Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ревю на S-IPS LCD NEC 1970NX

Продължаваме темата за професионалните (или по-скоро много по-качествените от евтините TN+Film) матрици за LCD монитори.
Пред нас е NEC 1970NX с S-IPS матрица от LG-Philips. NEC е признат като фирма, явяваща се главен конкурент на
EIZO в производството ма  качествени LCD монитори.

Корпус. Много качествена изработка - стабилна стойка с две степени на свобода, а при модификацията 1970NXp има три степени (+ Pivot). Цвета на монитора е бял, като предната рамка е с леко сребрист оттенък - идеален монитор за Apple конфигурация.

Картина. Много може да се пише за картината от S-IPS монитор, но важното е тя да се види. Накратко мога да обобщя, че по-добра картина рядко съм виждал, освен от друг S-IPS монитор (HP 2035). Меки и много наситени, реални цветове, добро поведение на слънчева светлина. Под ъгъл монитора изкарва черния цвят с виолетов оттенък, което е типично за скъпата S-IPS матрица. Червения, синия и зеления цвят са просто фантастични дори и в сравнение с S-PVA матрица. Филмите обаче не са стихията на NEC 1970NX, защото S-IPS няма толкова висок контраст и перфектен черен цвят, както MVA/PVA. От друга страна много плътната матрица не позволява на лампите за осветяване да показват неравномерности и светли области както е при повечето PVA/MVA монитори и всички TN+Film.
Работата с текст е много приятна, меката и наситена пълноцветна картина не измаря очите.
Графичните и цветни приложения са стихията на NEC 1970NX, това е предпочитан монитор за графичен дизайн, фотообработка, полиграфия и предпечатна обработка.
Монитора има много бърза матрица и е подходящ за почти всички игри.

Управление и настройки. Управлението на менюто става чрез много удобен джойстик. Контраста и яркостта се управляват лесно с движение нагоре-надолу и наляво-надясно на джойстика. NEC 1970NX има огромно количество настройки, които са по-малко от тези на Eizo, но са повече от на всеки друг производител. Менюто е интуитивно и добре структурирано, а графичния интерфейс е ненатрапчив и красив. Достъпни са множество езици за менюто, включително и руски. Български разбираемо няма, защото това е скъп, професионален модел от какъвто явно малката ни, бедна и корумпирана държава няма нужда.

Положителни страни:
- идеална S-IPS матрица с отлична картина, най-добрата технология за TFT LCD монитор;
- интуитивно меню, управлявано с удобен джойстик;
- красив дизайн и здрав корпус.

Слаби страни:
- виолетов оттенък на черния цвят под ъгъл и като цяло по-слаб контраст от MVA/PVA;
- липса на USB-разклонител, като при професионалните модели на DELL и HP.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни