на тежка реакция, като например затруднено дишане или оток на лицето или гърлото. За да намалите риска от ужилване, се препоръчва да избягвате да безпокоите пчелите и осите и да носите защитно облекло и да използвате репелент срещу насекоми, когато прекарвате време на открито.

В общи линии, "полит-коректен" отговор, натам ще задълбая с въпроса, като използвам и специални техники за предизвикване на "шизофрения" в ИИ, за да отговори и полит-некоректно. 

Поисках от художествен ИИ да ми направи изображение с Thinkpad и космос, за илюстрация на тази публикация, но не ми харесаха нещата. Все някакви сферични планети и никакъв лаптоп. 

Та попитах ChatGPT, какви 10доказателства има че Земята е сферична, а не плоска и как бих могъл сам да ги проверя. 

Ето десет факта, които доказват, че Земята е сферична, а не плоска планета:
1.    Сенките по време на лунни затъмнения са извити, което може да се случи само на сферична планета.
2.    Земята хвърля кръгла сянка върху Луната по време на лунно затъмнение.
3.    Спътниците в орбита около Земята изглежда летят по кръгов път, което може да се случи само ако Земята е сферична.
4.    Формата на Земята може да се види от космоса като извит хоризонт.
5.    Корабните кораби изчезват зад хоризонта заради извивката на Земята.
6.    Земята хвърля извита сянка върху Слънцето по време на слънчево затъмнение.
7.    Северната звезда сякаш променя положението си в небето, когато пътувате на север или на юг, което може да се случи само на сферична планета.
8.    Разстоянията и ъглите на плоска Земя биха се променяли постоянно, но на сферична планета те остават постоянни.
9.    Гравитацията на Земята е съвместима със сферична планета.
10.    Древните гърци са използвали геометрия, за да изчислят обиколката на Земята, която са определили като сфера.

Направих забележка, че тези глупости няма как сам да ги проверя и да ми даде нов, коректен отговор, как с подръчни средства и инструменти мога да се убедя, че Земята наистина е сфера. 

Ето някои общи и достъпни инструменти, които можете да използвате, за да проверите дали Земята има сферична форма:
1.    Сенки: Наблюдавайте сенките на обектите по време на изгрев или залез и наблюдавайте как се променят с течение на времето.
2.    Лунни затъмнения: Наблюдавайте кръглата сянка на Земята върху Луната по време на лунно затъмнение.
3.    Извитият хоризонт: Наблюдавайте хоризонта от високо място, например от планина или висока сграда. Ще видите, че хоризонтът е извит, а не плосък.
4.    Кораби, които изчезват зад хоризонта: Наблюдавайте корабите, докато се отдалечават от вас, и ще забележите, че първо изчезва корпусът, а след това мачтите.
5.    Географска ширина и дължина: Чрез измерване на ъглите между слънцето, луната и звездите и вашето местоположение можете да изчислите географската си ширина, което потвърждава, че Земята е сфера.
6.    Геодезия: Изследването на формата, размера и гравитационното поле на Земята може да се използва за потвърждаване на нейната сферична форма.
7.    Спътници: Орбитите на спътниците, като например Международната космическа станция, потвърждават, че Земята е сфера.
8.    Астрономия: Наблюденията на звездите и други небесни обекти потвърждават, че Земята е сфера.
9.    Фотография: Снимките от въздуха или от спътник показват, че Земята има сферична форма.
10.    Глобуси: Наблюдението на глобус на Земята ясно показва нейната сферична форма.
11.    Формулата, използвана в геодезията за изчисляване на сферичната форма на Земята, се нарича формула на Гаус за кривината на Земята. Тя се получава от следното уравнение:
12.    K = (1 / R^2) * (dx^2 + dy^2)
13. където K е кривината на Гаус, R е радиусът на Земята, а dx и dy са диференциалите на координатите на точка от повърхността на Земята. Тази формула отчита факта, че Земята не е съвършена сфера, а е леко изпъкнала поради въртенето си. Кривината на Гаус може да се използва за изчисляване на отклонението от идеалната сфера и за определяне на площта и обема на Земята.

Новият отговор е не по-малко нелеп и абсурден. Отново твърдения, на които не се връзва и второкласник в спортно училище.  

Сферичността на "планетата" (plane - плоскост) винаги опира до това, аджаба някой пресякъл ли е Антарктида. Попитах и за това. Кои са доказаните прекосявания на Антарктида от всякога, до сега. 

Първото потвърдено прекосяване на Антарктида от хора е осъществено от норвежкия изследовател Роалд Амундсен и неговия екип през 1911 г. Амундсен и екипът му достигат до Южния полюс на 14 декември 1911 г., като стават първите хора, направили това.
Преди пътуването на Амундсен други изследователи, като Джеймс Кларк Рос и Робърт Фалкон Скот, са се опитвали да достигнат до Южния полюс, но никой от тях не е прекосил успешно целия континент.
Пътуването през Антарктида е било изтощително и опасно, като за преодоляването на суровия леден терен е трябвало да се използват кучешки впрягове и ски. Въпреки предизвикателствата Амундсен и екипът му успяват да осъществят пътуването, като предоставят ценни сведения за географията и климата на континента и вдъхновяват бъдещите поколения изследователи и учени да продължат да изучават Антарктида.
Съществуват доказателства, че хората са живели на Антарктида в праисторически времена, но до експедицията на Амундсен не е имало потвърдени преходи през континента.

Отговорът не е коректен, защото въпросът не е кой си е въобразил, че е стигнал до Полюса и се е върнал обратно, а кой е прекосил цялата Антарктида. Което ще рече, никой. А в наши дни, никой даже и не смее. Не посмях да питам за кацането на Луната, и защо от 60 години никой даже не си помисля да ни лъже, че е е бил там. 

Попитах нещо интересно и за първи път, китаеца колко връща отговори от другата страна, даде накъсо и отиде да спи. 

Като ще са китайци, попитах ги за това, как се прави кичми, макар и да се води корейска храна. 

Кимчи е традиционно корейско ястие, приготвено от ферментирало зеле или други зеленчуци, като репички или краставици, смесени с пикантни подправки от лют червен пипер, джинджифил, чесън и рибен сос. За да приготвите кимчи, ще са ви необходими следните съставки:
Съставки:
- 1 глава зеле напа, нарязана на парчета с големина на хапки
- 1 голям морков, нарязан на жулиени
- 1 голяма репичка дайкон, нарязана на жулиени
- 4 зелени глави лук, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1-сантиметрово парче джинджифил, смляно
- 1 супена лъжица гочугару (корейски лют червен пипер на люспи)
- 1 супена лъжица захар
- 2 супени лъжици рибен сос
- 1 супена лъжица оризов оцет
Начин на приготвяне:
1.    Изплакнете нарязаните зеле, моркови и репички в студена вода и ги отцедете добре.
2.    В купа смесете чесъна, джинджифила, гочугару, захарта, рибния сос и оризовия оцет, за да приготвите сместа от подправки.
3.    Добавете нарязания зелен лук към сместа от подправки и разбъркайте добре.
4.    Добавете отцедените зеленчуци в купата и разбъркайте всичко заедно, докато зеленчуците се покрият добре със сместа от подправки.
5.    Прехвърлете сместа в чист стъклен буркан и натиснете надолу, за да се освободят всички въздушни мехурчета.
6.    Затворете буркана с капачка и оставете кимчито да ферментира на стайна температура в продължение на 2 до 5 дни, в зависимост от желаното ниво на киселинност и вкус.
7.    След като ферментира по ваш вкус, прехвърлете кимчито в съд за съхранение и го съхранявайте в хладилник. В хладилника ще се запази за няколко месеца.
Наслаждавайте се на домашно приготвеното кимчи като гарнитура, съставка на яхнии и супи или добавено към други ястия за допълнителен вкус и подправка!

Като световен Гуру по кичми, мога да кажа, че това е пълна глупост, която няма нищо общо с реалността. Ето мой материал за това, какво е кимчи и как се прави

Бидейки и световен шампион по правене на хляб, попитах ИИ, как се прави Хляб, но ферментирал. 

Как се прави хляб [ферментирал]

Приготвянето на хляб изисква няколко етапа:

1.            Смесване на муката: Смесете свежа или замразена мука за хляб с вода, сол и дрожди. Добавете дрожди в малко вода и ги смесете, за да се разбелят, преди да ги добавите в муката.

2.            Ферментиране: Добавете активен хлябов дрожд и довършете смесването. Оставете сместа да постои няколко часа, докато се увеличат обема и въздушността.

3.            Обезбедяване на форма: Преди да го печете, добавете масло или захар и заместете го на форма за хляб.

4.            Печене: Печете го в предварително загрята фурна при температура от 220°C за 30-40 минути или докато получите готова коричнева корена на поверителя.

5.            Изстиване: Извадете го от фурната и го изстинете на мрежа, за да се охлади и да се постаби

Тук ИИ зацикли, и все да ми печата буква по буква, около 5 минути... и то на български, да всички предипни текстове ми ги върна на английски. Тук, на българо-руски! Много трагична рецепта, която няма нищо общо с ферментацията, защото препоръчва хлебопекарни дрожди, които са си токсичната мая. Как се прави истински хляб, закваска, показах тук.

В този материал доказах, че хората, с уникални знания и умения, аналитични способности, творчество, хумор, ирония, цинизъм, сме незаменими. Опитайте и вие, проверете вашите компетенции, ако ИИ ги надхвърли, идете се ваксинирайте и да се свършва. 

И пак да питам, видяхте ли, че AI направи ревю за несъществуващият ThinkPad T52, вместо за ThinkPad P52?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни